Poate, oare, un politician, cu opiniile şi afinităţile lui, să treacă peste partizanat, pentru a-i apăra, fără rezerve, pe cetăţeni? O astfel de dezbatere a stârnit încă din 2014 numirea lui Victor Ciorbea în această funcţie, primul politician care a devenit Avocat al Poporului. Renate Weber îi calcă acum pe urme.

Am căutat în experienţa altor ţări, să vedem care este profilul celor desemnaţi să apere drepturile cetăţenilor. Şi, deşi ţări precum Spania şi Italia au ales tot politicieni, larga majoritate a statelor UE au numit ca avocaţi ai poporului experţi, fără legături politice.

Din activist, politician

Renate Weber şi-a început cariera ca specialist în drepturile omului. Absolventă a Dreptului, în 1979, la Universitatea Bucureştiu, ea a a studiat apoi şi la New York, la Universitatea Columbia. A activat în cadrul multor asociaţii şi fundaţii dedicate drepturilor omului, iar timp de 10 ani a profesat şi ca avocat.

Între 1998 şi 2007 a activat şi în cadrul Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, fiind chiar preşedinte pentru un an. Timp de doi ani, până în 2005, a fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu.

Din acea perioadă datează şi implicarea ei în politică. După doi ani de la plecarea de la Palatul Cotroceni intră în PNL, condus la acea vreme de adversarul declarat al preşedintelui de atunci – Călin Popescu Tăriceanu. Este anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, iar de atunci a câştigat de trei ori un mandat de eurodeputat. Se dezice de PNL la scurt timp după demisia lui Tăriceanu din partid, iar un an mai târziu, în 2015, este exclusă din formaţiune. Se alătură partidului înfiinţat de Tăriceanu, ALDE.

Ad placeholder
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
Recomandări
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
 

Cum s-a politizat Avocatul Poporului

Renate Weber este abia al doilea politician care ajunge în funcţia de Avocat al Poporului. Anterior, cei care conduceau această instituţie erau experţi în domeniu, fără implicare politică.

Instituţia a apărut în 1997, cu scopul apărării drepturilor şi libertăţilor persoanelor în raporturile acestora cu autorităţile publice.

Lista primilor Avocaţi ai Poporului:

Paul Mitroi (1997-2001) – avocat, fost judecător la Curtea Supremă

Ioan Muraru (2001-2011) – profesor universitar, membru al Senatului Universităţii Bucureşti, şef de Catedră de Drept public, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, avocat.

Ad placeholder
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
Recomandări
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
 

Gheorghe Iancu (2011-2012) – procuror, expert parlamentar, secretar general al Curţii Constituţionale, membru al Curţii de Conturi.

Anastasiu Crişu (2013) – judecător, procuror, secretar general al Curţii de Conturi, avocat

În 2014, seria Avocaţilor Poporului fără afiliere politică s-a întrerupt brusc, după 17 ani. Alianţa de la acea vreme, dintre PSD şi PNL, îl susţine pe Victor Ciorbea la conducerea instituţiei. Ciorbea a fost un lider sindical, intrat în politică şi ajuns premier, dar care a ieşit, treptat, din scenă după plecarea din Guvern.

În 2012, însă, PNL îl invită pe listele partidului pentru alegerile parlamentare. Din acea poziţie pleacă, în 2014, ca Avocat al Poporului, sprijinit de Crin Antonescu şi de Victor Ponta. Liberalii îl reneagă, însă, dar rămâne în funcţie cu sprijinul continuu al PSD.

Ad placeholder
Astăzi România ajunge la 50 de cazuri de victime COVID în 24 de ore. Este o dublare a mortalității în două săptămâni
Recomandări
Astăzi România ajunge la 50 de cazuri de victime COVID în 24 de ore. Este o dublare a mortalității în două săptămâni
 

Victor Ciorbea a fost criticat pentru decizia lui de a nu contesta la CCR Ordonanţa de Urgenţă 13, dată de ministrul Florin Iordache, care a dus la ample proteste în ţară.

Multe state europene mizează pe profesionişti

Avocatul Poporului este o instituţie care nu arată diferit de la ţară la ţară. Majoritatea statelor UE au ceea ce se numeşte „ombudsman” – reprezentant, în limbile nordice. Este o persoană care reprezintă interesele cetăţenilor în relaţia cu instituţiile publice.

În Spania, funcţia este foarte apropiată de cea din România, de exemplu, iar acolo ultimii şefi ai instituţiei au provenit tot din rândul politicienilor. În Franţa, „Apărătorul Drepturilor” este tot un fost politician, chiar unul controversat – Jacques Toubon. Bulgaria are, la rândul ei, un ombudsman venit din rândul politicienilor.

În schimb, în statele nordice, cei care îi reprezintă pe cetăţeni sunt experţi din rândul societăţii civile sau a mediului academic.

Ad placeholder

Şi în Cehia, echivalentul Avocatului Poporului, denumit tot ombudsman, este laureata Premiului Naţiunilor Unite în domeniul drepturilor omului, Anna Šabatová, o fostă membră a Cartei 77 – iniţiativa anticomunistă din Cehoslovia.

Marea Britanie, Slovenia, Slovacia, Polonia, Olanda au mers tot pe mâna activiştilor pentru drepturilor omului, foştilor membri ai Curţilor Constituţionale, ai pedagogilor şi experţilor.

Ce face Avocatul Poporului

Soluţionează petiţii, formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale, poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora și poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor.

De asemenea poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ. Are printre atribuții promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile. Prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;

Ad placeholder

Prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului – ministru, în cazurile în care constată lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării.

Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu și la cererea persoanelor fizice, societăților comerciale, asociațiilor sau altor persoane juridice.  

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI