UPDATE 18.48: La ieșirea din sala de judecată, Udrea a declarat că va avea în zilele viitoare un mesaj. „O să am un mesaj zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor. Sută la sută s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”, a spus Udrea, citată de Antena 3.

În ultimul cuvânt Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din „cauza tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege” săvârșite împotriva ei. „În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți”, a spus Udrea.

Udrea le-a spus că dosarul său este unul politic.

„Este prima dată din 2015 februarie de când a început această persecutie a justiției din România împotriva mea când mă aflu în fața unor judecători în fața cărora cred că voi fi judecată după lege și probe și că ce spun eu este ascultat și contează. Toate abuzurile din justitia din România despre care avocata a citit dintr-un raport în Europa, toata aceste abuzuri s-au intamplat împotriva mea. Încălcarea deciziei CCR, nereluarea judecării procesului meu este doar vârful icebergului în acest dosar. 

The New York Times: Rusia instalează cuști în clădirea filarmonicii din Mariupol ca să-i judece pe soldații ucraineni
Recomandări
The New York Times: Rusia instalează cuști în clădirea filarmonicii din Mariupol ca să-i judece pe soldații ucraineni

Pentru că îmi doresc ca decizia pe care o luați să fie și în acord cu conștiința nu doar cu prevederile europene am să spun pe scurt că dosarul este unul politic și dacă ar fi adevărate faptele de corupție asta nu ar însemna ca am mai puține drepturi și că în cazul meu Carta europeană a drepturilor omului și CJUE dau posibilitatea ca drepturile mele să fie încălcate sau eludate, ocolite, dar pe fond acest dosar nu este un dosar despre corupție, ci politic”.

Udrea a invocat și exemplul lui Sorin Oprescu, fugit după condamnare în Grecia, arestat inițial și a cărui extrădare se judecă în libertate, după plătirea unei cauțiuni.

„Inclusiv ministrul justiției (Cătălin Predoiu, n.red.)- care a fost coleg cu mine și a semnat decizia a recunoscut public discuțiile pe care le are cu autoritățile din Bulgaria pentru că așa cum v-am arătat un mare primar al Capitalei, mare om politic – Oprescu – reținut în Grecia după ce a fost condamnat, dar eliberat de greci”, a spus Udrea.

Este cel mai grav caz de încălcare, ca urmare vă cer să respingeți cererea României și să procedați asa cum fac judecătorii din UE la care noi ne uităm cu admirație. Ne uităm cu admirație la justiția din țările occidentale, la standardele democratice, la standarde statului de drept”.

„Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernământ”
Recomandări
„Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernământ”

UPDATE 15.40: Au început pledoariile finale.

UPDATE 14.36: Procesul a început cu cererea Elenei Udrea de a fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar doar dacă răspunsul de la această instituție va fi așteptat cu ea în stare de libertate.

„Solicit instanței să sesizeze CJUE pentru o întrebare preliminară pe care am rugămintea să o prezinte avocatul meu. Doresc să solicit instanței să trimita către CJUE având în vedere că există în nenumărate țări din UE situații similare cu cetățeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mult mai puține și mai puțin puternice în cazul unor încălcări și abuzuri mult mai slabe decÂt în cazul meu.

Ca urmare considerăm că la nivelul CJUE ar trebui să existe o decizie care sa reglementeze unitar către toate țările UE răspunsul instanțelor din țara unde se judecă cererea de extrădare.

Îmi pare rău că juridic nu știu să explic mai bine.

Rugamintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE dar doar în condiția în care răspunsul CJUE eu îl pot aștepta în stare de libertate pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi.

Iar varianta ca eu să aștept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu sa fiu într o stare de detenție în baza unei hotărâri ilegale data de un tribunal constituit nelegal în România.

REPORTAJ. Crimele din Bascov: zilele de dinainte și cea de după. „Bine că l-au oprit. Ajungea şi la copiii mei”
Recomandări
REPORTAJ. Crimele din Bascov: zilele de dinainte și cea de după. „Bine că l-au oprit. Ajungea şi la copiii mei”

Solicitarea și rugămintea mea este ca întrebarea să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aștept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu arest”, a declarat Elena Udrea.

