Sfânta Ecaterina de Alexandria sau Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este prăznuită de ortodocşii slavi în fiecare an pe data de 24 noiembrie, în timp ce arabii, grecii și romanii o cinstesc cu o zi mai târziu, pe 25 noiembrie, la fel ca Biserica Ortodoxă Română.

Viața Sfintei Ecaterina

Mucenița Ecaterina din Alexandria a fost fiica guvernatorului Alexandriei egiptene, Contas, în timpul domniei împăratului Maximinus (305-313). Sfânta a primit o educație aleasă, deoarece a studiat lucrările celor mai mari filozofi și dascăli ai antichității.

Era o fată curtată de tinerii celor mai bogate familii ale imperiului, însă nici unul nu a fost ales de către Ecaterina. Mucenița le-a spus părinților săi că se va căsători doar atunci când bărbatul o va depăși în celebritate, bogăție, frumusețe și înțelepciune.

Mama Ecaterinei a trimis-o pe aceasta la propriul ei duhovnic, un Sfânt Părinte care se îndeletnicea cu rugăciunea în singurătate, într-o peșteră. Părintele i-a spus tinerei că va cunoaște la un moment dat un tânăr care o va depăși în toate:

„Frumusețea lui este mai strălucitoare decât strălucirea soarelui, toată creația se supune înțelepciunii lui, bogățiile lui sunt răspândite în întreaga lume – ceea ce nu diminuează ci, dimpotrivă, sporește nespusa sa noblețe”.

Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin
Recomandări
Bucureștiul, locul legat obsedant de planurile lui Putin

La despărțirea de aceasta, Sfântul Părinte i-a înmânat Ecaterinei o icoană cu Maica Domnului care-l ținea în brațe pe Iisus și-a sfătuit-o să se roage cu credință pentru a o învrednici cu vederea Fiului Său.

Sfânta Ecaterina s-a rugat toată noaptea și așa i-a fost dat să o vadă pe Preasfânta Fecioară, care, după ce a îngenunchiat înainte, i l-a trimis pe Fiul său să o vadă. Dar Fiul și-a întors fața de la ea spunând că El nu o poate privi pentru că era urâtă, dintr-un neam de rând, calică și fără minte ca oricare alta – fără să fie spălată cu apa Sfântului Botez și fără pecetea Duhului Sfânt.

Ecaterina s-a întors la părinte adânc întristată. El a primit-o cu multă dragoste, a învățat-o credința creștină și a îndemnat-o să-și păstreze puritatea și integritatea și să se roage neîncetat; apoi, asupra ei, a săvârșit taina Sfântului Botez.

Apoi, iarăși i s-a arătat Maica Domnului cu Pruncul. Acum, Domnul a privit-o cu tandrețe și i-a dat un inel – un dar nespus de frumos de la Mirele Ceresc.

În tot acest timp, împăratul Maximinus a mers în Alexandria pentru o sărbătoare păgână. Acolo au participat multe persoane, au fost multe animale sacrificate, ba chiar erau aduse și jertfe umane și totul s-a desfășurat cu fast.

REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”
Recomandări
REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”

Sfânta Ecaterina a mers din nou la Sfântul Preot și și-a mărturisit credința într-un singur Dumnezeu adevărat și cu multă înțelepciune a denunțat greșelile păgânilor.

Frumusețea sfintei devine captivantă pentru împărat. Acesta, pentru a o determina și a îi arată că păgânii sunt superiori creștinilor prin prisma religiei, ordona adunarea a 50 din cei mai învățați dascăli ai imperiului. Totuși, Sfânta îi învinge cu înțelepciunea ei, determinându-i pe aceștia să creadă în Hristos. Ecaterina îi întărește cu semnul crucii, iar aceștia acceptă cu curaj moartea în numele Domnului, fiind arși la porunca împăratului.

Văzând că nu are cum să o mai convingă pe Sfânta, împăratul îi promite bogății și faimă. Aceasta refuză hotărât, fapt care îl determina pe împărat să ordone să fie supusă la torturi inimaginabile, iar mai apoi să fie aruncată în închisoarea. Împărăteasa Augusta, auzind foarte multe lucruri despre Ecaterina, dori să o cunoască.

Această îl convinge pe comandantul armatei să vină împreună cu mai mulți soldați la închisoare. Ce văzu împărăteasa acolo nu îi veni să creadă. Acolo era Ecaterina, puternică, dând dovadă de tărie de spirit și mereu învăluită de Harul Dumnezeiesc. Cu multă răbdare începe să explice toate învățăturile creștine celor nou-veniți pe care reușește să-i convertească la creștinism.

Fostul sindicalist Liviu Luca, partenerul lui Vântu, eliberat din închisoare după 6 ani. A achitat „o sumă infimă” din prejudiciul de milioane de euro
Recomandări
Fostul sindicalist Liviu Luca, partenerul lui Vântu, eliberat din închisoare după 6 ani. A achitat „o sumă infimă” din prejudiciul de milioane de euro

La o zi distanță mucenița este adusă în fața curții de judecată, unde este amenințată că va fi trasă pe roată. Împăratul îi cere să aducă jertfă zeilor și să se abată de la calea cea îngustă și dreapta. Sfânta continuă să îl mărturisească cu tărie pe Hristos, ea însăși apropiindu-se de roată de tortură. Atunci un înger apăru și lovi toate instrumentele de tortură care deveniră mai apoi bucăți.

La văzul acestei minuni, împărăteasa, dar și 200 de soldați își mărturisesc în public credință în Marele Dumnezeu, fapt pentru care sunt decapitați. Împăratul, furios, încerca iarăși să o ademenească pe Muceniță, propunându-i să fie soția lui, cerere întâmpinată iarăși cu refuz. Își mai mărturisi o dată credință și iubirea pentru Dumnezeu și Hristos, mai rugându-se o dată la Mirele Ceresc și își puse capul pe butuc sub sabia călăului.

