Mergi direct la conținut »
Aleșii trimiși la Bruxelles câștigă enorm: 1 milion de euro = mandatul unui europarlamentar! Parlamentariii români câștigă într-un mandat "doar" 400.000 de euro
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Aleșii trimiși la Bruxelles câștigă enorm: 1 milion de euro = mandatul unui europarlamentar! Parlamentariii români câștigă într-un mandat „doar” 400.000 de euro

Bătălia pentru Bruxelles. În mai puțin de un an, bătălia pentru un loc în Parlamentul European va ajunge la final. Alegerile din mai 2019 vor aduce la Bruxelles un nou lot de eurodeputați, iar partidele se pregătesc deja pentru campanie. Miza este una pecuniară: un salariu de europarlamentar depășește 6.000 de euro pe lună, prin comparație cu circa 2.200 de euro, cât primește un ales în România.

De Sorina Ionaşc,

La finalul unui mandat, un europarlamentar ajunge la 1 milion de euro câștig financiar.

Europarlamentar

  • 6.200 euro/lună – indemnizație
  • 4.300 euro/lună – sume forfetare
  • 6.400 euro/lună – diurnă
  • 4.200 euro/an– cazare și transport

Parlamentar

  • 10.000 lei/lună – indemnizație
  • 20.000 lei/lună – sume forfetare
  • 6.000 lei/ – cazare și transport

Este doar cazul unui eurodeputat fără funcții de conducere, care primește indemnizația de 6.200 de euro pe lună, alți 4.300 de euro pentru cheltuieli administrative (cabinetele parlamentare, telefon, obiecte de birotică și IT), plus diurna de aproximativ 300 de euro pentru fiecare zi muncită.

Pentru cei mai harnici europarlamentari, care participă la toate ședințele de comisii sau de plen, ori la alte reuniuni, asta înseamnă încă 6.400 de euro pe lună.

Prin comparație, un deputat sau un senator câștigă în România cam 10.000 de lei net (2.200 de euro) doar indemnizația. Aceasta a fost majorată odată cu Legea salarizării, în vara lui 2017, iar odată cu ea au crescut și sumele forfetare. La final, un parlamentar român primește cam 20.000 de lei pentru cabinetele parlamentare.

Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
Recomandări
Ce este Antifa, mișcarea stângii radicale pe care Trump vrea să o declare „organizație teroristă„
 

Cheltuieli decontate cu bani frumoși

Atât aleșii de la Bruxelles, cât și cei de la noi beneficiază și de alte deconturi. Pentru călătoriile în interes de serviciu, în cadrul Uniunii Europene, europarlamentarii mai primesc încă aproximativ 4.200 de euro pe an.

Și în Parlamentul din România sunt decontate transportul și cazarea, însă sumele sunt mult mai mici. 1.400 de lei pentru transport, 4.600 de lei pentru cazarea în București a aleșilor care nu au domiciliul în Capitală.

Mandatul unui eurodeputat este de 5 ani, iar la final, în conturile lui intră peste un milion de euro. În cazul unui parlamentar în România, veniturile se ridică la aproape 1,8 milioane de lei, la finalul mandatului de patru ani.


Citește și:

Liviu Pop, despre greșeala din manualul de clasa I: „12 poate fi mai mare decât 16, depine cum privești”

Fals în lista lui Firea! Regizorul Chris Simion aduce acuzații grave primarului Capitalei: „Nu am semnat scrisoarea de sprijin, scoateți-mă de pe listă!” 

Close
Închide
  Close