Bugetul Ministerului Sănătății scade cu 11,19%, până la 17,53 miliarde de lei, conform proiectului de buget pe anul 2021, însă Vlad Voiculescu, ministrul de resort, nu este mulțumit și cere sume mai mari.
Purtătorul de cuvând al ministerului, Bogdan Oprea, spune că scăderile nu sunt definitive. „Încă se negociază, nu este nimic definitivat, deci nu putem spune că se taie‟, a spus Oprea.
Experții consultați de Libertatea spun că este posibil să scadă cheltuielile cu pandemia, după ce statul a achiziționat anul trecut multe echipamente, măști, ventilatoare etc. pentru dotarea spitalelor. De asemenea, e posibil ca o serie de investiții să fie trecute pe fonduri europene.
Stelian Ion spune că va discuta cu Cîțu
Ministerul Sănătății nu este singurul care a spus că se negociază în continuare în coaliție. În aceeași situație este și Ministerul Justiției.
„Vom discuta punctual în perioada următoare pe chestiuni legate de buget. Am discutat chiar și cu domnul premier anumite aspecte și vom vedea dacă în această perioadă, până vom trimite legea în Parlament, mai putem face anumite modificări‟, a spus Stelian Ion, ministrul Justiției, într-o conferință de presă.
Ministerul Justiției a primit 4,73 miliarde lei, cu 1,54% mai puțin decât anul trecut.
Situația de la Educație
O problemă este și la Ministerul Educației. Bugetul acestuia este de 31,1 miliarde de lei, cu 2,82% mai mult față de anul trecut. Din această sumă, cheltuielile de personal se ridică la 20,7 miliarde de lei din total.
Potrivit Edupedu.ro, este cel mai mic procent din Produsul Intern Brut (PIB) alocat pentru Educație în ultimii 30 de ani, respectiv de 2,55% față de 2,7% anul trecut.
În 2020, bugetul Ministerului Educației a fost de 32,8 miliarde de lei.
Însă bugetul Educației este separat acum de cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care are 1,92 miliarde de lei, în urcare cu 24,5% față de anul trecut.
De asemenea, cum pentru 2021, Bugetul este construit pe un PIB nominal mai mare, de 1.116 miliarde de lei, procentul alocat Educației este mai mic, chiar dacă este suma propriu-zisă alocată este mai mare față de anul trecut.
Legislația prevede alocarea a 6% din PIB pentru Educație, însă această prevedere nu a fost aplicată niciodată în România.
Cîmpeanu a amenințat cu demisia, apoi s-a declarat mulțumit
Sorin Cîmpeanu, ministrul educației, a amenințat joi că își dă demisia dacă primește mai puțini bani decât a fost alocarea din 2020, conform Mediafax.ro.
Președintele Klaus Iohannis a declarat însă că digitalizarea și dotarea școlilor vor putea fi făcute în baza celor 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Ulterior, Sorin Cîmpeanu s-a declarat mulțumit de buget, afirmând că pentru prima dată vor putea fi decontate bursele din bugetul de stat.
Traseul legii bugetului
Bugetul a fost pus joi în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Acesta trebuie întâi aprobat de Guvern, apoi va fi trimis în Parlament, unde va fi dezbătut în comisii și apoi votat de plen.
De la Parlament va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Dacă nu sunt obiecții, legea va fi publicată în Monitorul Oficial.