MENIU CAUTĂ

Avocatul Poporului va analiza solicitarea lui Iohannis de sesizare a CCR cu privire la rectificarea bugetară

Distribuie

Avocatul Poporului va analiza solicitarea președintelui Klaus Iohannis de sesizare a CCR cu privire la rectificarea bugetară.

Preşedintele Klaus Iohannis acuză Guvernul că încalcă legea prin adoptarea rectificării bugetare fără avizul CSAT și a cerut Avocatului Poporului să intervină şi să sesizeze CCR.

„În acest sens, Avocatul Poporului a dispus, încă de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României, referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special. În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie”, se arată într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Guvernul a aprobat miercuri rectificarea bugetară, fără aviz de la CSAT. Executivul s-a reunit, de la ora 13.00, în ședința săptămânală. Mai multe discuții au avut loc, joi seara, la Palatul Victoia, cu participarea liderului PSD Liviu Dragnea și a juriștilor din Executiv, pentru a se găsi formula de adoptare a primei rectificări bugetare din acest an, fără avizul CSAT.


INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ/ Începe școala la Zoo! Conducerea Grădinii Zoologice din Băneasa le-a cumpărat tigrilor caiete de trei ori mai scumpe decât prețul pieței!

Citește mai multe despre avocatul poporului, ccr și csat pe Libertatea.

Comentarii