CSM a reacționat marți, într-un comunicat, spunând că președintele Lia Savonea nu a trimis o propunere de modificare a acestei legi, făcând referire la procedura „confidențială” de declanșare a verificării averii unei persoane.

„Președintele Consiliului Superior al Magistraturii reține că, în cursul zilei de 1 octombrie 2019, au fost lansate în spațiul public, prin intermediul mass-media, afirmații grave, false și inexacte, privind întocmirea unor propuneri legislative de către președintele CSM de modificare a legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și informații din cadrul unei proceduri confidențiale conform dispozițiilor legale în vigoare”, a transmis CSM.

Potrivit mainnews.ro, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI. Potrivit sursei citate, Lia Savonea nu a răspuns întrebărilor formulate pe această temă, anterior emiterii comunicatului de presă

Fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a primit nicio astfel de propunere din partea Liei Savonea. Aceasta a fost însă prezentată în facsmil de publicația citată.

Averea președintelui CSM, verificată de ANI. Lia Savonea neagă doar o presupusă încercare de modificare a legilor integrității
Averea președintelui CSM, verificată de ANI. Lia Savonea neagă doar o presupusă încercare de modificare a legilor integrității

ANI fost întrebată de către jurnaliștii care au făcut această descoperire despre verificările din acest caz. Instituția a precizat însă doar că la finalul verificărilor, persoana supusă controlului va fi informată de rezultat, fără a spune concret dacă există o lucrare în curs. Surse judiciare au precizat însă că există un dosar pe rolul ANI, deschis ca urmare a unei sesizări.

„Vă aducem la cunoștință faptul că instituţia nu poate furniza date și informații cu privire la cauzele aflate pe rolul Agenţiei, respectând astfel principiile după care se desfăşoară activitatea de evaluare, „legalitatea, confidenţialitatea, imparţialitatea, independenţa operaţională, celeritatea, buna administrare, dreptul la apărare, precum şi prezumţia dobândirii licite a averii

Având în vedere că lucrările aflate pe rolul Agenției Naționale de Integritate, în cazul în care acestea există, nu sunt informații publice, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, inspectorul de integritate va comunica stadiul evaluării, precum și soluția dispusă, în mod exclusiv, persoanei evaluate, precum și petentului”, a transmis Agenția Națională de Integritate.

Cercetările ANI au fost demarate ca urmare a unei sesizări formulate pe numele președintelui CSM în luna iunie. Ulterior sesizării, pe 4 iulie, Savonea ar fi înaintat Comisiei Juridice a Senatului, condusă la acel moment de Robert Cazanciuc, o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și completarea legii de funcționare a ANI- potrivit adresei oficiale din facmsil.

„Nu îmi amintesc să fi existat o asemenea solicitare din partea șefei CSM, Lia Savonea. Au fost multe propuneri de modificare de-a lungul timpului. În niciun caz nu au existat discuții de acest gen cu doamna Lia Savonea”, a declarat Robert Cazanciuc, fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului.

Propunerile de modificare a verificării integrității

Propunerile se referă la competențele ANI, care ar fi restrânse. Astfel, se propune limitarea evaluării pe ultimii trei ani anterior sesizării. În prezent, evaluarea poate fi făcută pe parcursul deținerii funcției publice, precum și în decursul a 3 ani după încetarea acesteia.

Proiectul prevede ca verificarea să fie realizată în cel mult 45 de zile, cu posibilitate de prelungirea cu alte 45 dacă există motive întemeiate. Termenul este dat în contextul în care în instrumentarea unei lucrări inspectorul de integritate poate solicita documente de la alte instituții, iar acestea au posibilitatea de a răspunde în 30 de zile. Totodată, după primirea documentelor solicitate, inspectorul poate solicita o expertiza extrajudiciară.

O altă modificare se referă la sensul diferențelor semnificative între averea deținută și cea declarată. Propunerea este ca diferența să fie mai mare decât echivalentul a 20 de salarii medii brute pe economie, de la data începerii procedurii de evaluare, între modificările intervenite în avere pe durata exercitării demnităților și funcțiilor publice și veniturile realizate în aceeași perioadă. Legea în vigoare prevede ca diferența semnificativă să fie mai mare de 10.000 euro sau echivalentul în lei.

Totodată, se propune includerea unui articol care să vizeze magistrații. Mai exact, dacă instanța ar constata că un magistrat se află în conflict de interese sau în stare de incompatibilitate, CSM ar urma să discute ce se întâmplă în cazul magistratului respectiv și nu să ia act de decizia instanței și să aplice o sancțiune disciplinară. Astfel, incompatibilitățile magistraților stabilite de instanțe nu ar conduce direct la sancționarea disciplinară cu retrogradarea gradului sau excluderea din magistratură.

Proiectul ar prevede și eliminarea incompatibilităților pentru judecătorii Curții Constituționale.

Averea Liei Savonea

Conform informațiilor apărute în spațiul public, Lia Savonea deține împreună cu soțul său două case de locuit, în Chiajna și Alba, două mașini, BMW și Volkswagen, și bijuterii în valoare de 14.000 de euro.

Aceștia mai dețin două terenuri agricole în Alba, dar și patru terenuri intravilane, trei în județul Ilfov și două în Alba.

Veniturile anuale ale soțului Liei Savonea se ridică la 12.000 de lei, ca avocat pentru asistență juridică și reprezentare, dar a vândut în urmă cu un an șapte proprietăți imobiliare pentru care a încasat peste 1,5 milioane de lei și 270.000 de euro. De asemenea, acesta a vândut nu mai puțin de 6 imobile, cu terenuri aferente, și un apartament, totalul obținut din aceste tranzacții fiind de aproximativ 625.000 de euro.

Soții Savonea dețin mai multe conturi în lei, euro și dolari, suma fiind aproximativ 180.000 de euro. Conturile bancare conțin 325.057 de euro, 8.278 de dolari și 89.629 de lei.

Într-un an, Lia Savonea a primit 473.627 de lei de la CSM, iar de la Curtea de Apel București a mai primit 1.541 de lei (diferențe salariale).

Citeşte şi:

Funcționarii publici din Uzbekistan muncesc 15 ore pe zi, fără week-end-uri libere, de trei ani. ”Uneori nu-mi văd copiii cu zilele”

Interviu | Mircea Cărtărescu: „Am speranțe în viitoarele alegeri, să se schimbe odată mizeria asta din Parlament”

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA | Jurnalist De Telegraaf: „Autoritățile nu comunică nimic despre cazul Visscher. Este greu să aflăm pentru ce a fost condamnat și când. Să sperăm că a lăsat urme în România”

Urmărește-ne pe Google News
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Playtech.ro
ȘOC! Reacția lui Liviu Dragnea după ce Irina Tănase a ajuns la DNA. IREAL ce a spus
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
Telekomsport
Cum a reacţionat Reghecampf când a auzit zvonurile despre presupusul amant al Anamariei Prodan: ”Venea la noi acasă”
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale