Cuprins:
Cartea istoricului rus Aleksandr Gogun, publicată în limba rusă, la Leipzig, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste, reprezintă un progres științific important în înțelegerea stalinismului și a istoriei sovietice de după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).
O serie de fapte disparate – foametea artificială din 1946-1947, Blocada Berlinului din 1948, campania antisemită împotriva „cosmopoliților fără rădăcini” și Războiul din Coreea – sunt puse în perspectivă și explicate, notează Iuri Felștinski în recenzia publicată pe site-ul de comentarii și analize politice Desk Russie.
Teza principală a autorului Aleksandr Gogun este enunțată chiar din titlu: „O apocalipsă planificată. Cum s-a pregătit Stalin pentru Al Treilea Război Mondial”. O carte despre un subiect atât de arzător, vast și important ar trebui să stârnească un viu interes în rândul unui public larg.
Urmărit și amenințat de spionii lui Putin
Povestea scrierii acestei cărți despre stalinismul târziu poate fi inclusă într-un roman polițist. Kremlinul nu și-a dorit ca să fie publicată. În timp ce căuta materiale pentru carte, autorul a primit amenințări, motiv pentru care s-a adresat procuraturii și poliției germane. Autoritățile germane l-au prins pe făptaș, care s-a dovedit a fi un agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB, principalul succcesor al KGB-ului sovietic).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7a71064057dd9c1bfbe56813068d360f.jpg)
Mai mult decât atât, Gogun a fost arestat în arhivele federale ruse și eliberat după o „conversație educațională”. Apoi, un „binefăcător” anonim a început să-i trimită prin poștă articole pe care nu le comandase, cum ar fi o brățară metalică care semăna cu niște cătușe. Cercetătorul, stabilit la Berlin, capitala Germaniei, a contactat din nou poliția, iar fluxul de cadouri misterioase s-a oprit.
Această situație îi amintește lui Iuri Felștinski de cazul jurnalistei Anastasia Kirilenko, care a primit prin poștă un topor pe care nu îl comandase în timp ce investiga, din Franța, legăturile dintre mafia rusă și Lubianka, sediul FSB.
Interzis în arhivele rusești
Când Gogun s-a dus la Viena pentru o prelegere despre naționalismul ucrainean, agenții FSB au încercat să-l recruteze. Gogun a relatat pe larg interacțiunea nedorită cu spionii liderului de la Kremlin Vladimir Putin. Ulterior, hackerii FSB au spart contul de e-mail al fundației cu care autorul coresponda și au publicat pe internet mesajele confidențiale furate.
În cele din urmă, în cazul Gogun au fost implicate și alte instituții importante, precum Arhivele Statului Rus (Rosarhiv) și Ministerul de Externe de la Moscova. Fără nicio bază legală, acestea i-au refuzat autorului accesul la Arhivele Ruse de Stat pentru Literatură și Artă (RGALI).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_dd785dfe971c63ec5593b268cd70921d.jpg)
În pofida acestor obstacole, Aleksandr Gogun a scris o carte captivantă, fascinantă și terifiantă. Pagină cu pagină, istoricul dezvăluie planul monstruos al lui Stalin de a cuceri lumea – pe cât de atent și rece, pe atât de riscant.
Dictatorul bătrân și bolnav dispus să riște totul
Într-o perioadă în care marile puteri dețineau deja arme nucleare, biologice și chimice și dezvoltau focoase termonucleare, omenirea era amenințată cu autodistrugerea. Iar criza ecologică contemporană prindea deja contur. O serie de teste nucleare, fiecare depășind ca putere bomba atomică de la Hiroshima, ar fi putut foarte bine să fie ultima picătură toxică pentru sfârșitul civilizației pe Pământ.
Stalin era dispus să riște totul. Bătrân și bolnav, dar lucid, dictatorul sovietic simțea că își poate risca viața, al cărei sfârșit era aproape.
Cartea lui Gogun pleacă de la o gamă largă de surse din mai multe limbi: 36 de surse de arhivă din Rusia, Ucraina, Statele Unite și alte țări, precum și numeroase publicații, inclusiv culegeri de documente și lucrări analitice.
Autorul l-a găsit inclusiv pe nepotul lui Stalin, care i-a furnizat informații ce s-au dovedit a fi foarte utile. Cartea aduce un omagiu pentru doi specialiști emeriți în stalinism, Oleg Hlevniuk și Nikita Petrov, datorită cărora autorul a descoperit documente valoroase în diverse arhive.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3bb689021f906d4ebcbf14cb1ab2faf4.jpg)
Bombardamente chimice și gazări în URSS
Aria geografică acoperită în „Apocalipsa planificată” este impresionantă: de la ghețarii arctici de pe coastele Canadei și Groenlandei până la junglele din Vietnam.
Deși Gogun nu a mai fost în Rusia de 13 ani din motive de securitate, totuși a adunat și a descris fapte fascinante, uneori chiar uimitoare, din arhive din Moscova, Sankt Petersburg, Gatcina, Krasnogorsk și Habarovsk.
Un caz necunoscut până acum se referă la folosirea operațională a armelor de distrugere în masă, și anume bombardamentul chimic asupra mujahedinilor lui Djunaid Khan, care a condus Hanatul de Kiva în perioada 1918-1920.
