Mergi direct la conținut »
Au existat doi ani de noapte continuă, pe Pământ. Cercetătorii au găsit explicația fenomenului
Ştiri Libertatea > Ştiri > Au existat doi ani de noapte continuă, pe Pământ. Cercetătorii au găsit explicația fenomenului

Au existat doi ani de noapte continuă, pe Pământ. Cercetătorii au găsit explicația fenomenului

Când au fost doi ani de noapte continuă, pe Planeta Pământ. Asteroidul care, în urmă cu 66 de milioane de ani, a exterminat dinozaurii, la impactul cu Terra, a aruncat în atmosferă o cantitate enormă de detritus*.

Recent, o echipă de cercetare de la National Centre for Atmospheric Research (NCAR) cu ajutorul NASA şi al Universităţii Colorado, Boulder, a făcut o nouă simulare computerizată, care a arătat amploarea cu care planeta a fost afectată de acest eveniment, scoţând la iveală că pe Pământ ar fi existat doi ani de noapte continua, scrie descoperă.ro, care citează Daily Mail.

Echipa a utilizat computere, pentru a crea Pământul şi condiţiile de acum 66 de milioane de ani, atunci când impactul – care a avut loc în ceea ce astăzi este Peninsula Yucatan – a cauzat cutremure, tsunami-uri şi chiar erupţii vulcanice.

În urma simulărilor, cercetătorii au ajuns la concluzia că au existat 15.000 milioane de tone de funingine trimise în atmosferă, formând o barieră între Pământ şi Soare.

Lipsa luminii ar fi dus la scăderea temperaturii cu 28 de grade Celsius, în mediul terestru, şi cu 11 grade Celsius, în oceane.

În schimb, în straturile superioare ale atmosferei, temperatura ar fi crescut, iar vaporii de apă ar fi produs hidrogen care a cauzat distrugerea stratului de ozon.

Gradual, statul de funingine s-ar fi subţiat, dar fotosinteza a fost imposibilă pentru mai mult de un an şi jumătate.

Doi ani de noapte continuă, pe Pământ. Ce spun cercetătorii studiului

„Noi am început povestea după efectele iniţiale, adică după cutremure şi tsunami-uri. Am vrut să observăm consecinţele pe termen lung cauzate de cantitatea enormă de funingine şi ce a însemnat aceasta pentru creaturile care au supravieţuit impactului şi evenimentelor iniţiale” – Charles Bardeen, savant la NCAR şi autorul principal al acestui studio.

„La început, ar fi fost întuneric ca noaptea” – Owen Toon, cercetător la Universitatea Colorado Boulder şi coautor al acestui studiu.

*Detritus se numește un material granulat rezultat din fărâmițarea rocilor prin acțiunea agenților externi, caz în care poartă denumirea de detritus mineral, precum și materia organică provenită din resturi de origine vegetală sau animală în descompunere, caz în care poartă denumirea de detritus organic, cf. wikipedia.org.


CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/Ce crede Andreea Esca despre apariția fiicei ei în tabloide. ”Ea a avut acest noroc sau ghinion


 

Close
Închide
  Close