MENIU CAUTĂ

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul fetei din județul Vaslui, care ar fi fost legată cu lanțul de copac și arsă cu fierul de călcat

Distribuie

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul fetei de 13 ani, din județul Vaslui, care ar fi fost legată cu lanțul de copac și arsă cu fierul de călcat de către mama sa. Libertatea a prezentat, în 13 iunie, un amplu material despre coșmarul trăit de copila din Poienești din cauza mamei sale, o împătimită a alcoolului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Avocatului Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a unui articol din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor și a prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Ziarul de Iași, ediția online, (n.r. – care preia un amplu material despre acest subiect apărut cu o zi în urmă în Libertatea, ediția online) care a publicat, în 14 iunie 2018, articolul intitulat ”O fetiţă de 13 ani era legată cu lanţul de copac şi arsă cu fierul de călcat”, în care descria situația unei minore supusă la rele tratamente de către mama sa.

Din materialul de presă, rezulta că ”O fată de 13 ani, din judeţul Vaslui, a trăit un adevărat coşmar în ultimii ani din cauza comportamentului deviant al mamei sale, o împătimită consumatoare de alcool şi femeie de moravuri uşoare, după cum susţin autorităţile. Copila era nevoită să asiste la desfrâul mamei sale ori să se refugieze în podul casei sau la vecini. Specialiştii Protecţiei Copilului au preluat-o, în regim de urgenţă, pe fată, care susţine că cea care i-a dat viaţă obişnuia să o bată, iar în trecut ar fi legat-o cu lanţul de copac şi ar fi ars-o cu fierul de călcat.

Acum, femeia de 49 de ani este cercetată penal. Abuzurile şi relele tratamente la care sunt supuşi copiii din zonele sărace ale ţării nu sunt doar în statistici. Acest fapt este demonstrat de un nou caz revoltător din localitatea vasluiană Floreşti al unei copile de 13 ani care, conform celor mărturisite de ea şi constatate de către autorităţi, avea o viaţă de calvar chiar lângă cea care i-a dat viaţă. Fata era bătută adesea de către mama sa care, uneori, pe fondul consumului de alcool, ar fi recurs şi la măsuri extreme pentru a-i aplica corecţii fiicei sale. Astfel, femeia o lega de copac sau o ardea cu fierul de călcat.

Evident, mama copilei, care recunoaşte că o mai ”pişca” pe fiica sa, neagă vehement cele spuse de către fată. Acum, atât Poliţia cât şi Direcţia pentru Protecţia Copilului fac anchete în paralel pentru a vedea câte din cele mărturisite de către fata de 13 ani sunt adevărate.

Cazul copilei de 13 ani era de mai multă vreme în atenţia autorităţilor locale din comuna Poieneşti, din cauza abuzurilor la care era supusă de către mama sa. Reprezentanţii primăriei nu au intervenit însă până când fata nu a cerut să fie luată din locuinţa unde şi aşa, potrivit celor mărturisite de ea, nu îşi mai avea locul”.

Citește și: Destinul tragic al unui băiat numit ”Copilul fluture”. Nu poate fi atins nici de propria mamă

Citește mai multe despre ancheta și avocatul poporului pe Libertatea.

Comentarii