Falko, campionul de la Gilău, s-a prăbușit la câteva minute după concurs

Falko, un cal aparținând unui cetățean slovac, a câștigat sâmbătă, 25 mai, concursul de tracțiune cu bușteni grei de la Gilău, județul Cluj. A fost o cursă de forță în care a tras, alături de un alt cal, bușteni ce pot ajunge până la două tone. A fost declarat învingător, însă oboseala acumulată avea să-i fie fatală, scrie Știri de Cluj.
Atenție, acest articol conține descrieri și imagini care vă pot afecta emoțional!

După efortul extrem, la câteva minute de la terminarea cursei, calul s-a prăbușit, a început să aibă convulsii și a murit chiar pe terenul de concurs. Duminică, 26 mai, Falko a participat la un alt concurs, organizat la Cormaia, în județul Bistrița-Năsăud.

Au încercat să-l resusciteze, dar nu au avut nicio șansă

Imaginile postate de la fața locului, arată cum mai mulți oameni încearcă să-l salveze, efectuând manevre de resuscitare prin apăsări pe inimă. Este însă aproape imposibil de realizat acest lucru la un animal de talia lui Falko, care cântărea aproximativ o tonă.

VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

Moartea sa a fost filmată și a devenit virală pe rețelele de socializare, unde a stârnit reacții puternice.

Revolta de pe internet: „Îi omoară pentru faimă și bani”

Cei care au văzut imaginile cu Falko s-au declarat indignați de tratamentul aplicat cailor în astfel de competiții. Mulți au condamnat nu doar evenimentele în sine, ci și obiceiul de a înscrie caii în mai multe concursuri în zile consecutive, pentru premii și pentru gloria proprietarilor.

„L-au forțat până a murit de epuizare”, a scris un internaut. „De ce nu sunt interzise aceste competiții brutale?”, a întrebat altul, în timp ce bărbatul care a postat filmulețul tragic, devastat de scenele la care a fost martor, a declarat că nu va mai participa niciodată la un astfel de eveniment la care „omul chinuie animalul”.

Dragoș Ioniță, cercetător: România ar trebui să își bazeze deciziile față de China pe triada UE partener-concurent-rival sistemic
Recomandări
Dragoș Ioniță, cercetător: România ar trebui să își bazeze deciziile față de China pe triada UE partener-concurent-rival sistemic

Un buștean folosit la aceste concursuri poate cântări până la două tone, în timp ce greutatea unui cal este, în general, de 500-600 de kilograme. Asta înseamnă că animalele trag de patru ori greutatea lor, în condiții adesea improprii, fără pauze suficiente de recuperare.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Realist2023 26.05.2025, 19:33

"Traditii" salbatice ! "Si cu calul, ce-ati avut ??"

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.