Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

BAC-ul la Jean Monnet, liceul cel mai “de fițe” din Capitală: elevii au renunțat la mașini de lux și au învățat despre comunism!

Este opt dimineața și suntem la Liceul Jean Monnet din Capitală. Câțiva băieți stau la capota unei mașini deschise, fumează și ascultă muzică techno. Unul dintre ei dansează ținând telefonul într-o mână, iar buletinul și pixul în cealaltă.

De Florinela Iosip, Eli Driu (foto),

Câțiva băieți stau la capota unei mașini deschise

de Florinela Iosip, Eli Driu (foto)
În fața unității de învățământ e un mix de adolescenți îmbrăcați boem sau sport, care se uită pentru ultima dată pe notițe înainte să intre în examen sau fac pariuri legate de subiectele pe care le vor primi.

Doar un BMW

Liceenii de la “Jean Monnet” nu mai sunt etalonul luxului și al extravaganței de acum câțiva ani, dar zărim câte un băiat cu haine de firmă și ochelari de soare Rayban. O fată pe tocuri se îndreaptă cu pași grăbiți către curtea școlii. La scurt timp, intră o profesoară cu un ghiozdan din paiete colorate.

Mașinile de lux s-au împuținat și ele: lângă un BMW singuratic, își face loc doar un Logan prăfuit. Echipele de teren ale televiziunilor sunt aproape dezamăgite.

«Dacă îmi dă comunismul, îi rup»

“Băi, dacă îmi dă comunismul sau România Modernă, îi rup!”, strigă un băiat în tricou alb. Puțin mai în dreapta, un grup de fete fac un salut special cu mâinile. E o chestie ce ține de identitatea lor de grup, e doar a lor. Două dintre ele vor să dea la Limbi Străine, una, la Arhitectură și cealaltă, la UNATC. “Doamne ajută. Am învățat comunismul azi noapte. Sper să pice asta”, ne spune o tânără blondă. Mama acesteia se apropie de grupul de fete și le sfătuieștesă să citească bine cerințele.

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 
Un grup de fete fac un salut special cu mâinile. E o chestie ce ține de identitatea lor de grup, e doar a lor

În apropiere de magazinul de lângă liceu, o întâlnim pe Alexandra, care își bea cafeaua cu lapte. Este îmbrăcată în negru și are accesorii argintii. “Eu sper să pice ceva legat de România Modernă sau Comunism. Mi se par perioadele istorice cele mai importante de știut, dacă ne raportăm la prezent. Practic, perioada interbelică și comunismul explică într-o mare măsură cine suntem noi, ca popor, în prezent”, crede fata de 18 ani.

Alexandra, stânga, își bea cafeaua cu lapte

Își dorește să ajungă designer vestimentar. Deja a fost acceptată la o facultate în domeniu în Londra, respectiv în Manchester. Totuși, ca să intre la una dintre cele două are nevoie de media 9 la bacalaureat, pentru prima variantă, sau 8, pentru a doua.

Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
Recomandări
Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
 

«Nu mă interesează cât ia, important e să treacă examenul»

Ceasul se apropie de 8.30 și trotuarele din fața liceului se golesc de adolescenți. Au rămas doar toropeala și câțiva părinți răsfirați, care stau pe la scările de la intrarile în blocurile de vizavi de liceu.

O femeie cu blugi scurți și teniși argintii mai că ar putea fi confundată cu o elevă. Dar e mama unei fete care dă Bac-ul la Istorie. Ne spune cât de dezamăgită este de sistemul educațional de stat care împovărează copiii cu prea multe teme și ore la școală și adaugă că nu-i pasă cât va lua fiica sa la Bac. Important este să obțină o notă de trecere, pentru că oricum ea va merge la “Titu Maiorescu”, o universitate privată, unde media nu contează.

O femeie cu blugi scurți și teniși argintii, centru, mai că ar putea fi confundată cu o elevă. Dar e mama unei fete care dă Bac-ul la Istorie

Spera că fata ei va ajunge o femeie de success, la fel ca ea. Are o grădiniță privată de câțiva ani.

Unul dintre marii criminali în serie ai României vrea să iasă din închisoare. Când a fost arestat, Süto Ferenc ucisese 4 oameni și avea o “listă neagră” cu 17 nume
Recomandări
Unul dintre marii criminali în serie ai României vrea să iasă din închisoare. Când a fost arestat, Süto Ferenc ucisese 4 oameni și avea o “listă neagră” cu 17 nume
 

Altă mamă se plânge de faptul că a dat o grămadă de bani pe meditații pentru băiatul său. El este la profilul Mate-Info și vrea să dea la Facultatea de Informatică din cadrul Universității București.

Ușor – la mate, greu – la istorie și dorința de a «scăpa de țara asta»

Orele se scurg încet-încet, însă nu și căldura sau emoțiile părinților. Se ridică în picioare când văd câte un copil care iese pe poarta școlii. Majoritatea celor care au dat proba scrisă la matematică ne spun că a fost ușor, în schimb candidații la istorie se plâng, pentru că nu se așteptau să pice Evul Mediu la partea de eseu.

Pe la 11.45 iese și Alexandra, tânăra care vrea să studieze design în afară. “Nu mi-a venit să cred când am văzut cerința de la subiectul III. În nici un caz nu o să iau 9, dar dacă iau 7 și ceva tot e bine. Media îmi ajunge ca să mă duc în Manchester și să scap de țara asta”, încheie tânăra.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Rezolvarea subiectelor la Matematică la BACALAUREAT 2019. A fost publicat și baremul de corectare

Ce subiecte au picat la Istorie la BACALAUREAT 2019. A fost publicat și baremul de corectare

BAC 2019 la Matematică. Absolvenții au susținut astăzi proba obligatorie a profilului

Bacalaureat 2019: Mai mulți candidați au fost eliminați din examen pentru că au încercat să copieze

VIDEO | Rezolvarea subiectelor la Limba și literatura română de la BACALAUREAT 2019

Cum se calculează media la BAC. Ce notă trebuie să iei pentru a fi ADMIS

Calendar BAC 2019, aprobat de MEN – A început examenul scris la Bacalaureat 2019

Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat 2019. Absolvenții susțin astăzi proba la limba și literatura română

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close