Profesoară de științe politice la Berlin, Alina Mungiu-Pippidi a fost invitată duminică la emisiunea Laurei Chiriac de la B1TV.
Pippidi a spus că România e o țară care consumă mai mult decât produce și, prin urmare, se împrumută. Pe de altă parte, mărește salariile unor categorii sociale care au dreptul să ceară, dar pe fondul inexistenței banilor.
E cu totul absurd pentru cineva din afară să remarce că noi, în timp ce avem deficit bugetar, ne apucăm dintr-odată să dăm bani la diferite categorii de oameni care pot să fie îndreptățiți, și cred că e cazul profesorilor, CFR-iștilor…
Alina Mungiu-Pippidi:
„Când Guvernul a spus că nu sunt bani pentru toate aceste lucruri, Guvernul a spus adevărul. Faptul că Guvernul a dat înapoi a fost o dovadă extraordinar de mare de slăbiciune”, a mai spus Pippidi.
Invitata a amintit că a cheltui mai mult decât încasezi e o formă de lipsă de responsabilitate, mai ales în vremuri impredictibile, cum sunt cele pe care le trăim astăzi. „În Germania ar fi fost cu totul de neconceput că o să avem inflație de 8 – 10% într-o țară în care inflația era sub 1% timp de 40 de ani, deci era de neconceput”. Dar inflația în Germania a ajuns la 8-10%, a argumentat Pippidi, ca să arate cât de puțin echilibrat este însuși cadrul internațional al momentului, un motiv în plus, a explicat ea, pentru a ne face calculele corect.
„Deci nu are nimeni cum să dea garanții. Cei care cer garanții pentru ce se va întâmpla într-un an-doi sau cer să fie puse lucruri nerealiste și semnate într-un contract, cum s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare trecută de domnii Dragnea și Vâlcov în 2017, pentru care nu erau surse de finanțare de atunci, nu fac decât să creeze o situație în viitor în care contractul respectiv nu va putea fi pus în practică”, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
MAMIRA • 12.06.2023, 20:41
Ar exista bani daca marilor companii nu li s-ar permite prin lege sa externalizeze beneficiile obtinute din munca si resursele din Romania. Marirea salariilor ar face ca parte a plusvalorii obtinute sa ramana in tara diminuand astfel profiturile marilor companii. Intr-o economie de dreapta unde investitorilor li se acorda mai multe merite si avantaje in producerea plusvalorii decat li se recunosc celor care participa prin munca exista un interes opus prosperitatii generale. "profitul marilor companii este minim in tarile dezvoltate, mare in tarile sarace si maxim in tarile aflate la marginea prapastiei" Adam Smith in Bogatia Natiunilor 1776
CamelianPropinatiu • 12.06.2023, 16:14
Sfaturile de la Berlin sunt citite bănuitor de euroscepticii înmulțiți după neprimirea românilor în Schengen de către Austria. Ei cred în conspirația că interesul occidental ar fi ca învățământul din România să furnizeze forță de muncă ieftină, aproape necalificată.
Don_Quijote • 12.06.2023, 14:27
Bani sunt, dar nu pentru sclavi ci doar pentru multele categorii de speciali ai României. Și aici nu mă refer doar la sumele încasate ca pensii speciale și alte indemnizații, nu, mă refer la toți banii atrași de acești speciali în afaceri cu statul. Nu uitați cum se făceau stadioane în localități cu 2000 de locuitori, nu uitați de Anghel Saligny (marele pact PNL-PSD), sunt toți bani de la buget pentru ”investiții”, bani atrași de speciali. Nu mai crede nimeni cu lipsa banilor. Începeți să impozitați proprietatea în România + impozitarea progresivă altfel nu o vom mai scoate la capăt niciodată, mereu cei mulți vor strânge cureaua pentru ”speciali”!