Mergi direct la conținut »
Catedrala Notre-Dame a fost la 30 de minute de prăbușirea completă. Cum a fost evitat dezastrul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Catedrala Notre-Dame a fost la 30 de minute de prăbușirea completă. Cum a fost evitat dezastrul

Catedrala Notre-Dame a fost la 30 de minute de prăbușirea completă. Cum a fost evitat dezastrul

Secretarul de stat de la Ministerul de Interne din Franța, Laurent Nuñez, a declarat că un grup de 20 de pompieri a reușit să oprească extinderea incendiului la turnurile cu clopote din interiorul Catedralei Notre-Dame. Dacă clopotele care cântăresc mai mult de 13 tone ar fi căzut și cele două turnuri s-ar fi prăbușit, structura de rezistență rămasă ar fi fost distrusă. 

De Andreea Radu,

Experții francezi au avertizat oficialii în timpul incendiului de luni de la Paris despre situația care trebuie evitată, subliniind că pompierii au un scurt interval de a opri extinderea incendiului la turnurile cu clopote.

Pompierii și-au riscat viața pentru a evita un dezastru și au stins focul din interior prin crearea unui zid de apă între flăcări și cele două turnuri de pe fațada vestică. Fără intervenția pompierilor, focul s-ar fi extins și catedrala s-ar fi prăbușit în 30 de minute. Dezvăluirile au fost făcute publice după ce mai mulți muncitori implicați în restaurarea catedralei au fost interogați, potrivit The Guardian. 

Procurorul Parisului, Remy Heitz, a precizat că muncitorii nu reușit să localizeze focul, în condițiile în care prima alarmă de incendiu s-a declanșat la ora 18:20. Abia după 23 de minute, când a sunat a doua alarmă, incendiul a fost descoperit pe acoperișul Catedralei Notre-Dame.

Pompierii s-au luptat cu focul peste nouă ore, reușind să-l stingă marți dimineață. Autoritățile din Paris au demarat o anchetă referitoare la cauzele izbucnirii focului. Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a anunţat că se merge pe pista unui accident în ceea ce privește incendiului care a devastat Catedrala Notre-Dame, precizând că „nimic nu indică un act voit”.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Mai mult de 750 de milioane de euro s-au strâns în doar câteva ore ca răspuns la campania de restaurare lansată de Emmanuel Macron. Președintele francez a promis, marți, într-un discurs public, că Notre-Dame va fi reconstruită în cinci ani și că va fi mai frumoasă decât înainte.

Foto: EPA


INTERVIURILE LIBERTATEA | Preotul Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, despre Notre-Dame: ”Această tragedie trebuie să ne apropie, într-o Europă dezbinată de valorile morale și creștine”


 

 

 

Close
Închide
  Close