Mergi direct la conținut »
Călin Popescu-Tăriceanu:  ”Politica echivalează astăzi prea des cu puterea de a limita libertatea şi de a dezbina societatea”
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Călin Popescu-Tăriceanu: ”Politica echivalează astăzi prea des cu puterea de a limita libertatea şi de a dezbina societatea”

Călin Popescu-Tăriceanu: ”Politica echivalează astăzi prea des cu puterea de a limita libertatea şi de a dezbina societatea”

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului, crede că românii au sfidat întreaga Europă atunci când au decis, la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor. ”Politica echivalează astăzi prea des cu puterea de a limita libertatea şi de a dezbina societatea” a spus Tăriceanu, la manifestările prilejuite de marcarea a 160 de ani de la Mica Unire.

De Mihai Niculescu,

„Cine se mai gândeşte acum că rostul politicii este acela de a-i ajuta pe toţi cetăţenii să-şi găsească puterea de a fi fericiţi în libertate şi unitate. În timpurile pe care le trăim, politica echivalează prea des cu puterea de a limita libertatea, de a dezbina societatea şi de a-i face nefericiţi pe cei care nu sunt de partea noastră”, a spus Tăriceanu, la Focșani.

Europa a acceptat alegerea românilor, pentru că aceştia „se bucurau atunci de o enormă şi aproape unanimă simpatie” şi erau „unanimi în promovarea cauzei libertăţii şi unităţii româneşti” a mai spus președintele Senatului, citat de Agerpres.

„Au fost oare înaintaşii noştri de la 1859, deopotrivă boieri şi ţărani, antieuropeni? Alegând acelaşi domnitor în aceleaşi principate, ei au încălcat în mod vădit şi deliberat instrucţiunile cancelariilor europene. Creativitatea politică românească a pus marile puteri în faţa unui fapt împlinit, împotriva căruia au protestat iniţial, dar pe care au fost nevoite să-l accepte. Acesta stat, ce astăzi ar fi trecut în rubrica rău famată a suveranismului, a fost posibil şi pentru că, spre deosebire de zilele noastre, românii se bucurau atunci, în mediile politice şi culturale, ca şi în presa europeană, de o enormă şi aproape unanimă simpatie. Poate pentru că toţi românii care vorbeau atunci despre ţara lor la Paris, la Bruxelles, la Londra, la Berlin sau Roma erau la rândul lor unanimi în promovarea cauzei libertăţii şi unităţii româneşti. Deşi fusese sfidată, Europa gândea de bine despre români, pentru că ei înşişi îşi vorbeau patria numai de bine. Singurul discurs pe care înaintaşii noştri îl exportau în Europa era patriotismul şi entuziasmul pentru libertate al unei naţiuni ce aspira la independenţă şi la unitate”, a spus Tăriceanu.

Unirea s-a făcut la 1859 contra voinţei Europei, a adăugat el, pentru că cele două adunări ale Principatelor Române primiseră instrucţiuni cum să voteze, „cum se întâmplă şi astăzi”, a mai spus Tăriceanu.


Citește și: Libertatea își face datoria până la capăt. Pe urmele certificatului de naștere al lui Victor Dăncilă: „Nici premierului nu-i putem da informațiile!” – VIDEO


 

Close
Închide
  Close