Mergi direct la conținut »
Boeing, Ford, Tesla și Caterpillar, primele victime ale razboiului comercial dintre China și SUA
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Boeing, Ford, Tesla și Caterpillar, primele victime ale razboiului comercial dintre China și SUA

Boeing, Ford, Tesla și Caterpillar, primele victime ale razboiului comercial dintre China și SUA

Boeing, Ford, Tesla și Caterpillar sunt primele victime ale razboiului comercial dintre China și SUA, scrie Reuters. Statele Unite au impus tarife comerciale pentru bunuri importate din China în valoare de 50 de miliarde de dolari în tehnologie, după ce președintele Donald Trump a acuzat statul asiatic de furt de proprietate intelectuală.

De Daniel Ionașcu,

Acum, China a impus propriile sancțiuni, tot pentru bunuri în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Dar, dacă lista americană inclus multe produse industriale obscure, China a inclus pe lista sa avioane, autoturisme, soia, whiskey și produse chimice.

Industrie și echipamente

Acțiunile Boeing au scăzut pe bursă cu 6%, investitorii considerând că este foarte probabil ca avioanele sale Boeing 737 să fie pe listă.

De asemenea, acțiunile Caterpillar – unul dintre cei mai mari producători de utilaje de construcții din lume – au scăzut cu 4,5%.

Producătorii auto, expuși

Producătorii auto Ford, General Motors și Fiat Chrysler au scăzut cu procente între 3,5% și 4%. De asemenea, acțiunile Tesla au scăzut cu 4,7%, după ce marți crescuseră cu 6% în urma anunțului că societatea nu are nevoie de infuzie de capital.

China solicită companiilor care vor să deschidă fabrici să realizeze companii-mixte cu producătorii locali. Companiile americane susțin că astfel sunt forțate să transfere tehnologiile proprii către companii chineze.

Grupul Ford este prezent și în România, unde deține o fabrică la Craiova.

Tesla, vulnerabilă

Tesla este vulnerabilă la o posibilă ”răzbunare” a Chinei. Compania vrea să deschidă o fabrică în Shanghai, dar încă nu a primit avizele necesare. China este cea mai mare piață pentru mașinile electrice din lume, iar Tesla are ca acționar minoritar gigantul chinez Tencent.

Close
Închide
  Close