După capturarea Kiva de către trupele sovietice, Djunaid Khan s-a refugiat în Iran, de unde a organizat timp de mulți ani atacuri împotriva URSS. În 1928, în timpul unui raid în URSS, detașamentul său a fost supus unui atac aerian cu arme chimice – operațiune la care a participat comandantul sovietic Mihail Tuhacevski, cunoscut pentru gazarea țăranilor din provincia Tambov în timpul răscoalei din 1921.
Anihilarea Statelor Unite, scopul final al planului diabolic
Din moment ce Stalin nu avea nicio reținere în a-și ataca propriii supuși cu arme de distrugere în masă, era evident că nu ar fi ezitat să dezlănțuie împotriva „imperialiștilor străini” întreaga putere ucigașă a invențiilor sovietice. Fostul dictator sovietic își dezvolta sistematic planul diabolic, cu ajutorul subordonaților, aliaților și tovarășilor săi, scopul final fiind anihilarea Statelor Unite.
Lui Stalin nu-i păsa de nimeni, nici măcar de copiii săi, dintre care unul a fost împușcat de naziști – deși l-ar fi putut salva printr-un schimb de prizonieri de război -, iar ceilalți și-au ruinat viața. El iubea puterea mai mult decât orice pe lume, iar marșul treptat spre înrobirea întregii umanități a devenit, în timp, sensul vieții și al conducerii sale. Actul final al acestui plan nu s-a produs doar pentru că Stalin a fost eliminat în cele din urmă de camarazii de partid, care nu au vrut să-și riște viețile cu ultima sa intrigă fatală.
Cartea este scrisă într-un stil lejer, vioi și accesibil. Numeroase fragmente au fost publicate deja pe site-ul Radio Liberty, unde s-au bucurat de un mare succes.
O provocare la reflecție despre actuala putere de la Kremlin
„Apocalipsa planificată” reprezintă totodată o provocare la reflecție despre actuala putere de la Kremlin, care îl glorifică pe Stalin în timp ce duce un război de agresiune în Ucraina. Deși amenințările actuale ale Rusiei sunt probabil o cacealma calculată, acțiunile lui Putin și ale cercului său apropiat sunt la fel de distructive și devastatoare ca planurile și politicile lui Stalin. Cu războaiele sale din Ucraina, Africa și Asia, cu sprijinul său pentru vărsarea de sânge și terorismul internațional, Kremlinul vrea să zdruncine civilizația.
În loc de solidaritate universală, toleranță și ajutor reciproc, care sunt singurele lucruri ce pot salva Pământul de încălzirea globală și poluarea mediului, o hoardă de troli din Lubianka seamănă discordie și răspândesc ura în întreaga lume, deturnând cu abilitate atenția de la Rusia, principala sursă de destabilizare. Iar diplomația rusă, sub mantra multipolarității și a dezescaladării, își urmărește cu încăpățânare politica de „Divide et impera” („Dezbină și stăpânește”).
Greșelile nu trebuie repetate
Din păcate, politica colectivă a Occidentului față de Kremlin pare o repetare a acelorași greșeli făcute de decenii. Roosevelt, Truman, Attlee și chiar Churchill au subestimat în mod cronic pericolul reprezentat de URSS. Drept urmare, fie au cedat presiunilor lui Stalin, fie și-au dispersat forțele. Aceștia au exercitat presiuni doar asupra tentaculelor caracatiței roșii și în niciun caz asupra instigatorului principal la revolte și agresiuni.
Unul dintre cele mai frapante exemple ale politicii ambivalente a Albionului Cenușiu față de comunism datează de la începutul deceniului 1950 – 1960. În timp ce contingentul britanic din cadrul Forțelor ONU respingea hoardele lui Mao din Peninsula Coreeană, negustorii britanici, cu permisiunea autorităților, întrețineau un comerț înfloritor cu Republica Populară Chineză, prin intermediul căreia URSS achiziționa bunuri occidentale.
Cartea lui Aleksandr Gogun este deosebit de relevantă astăzi. Când tunurile omoară, istoricii trebuie să reamintească, conchide Iuri Felștinski, istoric originar din Moscova specializat în Uniunea Sovietică și Rusia contemporană.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_1341292c988f01e807b99d321c20d417.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_50cf2d4e94cdf65ec3439baa4e4de752.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_490fbe8375d76242b89fe9ea3608e665.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_e887bdf840f7d0ba6b20a3f4ec500d20.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_410e1e18ef9c4e68bf5372aea48ff5f4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_2f6e6af99c8dc59c6cafa1e0b73b8004.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_3f64b729723faa5498164b60894b62be.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7d7ed741b79b050bd00a5d0bf2b53f2f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a8a05a6ba4f182aeae08a4b7b50c205b.jpg)
Monden
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_fded7814e1482df92f38e062fd6c1d7c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_d66c8bf4b7ba403b4b2536beedeb3363.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_7394912e2fb15a867bdc115a831a937f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_38f59a60aab7a2d977cbd90e66ecd1eb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_7c40fbbcecc9978b0f0cf78d73d6fe77.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_36641a9e642448b2cd19c4833dc4e4c5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_17d5564212c120126d363265e54dc4d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_1e3c61729ff33a05d627e3f08f5a3bcf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_adf16b9830d40bafe3b91afaa11d62b9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_439ef289ea7183c2e15d74cec04a9046.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b9424f1cb3e4ab0f8649fa2d8c72bc1a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_16e0fa4e0e37eb0d14a43ad7d99733cf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_daecab25c15ebb64d004bdd1d5271813.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.