Mergi direct la conținut »
Casa în care s-a născut Vasile Alecsandri, cumpărată la preț de apartament de CJ Bacău. Cât au plătit autoritățile pentru monumentul istoric aflat în paragină
Ştiri Libertatea > Ştiri > Casa în care s-a născut Vasile Alecsandri, cumpărată la preț de apartament de CJ Bacău. Cât au plătit autoritățile pentru monumentul istoric aflat în paragină

Casa în care s-a născut Vasile Alecsandri, cumpărată la preț de apartament de CJ Bacău. Cât au plătit autoritățile pentru monumentul istoric aflat în paragină

Situată în centrul Bacăului, casa „Vasile Alecsandri”, în care se crede că s-a născut ilustrul poet, a fost cumpărată cu 132.000 de euro de Consiliul Județean Bacău de la firma unui afacerist italian care ar fi vrut să o demoleze. Autoritățile vor acum să reabiliteze clădirea-monument istoric care de-a lungul anilor a fost devastată, incendiată și lăsată în paragină.

De Răzvan Mihalașcu,

Consiliul Județean Bacău a devenit în februarie 2019 proprietarul Casei Alecsandri din centrul municipiului Bacău. Monumentul istoric a fost cumpărat cu 132.000 de euro, cam cât costă un apartament cu trei camere în centrul Capitalei.

„În conformitate cu prevederile HCJ 238/17.12.2018, prețul a fost de 132.000 euro, la cursul BNR din data plății, care a fost realizată prin ordin de plată, în data de 9 mai, suma transferată fiind de 628.029 lei”, a explicat Dana Pricopie, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bacău, citată de Ziarul de Bacău.

Reprezentanții CJ Bacău spun că vor să realizeze o expertiză tehnică pentru reabilitatea clădirii în așa fel în cât să fie introdusă într-un circuit de vizitare.

Aflată pe strada George Apostu nr. 9 din Bacău, Casa „Vasile Alecsandri” are o istorie sinuoasă. A aparținut familiei poetului pașoptist și apoi a ajuns în proprietatea generalului Dragomir Badiu, care a înființat primul așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”.

În anul 1982, Florica Urziceanu, fiica generalului Dragomir Badiu, ultimul proprietar al Casei, scria Oficiului Judeţean pentru Patrimoniul Cultural din Bacău.

„Confirm că fosta mea locuinţă din Bacău, strada Alexandru cel Bun, nr.3, împreună cu grădina şi curtea ce-o înconjurau, pe o suprafaţă de circa 2500 m2, mărginindu-se spre apus cu strada Vasile Alecsandri, au aparţinut pe timpuri poetului Vasile Alecsandri. (…) În memoria marelui poet, tatăl meu, împreună cu dnul Veniamin Gheorghiu, în anul 1919-1920, a pus bazele primului aşezământ de cultură din oraşul Bacău: Casa de Sfat şi Citire «Vasile Alecsandri». […] Aş fi fericită să ştiu că acea casă […], care iniţial a aparţinut poetului Vasile Alecsandri, să poată fi consacrată drept Casa Memorială a Scriitorilor Băcăuani şi a Personalităţilor Băcăuane”, preciza Florica Urziceanu, conform Deșteptarea.

Casa Alecsandri a fost naționalizată de comuniști și înscrisă în lista monumentelor istorice. După 1989, clădirea a funcționat o perioadă ca grădiniță, iar în 1995 a fost retrocedată urmaşilor generalului Dragomir Badiu, Florica Urziceanu și fiicei acesteia, Rodica Urziceanu.

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea
Recomandări

Alina e doctoriță în Timișoara. Incredibil cum a ajuns medic specialist! Pe mâinile cui ne dăm sănătatea

Controverse privind casa în care s-a născut Vasile Alecsandri

În anul 2000, casa în care s-a născut Vasile Alecsandri a fost vândută de moștenitori firmei Info-Terra, deținută de italianul Mario Maggi. Noul proprietar a lăsat clădirea în paragină și a contestat în instanță clasarea clădirii ca monument istoric. Motivul: voia să o vândă cu 153.000 de euro.

În primăvara 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul declarat de Mario Maggi.

După mai multe negocieri, cea mai veche construcție din municipiul Bacău, care, potrivit istoricilor, datează din secolul al XVIII-lea, a fost cumpărată de Consiliul Județean Bacău cu 132.000 de euro.

Specialiștii Direcției pentru Cultură din Bacău recunosc că din dosarul de clasare a casei drept monument istoric lipsesc actele care să dovedească direct faptul că Vasile Alecsandri s-ar fi născut aici şi că ar fi fost proprietarul imobilului.

„Există unele controverse legat de anul şi locul naşterii poetului. Unii spun 1818, alţii 1821, dar se ştie că s-ar fi născut în Bacău, unde a avut mai multe case, despre care vorbeşte în cartea sa şi Costache Radu. Unii au negat că această casă ar fi fost a lui Alecsandri, pe baza unor consideraţii, cum că în acte ar fi fost un anume Alecsandru şi că traducerea din chirilică s-a făcut eronat. Dar chiar şi aşa, ea are poate cea mai bogată istorie culturală dintre toate casele din municipiul Bacău“, afirma conferenţiarul universitarIoan Dănilă într-un interviu acordat Adevărul.

Poetul Vasile Alecsandri a afirmat în 1856 că s-a născut în Bacău. Mai mult, arhitectul primăriei din 1867, M. Climescu, fixează drept proprietate a lui Vasile Alecsandri un imobil situat în perimetrul în care se găseşte şi astăzi imobilul înregistrat în 1980 pe lista monumentelor istorice drept drept „Casă în care s-a născut poetul Vasile Alecsandri”.

sursă foto: Ziarul de Bacău


Citește și:

Un tânăr din Buzău a primit nota 2 la purtare pentru că și-a ironizat profesoara, însă conducerea liceului a fost blândă cu un profesor condamnat în trecut pentru pornografie infantilă, care încă predă acolo!

Close
Închide
  Close