Tortura Sfintei Mucenițe Ecaterina

Ecaterina a fost biciuită și închisă, iar în tot acest timp au venit să o vadă peste 200 de oameni, inclusiv soția lui Maxentius, Valeria Maximilla. Toți s-au convertit la creștinism și ulterior au fost martirizați. Împăratul Maxentius a încercat să o câștige pe prințesă și i-a propus căsătoria, însă aceasta l-a refuzat, declarându-i că mirele ei este Iisus Hristos, căruia ea și-a consacrat virginitatea.

Supărat de refuzul Sfintei Ecaterina, împăratul a condamnat-o la moarte prin tragere pe o roată cu țepi, dar, la atingerea ei, roata s-a spulberat. În cele din urmă, împăratul a decapitat-o.

Moaștele Sfintei Ecaterina

Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina sunt duse de un înger în Muntele Sinai. Acolo, în preajma secolului al IX-lea sau al X-lea se găsește cinstitul ei cap dar și mâna stânga, care mai apoi au fost puse cu mare cinste în biserica din Mănăstirea Sinai. Un fragment al Moaștelor Sfintei se găsesc și la biserica Sfânta Ecaterina din Capitală.

Sfânta Ecaterina – prăznuirea

Până în secolul XIV-lea, după vechile practici, Sfânta Ecaterina împreună cu Sfântul Mare Mucenic Mercurie era sărbătorită pe 24 noiembrie, iar Sfinții Mucenici Clement al Romei și Petru al Alexandriei se sărbătoreau pe 25 noiembrie. Însă, datele de prăznuire au fost schimbate la cererea Bisericii Mănăstirii Sinai, deoarece s-a hotărât ca hramul Sfintei Ecaterina, ocrotitoarea mănăstirii, să fie sărbătorită cu mai mult fast, împreună cu Vovidenia – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

În calendar ortodox 2022, Sfânta Ecaterina este prăznuită pe 25 noiembrie.

Sursă: calendarulortodox.ro

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina

Glasul 4

Cu înţelepciunea ca şi cu razele soarelui ai luminat pe filosofii cei păgâni şi ca o lună prealuminoasă, care strălucea în noaptea necredinţei, întunericul l-ai gonit; iar pe împărăteasa ai încredinţat-o, dimpreună şi pe prigonitorul l-ai mustrat, mireasă de Dumnezeu chemată, Fericită Ecaterina! Cu bucurie ai alergat la Cămara cea Cerească, către Hristos, Mirele Cel Preafrumos şi de la Dânsul te-ai încununat cu cunună împărătească. Înaintea Căruia împreună cu îngerii stând, roagă-te pentru noi, cei ce cinstim sfântă pomenirea ta.

Sursa: crestinortodox.ro

Condacul Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina

Glasul 2

Ceată cinstită ridicaţi acum Dumnezeieşte, iubitorilor de mucenici, cinstind pe Preaînţeleapta Ecaterina. Că aceasta în locul luptei pe Hristos a propovăduit şi pe balaurul l-a zdrobit, cunoştinţa ritorilor ruşinând.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Ecaterina

 • În credința populară, Sfânta Ecaterina este sora Sfântului Nicolae. Ea îi apără pe oamenii gospodari de boli și de nebunie.
 • În această zi nu se lucrează, căci sfânta îi pedepsește pe cei ce nu cinstesc ziua și le trimite foc asupra lor.
 • În unele zone ale țării, flăcăii din sat aprindeau focuri pe dealuri și săreau peste acestea. În acest mod ajutau Soarele pentru a începe, încă o dată, urcușul lui pe boltă în căutarea verii. Pe foc se puneau numai lemne și o bucată de iască. Când fumul începea să se ridice, atunci oamenii îl dirijau spre grajdul vitelor pentru a le proteja de strigoi.
 • Se spunea că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina, urmau să-și găsească sortitul.
 • Femeile măritate, care aveau probleme în căsnicie, obișnuiau să postească în această zi pentru ca soțul lor să se îndrepte.

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Ecaterina

Sfânta Ecaterina este celebrată în mod special de către femeile care poartă numele Sfintei, dar și derivate precum:

 • Cătălina;
 • Catrina;
 • Catinca;
 • Caterina;
 • Cati;
 • Catina;
 • Catița;
 • Tincuța;
 • Cătălin.

Vezi cele mai frumoase mesaje de la mulți ani!


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
GSP.RO
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
Viva.ro
O recunoști? E o mare actriță a României. Dureros ce se întâmplă cu ea la 86 de ani
BMW rupt în două pe un drum din Hunedoara. Șoferul de 19 ani a fost găsit mort pe asfalt
Observatornews.ro
BMW rupt în două pe un drum din Hunedoara. Șoferul de 19 ani a fost găsit mort pe asfalt
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Știrileprotv.ro
Mascații au descins acasă la femeia din Vaslui care și-a batjocorit vecina. Tot satul s-a adunat la poarta agresoarei. S-au luat măsuri | VIDEO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
FANATIK.RO
Fanii Chefi la Cuțite, acuze dure după ce au văzut că Florica Boboi a ajuns în finală: “Rușine! Emisiune regizată”
Un nou caz şocant în Iran. Un tânăr de 27 de ani a fost împuşcat mortal, după ce a sărbătorit eliminarea naţionalei de la Cupa Mondială
Orangesport.ro
Un nou caz şocant în Iran. Un tânăr de 27 de ani a fost împuşcat mortal, după ce a sărbătorit eliminarea naţionalei de la Cupa Mondială
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer