MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Miracolele din cenușă. Artefactele cruțate de focul care a mistuit Catedrala Notre-Dame

Distribuie

Cu o lumină eterică deasupra altarului, o cruce suspendată a supraviețuit  "în mod miraculos" incendiului care a cuprins, luni seară, Catedrala Notre-Dame. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de nouă ore în încercarea de a salva construcția veche de 850 de ani și artefactele neprețuite aflate în interiorul ei.

Oamenii din întreagă lume au privit neputincioși spre scenele dureroase desfășurate la Paris, la începutul săptămânii. Flăcările au mistuit acoperișul Catedralei Notre-Dame, distrugând turla centrală a clădirii, în timp ce francezii se rugau ca infernul să ia sfârșit. Focul a fost stins de pompieri abia a doua zi, în jurul orei 9 dimineața.

Secretarul de stat de la Ministerul de Interne din Franța, Laurent Nuñez, a declarat că un grup de pompieri a reușit să oprească extinderea incendiului la turnurile cu clopote din interiorul Catedralei Notre-Dame. Dacă clopotele care cântăresc mai mult de 13 tone ar fi căzut și cele două turnuri s-ar fi prăbușit, structura de rezistență rămasă ar fi fost distrusă.

Unul dintre eroii din seara de 15 aprilie a fost și preotul Jean-Marc Fournier, capelanul Brigăzii de Pompieri din Paris. El a fost unul dintre pompierii care au format un șir uman și au intrat în catedrala cuprinsă de flăcări pentru a salva cele mai importante relicve.

Printre acestea se numără Coroana de Spini, o relicvă ajunsă în Franța în 1238, adusă de Regele Ludovic al IX-lea, și amplasată într-o casetă de aur în timpul domniei lui Napoleon, tunica Sfântului Louis și Marea Orgă din secolul al XVIII-lea cu 8000 de tuburi care a fost afectată doar de apă.

De asemenea, obiectul care a supraviețuit incendiului și despre care s-a scris că ar fi un miracol, este crucea galbenă din altar. Deși specialiștii au explicat că obiectul a rezistat focului deoarece aurul se topește la temperaturi mult mai mari, existența crucii într-o mare de cenușă a devenit simbol al speranței pentru oamenii de pretudindeni.

La nici două zile de la incendiu, mai mult de 750 de milioane de euro s-au strâns pentru restaurarea catedralei. Președintele francez Emmanuel Macron a promis, marți, într-un discurs public, că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani și că va fi mai frumoasă decât înainte.

Foto: EPA


VIDEO | Legătura miraculoasă dintre București și Notre-Dame! În Catedrala Sfântul Iosif din Capitală se află o bucată din coroana de spini a lui Iisus, salvată din flăcările care au mistuit Notre-Dame


 

Comentarii