De Iulian Budușan,

Municipiul Bucureşti înregistrează, în acest moment, un nou episod de creşteri ale valorilor particulelor în suspensie PM10, care sunt înregistrate la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate în zonele Mihai Bravu, Cercul Militar şi Lacul Morii, informează un comunicat al Ministerului Mediului.

„A fost transmisă o avertizare către Primăria Municipiului Bucureşti pentru dispunerea de măsuri imediate. În avertizare este specificată inclusiv concluzia analizei specialiştilor noştri, privind cauzele creşterilor concentraţiilor de PM10 respectiv, resuspensia particulelor grosiere de la sol (a prafului), fenomen favorizat de vântul puternic, cu rafale”

Ministerul Mediului

Motiv pentru care Ministerul Mediului a trimis echipele de comisari de la Garda de Mediu la primăriile de sector pentru a verifica măsurile de salubrizare a străzilor Capitalei din ultima perioadă, dar şi calendarul prevăzut pentru zilele următoare.

Ministerul Mediului reaminteşte că Planul de Îmbunătăţire a Calităţii Aerului realizat de Primăria Bucureşti evaluează că, salubrizarea eficientă şi la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce şansele de creştere a PM 10 cu circa 42%.

„Având în vedere faptul că reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului, care utilizează senzori, nu au înregistrat aceste creşteri semnificative, vom continua şi intensifica demersurile din parteneriatul nostru cu asociaţiile neguvernamentale pentru interconectarea şi calibrarea acestor echipamente în conformitate cu Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului”

Ministerul Mediului

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că, până la finalizarea acestui proces, recomandă ca publicul să se informeze din site-ul www.calitateaer.ro, datele de aici fiind singurele oficiale şi validate, ca metodă de măsurare, de Comisia Europeană.

Experții se tem de impactul pe care l-ar putea avea poluarea în epidemia de COVID-19. Orașele mai poluate, în special, ar putea cauza cazuri mai severe.

Bucureştenii care au verificat calitatea aerului în noaptea de 20 martie au constatat că valorile admise au fost depăşite.

Citeşte şi:

Poluarea ar putea accentua severitatea COVID-19. București, marea necunoscută

Poluare în Bucureşti. Gabriela Firea: „Somez Ministerul Mediului să spună cine poluează”. Reacţia ministrului Costel Alexe

Cele 5 efecte pozitive ale izolării. Faptele care dau speranță în timpul haosului

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate