MENIU CAUTĂ
28 Iun. 2016 09:20 , de Sorin Golea

Asociațiile de proprietari pot stabili singure nivelul penalizărilor pentru rău-platnici!

Distribuie

Liga Habitat a anunțat că asociațiile de proprietari au, în virtutea unei hotătârii a Curții constituționale, posibilitatea de a se stabili un sistem propriu de penalizări împotriva locatarilor rău-platnici.

Această măsură instituie o formă de protecţie a proprietarilor care plătesc la termen cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.

În lipsa unei astfel de reglementări, s-ar putea ajunge în situaţia ca aceştia să nu mai beneficieze de serviciile contractate cu terţii ori să suporte penalităţile ce rezultă din neplata la termen a serviciilor de către alţi proprietari.

Astfel, se sancţionează pe de o parte comportamentul culpabil al proprietarilor care nu-şi plătesc la termen cotele de contribuţie, iar, pe de altă parte, protejează colectivitatea, fără a aduce atingere justului echilibru între interesele concurente.

Cuantumul penalităţilor nu poate depăși un plafon maxim de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, fără ca suma acestora să poată depăşi suma la care s-au aplicat – adică datoria brută. Penal.itățile se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile, care depăşeşte termenul stabilit pentru plată.

 

Comentarii