MENIU CAUTĂ
, de Sorin Golea

Anual, sistemul sanitar românesc înghite între 7 și 8 miliarde de euro. Unde sunt banii?

Distribuie

Scandalul DNA privind activitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate scoate din nou la lumină o problemă veche: nimeni nu ia la puricat bugetul sistemului de sănătate din România, care înghite anual între 7 și 8 miliarde de euro! În acest context, serviciile medicale sunt execrabile - se moare efectiv în spitale și imediat după spitalizare -, iar bolnavii nu au acces la medicamente. Unde se duc banii?

Marian Burcea președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu rang de secretar de stat, a fost reținut vineri de DNA pentru constituire a unui grup infracțional organizat și folosirea influenței, în exercițiul funcției de conducere în scopul obținerii de foloase necuvenite. Alte 13 persoane au fost reținute în acest dosar. Se vehiculează nereguli în valoare de 3 milioane de euro. Ce fel de sumă este acesta în cadrul bugetului de sănătate publică?

Un raport Eurostat din luna august a acestui an arată că în România se cheltuiesc 340 de persoană pentru serviciile medicale anual. Dacă înmulțim 340 de euro cu 19 milioane de oameni, câți mai suntem în țară, ne rezultă 6,46 de miliarde de euro total cheltuieli de sănătate. Aici, ceva nu este în regulă, deoarece bugetul CNAS pe anul 2016, de exemplu, a fost de 24.984,6 miliarde de lei. Separat, bugetul Ministerului Sănătății a primit 7,77 miliarde de lei. Deci, în total sistemul de sănătate a primit 32.754,6 miliarde de lei – în traducere: 7,2 miliarde euro.

Principalele cheltuieli au fost pe medicamente, cam 1,2 miliarde de euro, pe spitale, cam 2,35 miliarde euro și pe ”cheltuieli pentru asigurări sociale de sănătate” = 365 de milioane de euro.

Menționăm că doar bugetul CNAS este cu 4 miliarde de lei mai mare în 2017 decât în anul precedent.

Ca atare, acuzația care a dus la reținerea președintelui CNAS este doar o picătură de apă în ”oceanul miliardelor” d ela sănătate. Unde sunt banii?

Citește mai multe despre sistem pe Libertatea.

Comentarii