Mergi direct la conținut »
BIOGRAFIE | Cine a fost Verestoy Attila. Averea impresionantă pe care o lasă în urmă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > BIOGRAFIE | Cine a fost Verestoy Attila. Averea impresionantă pe care o lasă în urmă

BIOGRAFIE | Cine a fost Verestoy Attila. Averea impresionantă pe care o lasă în urmă

Verestoy Attila a murit, pe 24 ianuarie, la vârstă de 63 de ani. Parlamentarul UDMR, singurul care se afla în funcție încă din anul 1990, a fost răpus de cancer. În urma sa, el a lăsat o avere impresioantă, care a fost evaluată anul trecut, la aproximativ 50 de milioane de euro.

Verestoy Attila a intrat în politică imediat după Revoluție, în ianuarie 1990, când a ocupt funcția de consilier al Frontului Salvarăii Naționale. În același an, Verestoy Attila a devenit președintele Comisiei Permanente pentru Minorități.

Biografie – Cine a fost Verestoy Attila

Verestoy Attila s-a născut în 1954, în Odorheiu Secuiesc. El a absolvit Facultatea de Tehnologie Chimică din cadrul Institutului Politehnic din Bucureşti, în anul 1978. A urmat cursuri la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti (1994) şi la Colegiul de studii strategice „George C. Marshall” din Germania (1996). Din 1999, a fost doctor în chimie anorganică şi protecţia mediului la Universitatea Politehnica din Bucureşti, notează Agerpres.

El a lucrat ca inginer la întreprinderea Mecanică din Gheogheni (1978-1979); inginer la Întreprinderea Tehnoutilaj din Odorheiu Secuiesc (1979-1980); asistent la Institutul Politehnic din Bucureşti (1980-1983); cercetător ştiinţific (1983-1989), apoi cercetător ştiinţific principal (1989) la Institutul de Cercetare şi Proiectare pentru Chimie Anorganică şi Metale Neferoase din Bucureşti.

Din 1989, a deţinut funcţii de conducere la nivel central şi teritorial în Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

În ianuarie 1990, a fost consilier la Cabinetul vicepreşedintelui Kiraly Karoly (FSN). Între februarie şi mai 1990 a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte al Comisiei Permanente pentru Minorităţi.

Senator al judeţului Harghita şi secretar al Biroului Permanent al Senatului (1990-1992), senator al judeţului Harghita şi liderul grupului UDMR din Senat (1992-2008). Reales, în 2008, senator de Harghita, fiind şi chestor al Biroului Permanent al Senatului.

La alegerile din 9 decembrie 2012 a devenit, din nou, senator de Harghita din partea UDMR. În 2016, el a fost reales pentru un nou mandat de senator UDMR devenind secretar al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Haşemit al Iordaniei, potrivit sursei citate.

Totodată, Verestoy Attila a avut o activitate publicistică și științifică bogată, cu peste 60 de lucrări ştiinţifice, brevete, prezentări la simpozioane, conferinţe, congrese, coautor la trei cărţi în specialitatea de inginerie chimică, protecţia mediului, dar şi studii politice pe temele politicii de securitate, publicate în diferite reviste de specialitate. El a înfiinţat fundaţia caritabilă „Dr. Verestoy Attila” şi a fost preşedintele Clubului Sportiv „Handbal Club Odorhei”.

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile
Recomandări

Cine e bărbatul diagnosticat cu noul coronavirus care a stat în România! Unde s-a plimbat în cel 5 zile

 

Averea lui Verestoy Attila se ridică la aproximativ 50 de milioane de dolari

Senatorul UDMR Verestoy Attila a lăsat în urmă o avere impresionantă, care se ridică la aproximativ 50 de milioane de dolari, potrivit unei estimări făcute anul trecut de revista Capital. Avestea avea investiții substanțiale pe piața de capital, potrivit sursei citate. Mai precis, deținea un pachet de peste 11 mii de acțiuni la Transgas, precum și 45 de mii de acțiuni la Romgaz. În total, valoarea de piaţă a tuturor acţiunilor pe care le deţine la BVB, în 2016, a fost de 43 de milioane de lei. În total, avea în conturi ca depozite, peste 7 milioane de euro. Plus 11 imobile în mai multe judeţe din ţară. Printre acestea se numără și o proprietate impresionantă din satul Vlădiceasca.


Citește și: VIDEO/Nostalgiile lui tanti Lili, liftiera cu goblenuri din ”Lăptăria lui Enache”. ”Pe Tudor Chirilă și pe Ștefan Bănică i-am crescut de mici…”


Foto: Hepta

Close
Închide
  Close