MENIU CAUTĂ
16 Aug. 2018 14:17 , de Daniel Ionașcu

Apple, acuzată că a făcut presiuni asupra rivalilor din domeniul jocurilor în Japonia

Distribuie

Autoritățile din Japonia investighează Apple, în urma acuzațiilor că ar fi presat Yahoo Japan să înceteze extinderea platformei sale de jocuri online Game Plus, care concurează cu App Store, scrie Reuters.

Investigația este condusă de către Autoritatea pentru Comerț Corect (Fair Trade Commission – FTC, n.r.), care analizează dacă Apple a interferat cu operațiunile Yahoo Japan, conform ziarului nipon Nikkei.

Yahoo Japan este o companie deținută de către grupul de tehnologie nipon SoftBank. Acesta este controlat de către omul de afaceri Masayoshi Son, care era anterior amic cu Steve Jobs, cofondator și director al Apple. Yahoo Japan este diferită de furnizorul de email si servicii online Yahoo, acesta din urmă fiind achiziționat în urmă cu câțiva ani de către operatorul american de telefonie mobilă Verizon.

Yahoo Japan a dezvoltat platforma Game Plus pe bază de streaming. Acest lucru înseamnă că jocurile sunt rulate pe serverele acesteia și sunt apoi transmise către smartphone-urile, tabletele sau calculatoarele utilizatorilor. Datorită acestei particularități, nu mai este nevoie ca aplicații/jocurile să fie descărcate.

Apple reține 30% din veniturile generate de jocuri

Acest lucru afectează direct Apple, căci gigantul american reține 30% din orice sume câștigate de dezvoltatorii de aplicații din vânzarea acestora prin App Store. Serviciile online, inclusiv App Store, au ajuns a doua sursă de venituri pentru Apple, după iPhone, iar acestea au vânzări de peste 9 miliarde de dolari pe trimestru.

Game Plus oferea jocuri bazate pe streaming dezvoltate atât de către Square Enix, cât și de alte companii. Acestea erau disponibile atât gratuit, cât și cu plată. Site-ul de gaming al Yahoo Japan are peste 60 de milioane de vizitatori unici pe lună, astfel că este o sursă importantă de trafic și bani.

Numai că, potrivit Nikkei, Yahoo a tăiat bugetul pentru platformă anul trecut și a stopat promovarea acesteia. Între timp, Square Enix a scos deja de pe site un joc pe care îl dezvoltase special pentru aceasta.

Scandal cu Valve pe aceeași temă

Apple are deja un scandal de același gen cu producătorul de jocuri Valve. Acesta deține Steam, cel mai popular sistem de distribuție de jocuri video pentru PC. Acesta a lansat de curând aplicații pentru iOS și Android care permiteau streamingul de jocuri video. Ulterior, Apple a eliminat aplicația respectivă a Valve, numită Steam Link, confom The Verge.

În fine, furnizorul de muzică Spotify – care funcționează tot prin streaming – a acuzat în trecut Apple de abuz de poziție dominantă din cauza serviciului concurent al gigantului american, numit Apple Music, conform Apple Insider.

Învestigație privind operatorii de telefonie

Anterior, aceeași autoritate din Japonia a anunțat că Apple a încălcat regulile antitrust după ce a obligat operatorii de telefonie să vândă mai ieftin iPhone-urile, dar să ceară mai mulți bani pe serviciile de date.

Această practică a dus la facturi mai mari la consumatori, dar și la reducerea concurenței, același gen de subvenții nefiind disponibil și pentru producătorii Android.

Apple este prima companie din SUA care a atins o valoare bursieră de peste o mie de miliarde de dolari.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii