Mergi direct la conținut »
Căpșunele românești, la jumătate de preț. Cum au ajuns să bată prețul cireșelor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Căpșunele românești, la jumătate de preț. Cum au ajuns să bată prețul cireșelor

Căpșunele românești, la jumătate de preț. Cum au ajuns să bată prețul cireșelor

Căpșunele românești sunt extrem de ieftine anul acesta, iar producția a atins cifre impresionante. 75% din producția de căpșune se coace în Halmeu, Satu Mare, iar în 2018 recolta este de trei ori mai mare decât anul trecut. Acest lucru, dar și calitatea mai slabă a fructelor i-au determinat pe producători să scadă drastic prețurile. Este fenomenul invers vânzării cireșelor, care anul acesta au ajuns să coste chiar și 150 de lei kilogramul.

De Mihai Niculescu,

Căpșunele românești de Halmeu sunt la mare căutare, mai ales la export, dar prețul lor a scăzut drastic din pricina condițiilor din piață. Plantațiile din Halmeu sunt pline de culegători, însă anul acesta, din cauza condițiilor meteo, căpșunele nu mai sunt așa mari și frumoase. Nici gustul nu mai e același , spun producătorii. Anul trecut, producția a fost de aproximativ 8 tone pe hectar, iar anul acesta atinge 24 tone/ha, anunță DIGI24.

Schimbări prea bruște de temperatură

„Din iarnă am trecut în vară, la 30 de grade de la -7 câte au fost la sfârșitul lui martie. Căpșunii sunt mai buni, mai frumoși, mai dulci datorită faptului că a fost soare mult, dar e secetă și seceta își face efectul, deci se coc căpșunii mărunți” a explicat un producător.

Supraproducția se vede mai ales la piață, sau mai exact, pe marginea drumului, unde se vinde marfa. Un producător din Livada, judeţul Satu Mare, vine kilogramul de căpșune cu 5 lei sau coboară prețul chiar și la 3 lei, pentru cantități mai mari.

Comuna Halmeu și localitățile învecinate asigură aproximativ 75% din producția internă de căpșuni. Sezonul ar urma să se încheie în aproximativ 2 săptămâni.

Citește și: CORESPONDENȚĂ DIN LONDRA/ Englezii pariază pe orice e legat de nunta Prințului Harry cu Meghan Markle, dar mai ales pe ce pălărie va purta Regina (VIDEO)

 

Close
Închide
  Close