MENIU CAUTĂ

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, în scandalul amenzii Rise Project: ”Am fost sesizați de o persoană fizică”

Distribuie

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a făcut precizări după amenințările cu amenda de 20 de milioane de euro pentru jurnaliștii Rise Project. ANSPDCP susține că a cerut informații de la jurnaliști potrivit prevederilor legale în vigoare și nu a încălcat în nici un fel libertatea presei atunci când a cerut Rise Project să-și dezvăluie sursele, sub sancțiunea unor penalități covârșitoare.
Instituția a transmis un comunicat de presă, la o zi după izbucnirea scandalului amenzii, oficialii acesteia susținând că au fost sesizați de o persoană fizică.

„Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislaţiei privind protecţia datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spaţiul public, în temeiul competenţelor legale de monitorizare şi control ale Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informaţii referitoare la situaţia semnalată (…) Autoritatea de Supraveghere precizează în mod ferm că demersurile sale se înscriu exclusiv în sfera atribuţiilor legale, fără a aduce atingere libertăţii presei şi fără a interfera în vreun fel cu exercitarea competenţelor şi atribuţiilor legale ale altor instituţii ale statului”, arată Mediafax.

Joi, Rise Project a anunţat pe Facebook că Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) le-a solicitat jurnaliştilor să divulge sursele în cazul valizei găsite în Teleorman. Jurnaliștii îl acuză pe Liviu Dragnea că este în spatele acestor presiuni.

„Gruparea -Dragnea- încearcă să intimideze Rise Project invocând legislaţia europeană, după ce ei înşişi au fost acuzaţi că ar fi furat bani europeni. Astăzi (joi-n.r), prin această notificare, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solcită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks şi informaţii despre toate datele pe care le deţinem. ANSPCD mai ameninţă cu penalităţi de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, au scris jurnaliştii de la Rise Project, pe Facebook.


Citește și: Micii din Obor au ajuns în New York Times. Cum și-a petrecut o jurnalistă de la prestigioasa publicație 36 de ore în București


 

Citește mai multe despre amendă, rise project și Valiza pe Libertatea.

Comentarii