Ingrediente

5 kg castraveti
4 l apa
350 g zahar
700 ml otet de 9 grade
1 morcov mare
1 plic piper boabe
1 plic mustar boabe
1 plic foi de dafin
doua capatani de usturoi
doua cepe mari taiate rondele
300 g sare grunjoasa neiodata


Crengute de visin pentru un gust mai bun


Puteti pune deasu­pra castra­ve­tilor crengute de visin, sa le dea un gust deosebit. Dupa preferinta, se pot pune si crengute uscate de marar. Un alt truc pentru o buna conservare: se dizolva un pliculet de conservant in putina apa calda si se toarna peste saramura.

SAREA GEM? este ideala pentru muraturi


Calitatile deosebite ale sarii sunt cu­noscute inca din Antichitate, cand era folosita la conservarea hranei. Dato­rita actiunii sale benefice asupra bacteriilor, sarea poate fi considerata cel mai bun conservat folosit la prepara­rea muraturilor. Aceasta are calita­tea de a incetini procesul de alterare a produselor alimentare, mentinand ni­velul de fermentatie a acidului si pastrand astfel gustul legumelor, fruc­telor si al zarzavaturilor puse la mu­rat. Pentru a elimina excesul de sare, produsele alimentare murate trebuie desarate in apa rece inainte de a fi consumate.



Pentru reteta aleasa de noi, se cumpara din piata circa cinci kg de castraveciori, preferabil de dimensiuni medii




Se pregatesc ingredientele necesare: otet, piper boabe, mustar boabe, morcovi, ceapa taiata rondele, sare, foi de dafin




Castravetii se pun intr-un vas mai mare, se spala bine si se clatesc de mai multe ori cu apa rece




Se face saramura din apa, otet, sare, zahar, piper, foi de dafin si boabele de mustar. Se amesteca bine pana se dizolva sarea si zaharul




Morcovul se spala bine, se curata, apoi se taie rondele potrivit de subtiri




Pe fundul borcanelor se face un ‘pat’ format din ceapa si morcovii taiati rondele, la care se adauga cativa catei de usturoi




Castravetii se asaza in borcane. Acestia nu se indeasa, dar nici nu trebuie lasate spatii foarte mari intre ei




Dupa ce castravetii au fost asezati in borcan, se presara boabe de mustar si foi de dafin, pentru aroma




Saramura se lasa la racit, apoi se toarna cu un polonic peste castraveti, pana se umple borcanul




Se inchide ermetic borcanul, cu un capac cu filet. Daca nu aveti capac, puteti folosi celofan legat bine cu ata sau elastic




Pe fundul unei oale se asaza un servet curat. O treime din oala se umple cu apa rece




Oala este indicat sa fie mai mare, pentru a incapea cat mai multe borcane




Borcanele sunt lasate sa fiarba timp de jumatate de ora in ‘bain-marie’




Borcanele sunt scoase din oala, sterse bine si puse intr-un loc uscat si racoros




Borcanele se intorc cu capacul in jos, sa nu cumva sa prinda aer


 

Gigi Becali: "Doamna Tatoiu râde ca proasta în p...!" :O Milionarul șochează cu declarația pe care a făcut-o acum
GSP.RO

Gigi Becali: "Doamna Tatoiu râde ca proasta în p...!" :O Milionarul șochează cu declarația pe care a făcut-o acum

Horoscop 18 octombrie 2019. O zodie va avea parte de surprize
HOROSCOP

Horoscop 18 octombrie 2019. O zodie va avea parte de surprize