MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Bădălău va primi un lingou de aur, în semn de protest cu privire la modificările legii minelor. Roșia Montană revine în discuții

Distribuie

Mai multe organizatii non-guvernamentale îi vor duce joi un lingou de aur ministrului Economiei, Niculae Bădălău, în semn de protest cu privire la modificările legii minelor, prin care ar urma să se acorde o serie de privilegii companiilor din domeniu.

Una dintre modificările vizate o constituie exproprierea celor care nu doresc să își vândă proprietățile, pentru realizarea proiectelor miniere.

Exproprieri pentru proiecte miniere

Potrivit surselor Libertatea, prevederea este necesară Complexului Energetic Oltenia, care vrea să deschidă noi cariere de lignit în județul Gorj, însă organizațiile care luptă pentru protecția mediului bănuiesc că este vizat proiectul aurifer de la Roșia Montană.

„Reprezentanții comunității Declic și ai rețelei Mining Watch România vor depune la ministerul Economiei, alături de lingou, și o contestație cu argumente împotriva proiectului de lege, în cadrul procedurii de consultare publică ce se încheie joi.

Vechea lege specială pentru Roșia Montană revine pe agenda Guvernului și este extinsă întregii industrii miniere (de la exploatările de cărbune la cele de nisip, piatră sau aur). Corporațiile miniere obțin astfel tot ce și-au dorit vreodată: declararea proiectelor miniere ca fiind de interes public național și exproprierea localnicilor care nu vor să-și vândă proprietățile”, se arată într-un comunicat primit.

„Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov și Niculae Bădălău oferă, prin noul proiect de lege a minelor, privilegii și derogări de la legislația în vigoare care pun în pericol însuși dreptul la proprietate garantat de Constituție. Vom folosi toate pârghiile legale pentru a opri acest demers mai degrabă demn de dictatura comunistă decât de o democrație europeană. Ca să le potolim setea de aur, le aducem noi un lingou”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, director Mining Watch România.

Acuzații cu privire la autori

Proiectul de lege a fost coordonat direct de către Secretariatul general al Guvernului (SGG), condus de Toni Greblă și de Darius Vâlcov – consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Potrivit acestora, munca efectivă a fost realizată de o comisie interministerială, sub supravegherea lui Bogdan Găbudeanu, fost șef al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și care acum s-ar afla simultan atât în serviciul Guvernului, cât și al Deva Gold – companie care vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej.

„Toni Greblă este același care care a inițiat în 2009 primul proiect de lege care prevedea că orice investitor privat cu o licenţă de exploatare minieră va avea dreptul să exproprieze cetățeni de bunuri imobile dobândite legal. Proiectul său a fost respins în urma presiunii publice, dar a fost reluat în cea mai mare parte de alte două propuneri legislative eșuate: celebra lege specială pentru Roșia Montană (2013) și legea minelor respinsă la rândul său în Marțea Neagră (10 decembrie 2013)”, se mai arată în comunicat.

Statul român a fost dat în judecată de către Gabriel Resources, compania care voia să exploateze aurul și argintul de la Roșia Montană cu ajutorul cianurii. Aceasta nu a reușit să obțină avizele și autorizațiile necesare, dar promova o serie de legi speciale, care îi dădeau derogări de la alte legi.

Cine beneficiază de prevederi

Potrivit comunicatului, de această nouă lege ar beneficia în egală măsură Roșia Montană Gold Corporation, Deva Gold (Certej) sau Samax România (Rovina).

„Toate aceste companii, care în prezent întâmpină dificultăți majore, primesc un cec în alb pentru viitor. Numeroasele probleme juridice cu care se confruntă aceste companii își găsesc rezolvare în prevederile și derogările introduse în noul proiect de lege.

Guvernul României poate ajunge la un compromis cu Gabriel Resources în arbitrajul de la Washington doar dacă oferă garanții palpabile companiei miniere. Prin urmare, Guvernul schimbă acum legea, astfel încât exploatarea de la Roșia Montană să devină legală. Acest lucru este atât mai presant cu cât Licența 47/1999 va expira în luna iunie a acestui an.

Planurile Deva Gold sunt tot mai încurcate după ce Tribunalul Cluj a anulat planul de urbanism al proiectului minier Certej și după ce Ministerul Apelor și Pădurilor a suspendat procedura de scoatere din fondul forestier național a 56 de hectare de pădure. Singura șansă de a avansa este această nouă lege care aduce derogări de la Codul Silvic.

Samax România va beneficia direct de eliminarea obligativității realizării de studii de impact asupra mediului, a planului de refacere a mediului, a studiului de evaluare a impactului social și planului de atenuare a impactului social. De altfel, compania minieră tocmai a anunțat că nu a reușit să atragă pe bursă cele 10 milioande de dolari necesare realizării acetor studii”, mai arată autorii.

Citește mai multe despre nicolae badalau și niculae badalau pe Libertatea.

Comentarii