Judecătorii bulgarii au ieșit să delibereze.

Avocata Silvia Uscov, venită special din România la termenul de joi, ca să o ajute pe Elena Udrea în acest proces, a precizat și ea jurnaliștilor români, pe holul instanței din Sofia, că „se fac presiuni asupra judecătorilor bulgari, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel”.

Radoeva Borislava, purtătoarea de cuvânt a instanței vizate, a fost surprinsă să afle acuzațiile aduse de Udrea și de avocata ei. „Nu am susținut niciodată că se fac presiuni asupra judecătorilor și nu înțeleg cum de s-a ajuns la așa ceva”, a declarat Borislava pentru Libertatea.

Ea a mai precizat că instanța bulgară va anunța verdictul în cazul extrădării Elenei Udrea vineri după-amiază, imediat după ce se va termina ședința de judecată. „Instanța se retrage, deliberează, iar apoi pronunță verdictul în aceeași zi, în ședință publică”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Udrea: „Ingrid Mocanu a venit în calitate de colegă de cameră”

Fosta consilieră de la Cotroceni va încerca la termenul de vineri să-i înduplece pe judecătorii bulgari să nu o trimită în România, cu două argumente: că în Penitenciarul Târgșor, unde ar urma să fie încarcerată, sunt condiții improprii și că în România i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil. 

Pentru a demonstra asta, la termenul trecut ea a cerut ca judecătorii bulgari să-i audieze pe experții în drept constituțional Augustin Zegrean și Petre Lăzăroiu, foști judecătorii CCR, dar și pe prof. univ. Corneliu Liviu Popescu, care putea vorbi despre condițiile din penitenciarele românești. Dar singura solicitare admisă de judecători Elenei Udrea a fost audierea lui Ingrid Mocanu, care de altfel era și prezentă în sala de judecată. 

Fosta șefă de la ANRP a declarat că în 2015 a stat cu Udrea la Târgșor, și că erau patru femei în cameră, în vreme ce statul român a susținut, în actele trimise, că Udrea a fost și singură în celulă. Judecătorii bulgari au întrebat martora ce profesie are, și ea le-a spus că este consilier la Ministerul Justiției.

După ce s-a terminat procesul, în drum spre duba ce o ducea înapoi, în arestul din Blagoevgrad, Elena Udrea a fost întrebată de presă dacă Ingrid Mocanu a venit la procesul ei în calitate de consilier în Ministerul Justiției. „Nu, a venit în calitate de colegă de cameră”, a răspuns fostul demnitar.

În cazul în care Udrea va fi trimisă în România, predarea ei către polițiștii de la noi se va face, potrivit legislației bulgare, în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii Curții de Apel din Sofia, iar fostul demnitar va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.

Udrea e de două luni în arestul din Bulgaria, decizia – amânată de șase ori

Pe 7 aprilie anul acesta, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a decis că trebuie să meargă la închisoare, fostul ministru a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând acolo să afle verdictul judecătorilor. Când a auzit sentința, a plecat spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata de polițiștii bulgari. De atunci se află în arest. 

Pe 19 aprilie, Tribunalul din Blagoevgrad a decis extrădarea Elenei Udrea, dar ea a contestat decizia, iar procesul s-a mutat la Sofia, la o instanță superioară.

Judecătorii Curții au amânat până acum de șase ori luarea unei decizii. Udrea a declarat în instanță că „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”. Avocații ei au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”. 

Urmărește-ne pe Google News
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
GSP.RO
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
Playtech.ro
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
"Omoar-o, omoar-o!" Româncă, bătută de iubitul ei, in timp ce tatăl agresorului îl încurajează
Observatornews.ro
"Omoar-o, omoar-o!" Româncă, bătută de iubitul ei, in timp ce tatăl agresorului îl încurajează
Horoscop 12 august 2022. Fecioarele ar putea percepe situația generală de astăzi ca pe o încleștare, menită să le facă lor viața grea
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2022. Fecioarele ar putea percepe situația generală de astăzi ca pe o încleștare, menită să le facă lor viața grea
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Știrileprotv.ro
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
PUBLICITATE
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Urmărește cel mai nou VIDEO