MENIU CAUTĂ
11 Feb. 2018 12:30 , de Daniel Ionașcu

VIDEO/Cum a vrut România să atragă Tesla pentru construirea unei fabrici de mașini electrice și ce s-a ales de proiect

Distribuie

Antreprenorul Elon Musk a impresionat zilele trecute prin lansarea în spațiu a unei mașini decapotabile Tesla, o adevărată demonstrație de forță făcută de miliardar pentru a marca folosirea celei mai puternice rachete din lume, Falcon Heavy, realizată de către compania sa SpaceX. Însă puțină lume mai ține minte că România a vrut să atragă Tesla, una dintre societățile controlate de către Elon Musk.

Nu era mai departe de acum doi ani, în 2016, în perioada guvernării tehnocrate a Cabinetului Cioloș, chiar dacă acum pare o eternitate.

La acel moment, fostul vicepremier Costin Borc, care era și Ministrul Economiei, declara în aprilie 2016, că România are 'discuții incipiente' cu Tesla. Borc fusese întrebat în acel moment despre Programul Rabla Plus, prin care statul oferă subvenții celor care vor să își cumpere mașini electrice sau hibride.

Acesta funcționează chiar și acum, iar statul oferă în acest an până la 45.000 de lei sau 10.000 de euro celor care vor să îşi schimbe maşina în acest an cu una electrică, însă pentru a primi aceşti bani, trebuie întrunite anumite condiţii. Pentru mașini hibride, bonusul este de 20.000 de lei.

Borc a declarat că programul Rabla Plus poate fi utilizat ca o modalitate de atragere a unui constructor de mașini electrice. După ce Borc a recunoscut discuțiile, acesta a fost întrebat dacă discuțiile se poartă cu societăți americane sau europene. 'Mai lipsea să mă întrebați dacă începe cu T și se termină cu -esla', a fost replica de atunci a lui Borc.

La concurență cu Ungaria

Discuțiile se purtau în condițiile în care Ungaria oferea constructorului auto mai multe facilități și urmărea să atragă Tesla pentru a deschide o fabrică în țara vecină.

Ungaria a mai suflat o dată României o fabrică de autoturisme, când Mercedes a deschis în 2008 o fabrică la Kecskemét, lângă Budapesta. Ulterior, presa maghiară a scris că Mercedes ar putea muta producția în România, mai ales în contextul unor măsuri foarte criticate ale guvernului Viktor Orban.

Daimler a realizat în România doar o fabrică de cutii de viteze la Sebeș, pentru care a beneficiat și de ajutor de stat.

Ulterior, Mercedes a ales să investească un miliard de euro în fabrica din Ungaria pentru a construi o a doua fabrică, tot la Kecskemét.

Istorie cu repetiție

Ei bine, istoria s-a repetat și în cazul Tesla. De data aceasta, grupul controlat de Elon Musk nu a ales Ungaria, ci China.

Tesla s-a arătat tot mai puțin interesată de construirea unei fabrici în Europa și s-a reorientat spre a doua economie a lumii.

Și asta pentru că statul asiatic oferă deja subvenții extrem de generoase pentru mașinile electrice sau hibride, dar și un sistem care penalizează companiile care nu vând un anumit procent de mașini eco.

De asemenea, China este și cea mai mare piață de autoturisme electrice din lume. Tot din China este și gigantul de tehnologie Tencent, care deține 5% din acțiunile Tesla, fiind unul dintre cei mai mari acționari ai companiei.

Tesla a căzut de un acord cu autoritățile din Shanghai pentru  realizarea unei fabrici la finele anului trecut, potrivit Wall Street Journal. Aceasta ar fi a doua unitate de producție a Tesla, după cea din Fremont, California.

Tesla mai deține Gigafabrica din Nevada, unde produce baterii pentru mașini electrice alături de concernul japonez Panasonic. De asemenea, are o altă fabrică în Buffalo, SUA, unde produce panouri solare.

Cine mai vrea Gigafabrica europeană

Pe lângă Ungaria, în cursa pentru o fabrică europeană se mai află și Polonia, Lituania, Estonia, Finlanda, Olanda, dar și Franța, Spania și Portugalia.

De menționat, însă, că LG Chem – unul dintre cei mai mari furnizori de baterii pentru mașini electrice din lume – a anunțat deja că va construi o fabrică de în Polonia fix pentru astfel de unități.

Pe lângă Tesla, Musk mai controlează și SpaceX – care vrea să trimită oameni pe Marte, dar și The Boring Company – ce intenționează să construiască sisteme Hyperloop, pentru transport de mare viteză.

Elon Musk are o avere estimată la 20,7 miliarde de dolari de către revista americană Forbes.

Românii, foarte optimiști cu privire la mașinile electrice

În anul 2030 vor exista în România peste jumătate de milion de mașini electrice, potrivit unui studiu realizat de către compania de consultanță Deloitte și citat de către Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Un alt studiu, realizat de compania de utilități E.ON, arată că românii sunt cei mai încrezători europeni în viitorul autoturismelor electrice, dar și mari fani ai roboților.


Cei care refuză să lucreze ar putea rămâne fără ajutor social. Un deputat PNL a lansat o petiție online pentru modificarea legii

Citește mai multe despre costin borc, auto, industrie, mașini electrice și tesla pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii