Mergi direct la conținut »
Bucureștiul, văzut de spaniolii de la El Pais: De la "rău-famat” la „o nouă revenire la viață”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Bucureștiul, văzut de spaniolii de la El Pais: De la "rău-famat” la „o nouă revenire la viață”

Bucureștiul, văzut de spaniolii de la El Pais: De la „rău-famat” la „o nouă revenire la viață”

Jurnaliștii de la cotidianul spaniol El Pais, unul dintre cele mai importante ziare din Spania,  trec în revistă principalele atracții din București, într-un articol realizat pentru secțiunea de călătorii. Aceștia notează că sunt turiști care rămân „muți de uimire când descoperă palatele belle epoque”.

De Dana Aramă,

Sub titlul „București, o nouă energie în capitala României”, jurnaliștii spanioli prezintă cele mai importante zone care merită vizitate și cele mai atractive locuri de distracție din Capitală.

„E rău famat, de ce să o negăm. O spune și genialul scriitor Mircea Cărtărescu, care afirmă, în romanul Solenoid, că Bucureștiul «este cel mai trist oraș care a fost ridicat fața Pământului»”, așa începe articolul.

Introducerea nu pare una optimistă, însă jurnaliștii spanioli trec în revistă distracțiile de care un turist poate să aibă parte în capitală.

„Cu toate acestea, capitala României a fost cunoscută ca «micul Paris din Est». Nu era doar o întâmplare. Încă sunt turiști care rămân muți de uimire atunci când descoperă bulevardele largi pline de copaci, palatele belle epoque, stilul francez al bistrourilor vechi.
În ciuda faptului că a trecut prin bombardamente și două cutremure (1940 și 1977), prin regimul comunist și distrugerile făcute de Ceaușescu, orașul încă are ceva din farmecul de altădată. Și asistă la o nouă revenire la viață, prin transformarea clădirilor vechi în hoteluri sau sedii de companii internaționale, prin încercarea de a termina tronsonul 5 al metroului sau Catedrala Neamului…”, se mai arată în articolul din El Pais.

În continuare, jurnaliștii iberici prezintă principalele atracții turistice din Capitală, în termeni elogioși.

Muzeul Național de ArtăSurpinde cu colecția de mari artiști italieni, spanioli, francezi: de la rembrant la El Greco, de la Tintoretto la pictorii marcanți ai impresionismului francezi. Într-o altă aripă a muzeului – artă românească, de la icoane la fresce medievale și lucrări ale lui Brâncuși”.

Ateneul Român – „Emblema orașului, o bijuterie a artei moderne unde au loc concerte, dar se și poate vizita”.

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni
Recomandări

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni

Parcul Cișmigiu – „Este cel mai vechi din București, are un lac care pe timpul iernii se transformă în patinoar”.

Casa Poporului – „Construcția faraonică pe care ceaușescu a început să o ridice fără a se gândi la costuri. Nefinalizată la moartea sa, s-a optat pentru a o termina (era mai scump dacă ar fi fost demolată) și a o transforma în sediul parlamentului și al altor instituții, printre care și al Muzeului de Artă Contemporană. Loc este destul, însă ceaușescu nu locuia acolo, ci în Palatul Primăverii”.

De asemenea, jurnaliștii spanioli fac referire și la Catedrala Neamului, la Biserica Crețulescu și la alte obiective demne de văzut în „micul Paris”.

Nu sunt trecute cu vederea nici localurile din Centrul Vechi, fiind menționate atât restaurantele de tip fast-food, cât și restaurante vechi, precum: „Hanul cu Tei sau Hanul lui Manuc, acesta din urmă cu muzică live. De asemenea, se poate dansa, se poate servi bere artizanală și tradiționalii mici sau cârnați românești”.

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'
Recomandări

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'

Muzeul Satului – „Chiar lângă lacul Herăstrău se află Muzeul Satului: reunește în aer liber peste 60 de construcții din lemn, din diverse regiuni ale țării. De asemenea, este un loc de unde se pot cumpăra obiecte tradiționale, mulți dintre vânzători fiind costumați în haine specifice portului românesc”.

Jurnaliștii spanioli fac și recomandări pentru petrecerea serilor la teatru sau în alte să.li de spectacole. „La teatru limba poate fi o barieră care nu există când vine vorba de muzică. Ateneul și Opera Națională sunt adevărate sanctuare pentru melomani”.

„Pe Calea Victoriei este un cazinou, Palace Casino Bucharest, care se află (desigur) într-o vechi palat”, încheie jurnliștii de la cotidianul El Pais.


Citește și:

Recomandările culturale ale săptămânii. De la povestirile lui Buzzati, în care se stă în trafic ca în București, la podcastul despre relațiile de cuplu

Close
Închide
  Close