Mergi direct la conținut »
UPDATE | ISIS a revendicat atentatele din Sri Lanka ale cărui bilanț au depășit 320 de morți. Gruparea islamică a prezentat o înregistare cu jihadiștii implicați în atacuri / VIDEO
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > UPDATE | ISIS a revendicat atentatele din Sri Lanka ale cărui bilanț au depășit 320 de morți. Gruparea islamică a prezentat o înregistare cu jihadiștii implicați în atacuri / VIDEO

UPDATE | ISIS a revendicat atentatele din Sri Lanka ale cărui bilanț au depășit 320 de morți. Gruparea islamică a prezentat o înregistare cu jihadiștii implicați în atacuri / VIDEO

Autoritățile din Sri Lanka au anunțat, marți dimineață, că bilanţul victimelor exploziilor din Sri Lanka a ajuns la 321 persoane, scrie The Guardian.

UPDATE 23:20: Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a prezentat probe prin care susține că a fost implicată în atentatele din Sri Lanka.

„Autorii atacurilor care au vizat cetăţeni din ţările coaliţiei (anti-SI) şi creştini în Sri Lanka alaltăieri sunt combatanţi SI”, a anunțat gruparea Stat Islamic prin agenția sa de propagandă Amaq, conform AFP.

SI a publicat o fotografie, dar și o înregistrare pentru a-i arăta pe cei șapte atacatori implicați în atentate.

Potrivit grupării jihadiste, Abu Ubeida, Abu Baraa şi Abu Moukhtar au comis atacurile de la Cinnamon Grand Hotel, Shangri-La şi Kingsbury. De asemenea, Abu Hamza, Abu Khalil şi Abu Mohamad au comis atacurile la cele trei biserici din Colombo, Negombo şi Batticaloa, relatează France24.

Al şaptelea jihadist, Abu Abdallah, a ucis trei poliţişti într-un atac la periferia Colombo.


UPDATE 15:50: Ministrul Apărării din Sri Lanka a declarat că atentatele de duminică au fost comise ca o răzbunare pentru atacul din Noua Zeelandă.

„Primele investigați arată că atentatele de la bisericile şi hotelurile din Sri Lanka au fost comise ca o consecinţă a atacului împotriva musulmanilor din Christchurch”, a declarat ministrul Ruwan Wijewardene în faţa parlamentului.

UPDATE 13:50: Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacurile din Sri Lanka într-un mesaj publicat de agenția lor, AMAQ, scrie rfi.fr.

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu
Recomandări

Grindeanu a împărțit funcții pentru fetele a doi senatori PNL și PSD. Mediile pe care le-au obținut, după proba scrisă și interviu

ISIS nu aduce, însă, nicio dovadă în favoarea afirmației că atacurile au fost comise de militanții lor.

”Autorii atacului de alaltăieri care a avut ca ţintă cetăţeni ai statelor coaliţiei şi creştini sunt combatanţi ai Statului Islamic”, se spune în comunicatul de pe AMAQ, a cărui autenticitate nu a putut fi verificată.

UPDATE 11:50: Poliția din Sri Lanka a anunțat că numărul victimelor a crescut la 321.


Numărul persoanelor arestate în legătură cu atentatele de duminică a crescut la 40, o parte fiind însă eliberați după ce s-a constatat că nu au fost implicați, anunță autoritățile srilankeze.

Poliţia din Sri Lanka a reţinut un cetăţean sirian pentru interogatoriu în legătură cu atacurile teroriste de duminică. ”Divizia de anchetă antiteroristă a poliţiei a arestat un cetăţean sirian pentru interogatoriu în urma atacurilor”, a declarat o sursă, citată de Reuters.

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom
Recomandări

Revoltător! Ce a pățit eleva care a denunțat că școala a luat banii din bursele date de OMV Petrom

Alţi doi oficiali au confirmat reţinerea sirianului. ”El a fost arestat după interogarea unor suspecţi locali”, a menţionat o a doua sursă.

Ministrul Autostrăzilor, Kabir Hashim, a anunțat, luni noaptea, că unul dintre atacatorii care s-au sinucis în timpul atentatului era un suspect care fusese arestat acum câteva luni în conexiune cu un incident în Mawanella în care au fost avariate mai multe statui ale lui Buddha.

„Unul dintre ofiţerii mei de securitate a fost rănit în acest incident. Câţiva suspecţi au fost arestaţi şi eliberaţi ulterior. S-a descoperit că unul dintre a fost unul dintre atacatorii sinucigaşi care au participat la atacurile de duminică. Încercăm în acest moment să aflăm mai multe informaţii”, a declarat Kabir Hashim.

Guvernul a informat că gruparea teroristă locală National Throwheeth Jamaath se află în spatele atacului.

”Noi anchetăm cu privire la un eventual ajutor străin şi alte legături pe care le au ei, cum formează ei kamikaze, cum au fabricat aceste bombe”, a adăugat el.
Gruparea NTJ a devenit cunoscută anul trecut, în legătură cu acte de vandalism vizând statui budiste. Gruparea a fost vizată, în urmă cu zece zile, de o alertă difuzată serviciilor de poliţie, potrivit căreia aceasta pregătea atentate sinucigaşe vizând biserici aparţinând minorităţii creştine şi Ambasada Indiei la Colombo.

Sri Lanka a ţinut marţi dimineaţă trei minute de reculegere în memoria victimelor mai multor kamikaze care au atacat hoteluri de lux şi biserici care celebrau slujba de Paştele catolic în mai multe puncte din această insulă din Asia de Sud.


Citește și: Atentatele teroriste din Sri Lanka. Detalii despre gruparea National Thowheeth Jamaath, considerată responsabilă de moartea a cel puțin 290 de civili


 

Close
Închide
  Close