Cîrstoiu a remarcat că a fost „cam singur în precampania asta” și că nu a simţit sprijin din partea celor două partide. „Aş fi nebun să merg într-o luptă fără sprijin” politic, a afirmat el, întrebat dacă s-ar retrage din cursa pentru Primărie în cazul în carte liderii coaliţiei îi cer acest lucru. El a precizat că va discuta luni cu Marcel Ciolacu și cu Nicolae Ciucă și că nu ar putea continua fără sprijinul PSD și PNL, dar nu a anunțat o retragere a candidaturii.
Medicul a mai explicat că merge în orice spital de stat sau privat când este solicitat, inclusiv în clinica privată a familiei, pentru a-și ajuta pacienții și colegii medici care au nevoie de expertiza lui. „Legat de consultaţiile de la Anemona Med, mi-am ajutat colegii şi am răspuns şi solicitărilor unor pacienţi care mi-au solicitat expertiza. Rolul meu, de când am terminat facultatea, a fost să tratez oamenii, să le dau o opinie medicală. Dorm liniştit în fiecare seară că mi-am ajutat pacienţii”, a spus Cîrstoiu.
Potrivit acestuia, pacienţii aleg singuri la ce medic merg, aleg singuri şi unde merg – în sistemul public sau în sistemul privat.
Cîrstoiu a mai susținut că legea care le interzice managerilor de spitale să aibă orice altă activitate a creat haos în sistemul medical.
De asemenea, el a afirmat că expunerea publică din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca la şcoală fiul său să fie fotografiat. Medicul a adăugat că se consideră hărţuit. „Nu e normal ca oamenii să intre în viaţa mea. Viaţa mea, ca viaţa mea, a devenit bun public, dar nu e normal ca în viaţa copilului meu să existe o astfel de ingerinţă. Eu m-am considerat, nu eu, cât în ceea ce priveşte copilul meu, m-am considerat efectiv hărţuit şi ăsta nu este un lucru admisibil”, a spus el.
Cîrstoiu a mai recunoscut că regretă că nu l-a ascultat pe fostul preşedinte Traian Băsescu atunci când acesta l-a sfătuit să nu candideze la Primăria Capitalei. „Da, mi-a spus atunci, ca şi tata, că atâta timp cât eşti medic oamenii îţi apreciază eforturile, apreciază ceea ce faci, oamenii vin să spună un păs şi rolul tău e să îi ajuţi. Dacă intri în povestea asta politică o să vezi că vei deveni peste noapte aproape cel mai urât dintre pământeni”, a adăugat el.
UPDATE ora 18.40: Răspunsurile candidatului PSD-PNL la întrebările presei:
- „Un pacient poate avea mai multe episoade de spitalizare, decontat separat de CNAS. Externat, pacientul decide unde vrea să meargă. Odată externat un pacient, nu consider că aș putea eu să influențez. Nu consider că e un prejudiciu al bugetului spitalului.
- Am spus că eu vreau să fac administrație publică mizând pe un sprijin politic și stabil. Acest lucru nu îl asimilez unei administrații politice.
- Eu nu am intrat în cursa aceasta că m-am trezit într-o dimineață că pot fi primar. Eu am avut o propunere din partea liderilor coaliției.
- Mandatul meu pe care mi l-a oferit coaliția PSD-PNL a fost și este pe masa coaliției.
- Eu am simțit sprijinul lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar recunosc am fost cam singur în precampania aceasta. Am întâlnit mulți lideri de filiale care m-au înconjurat cu sprijin.
- Nu poate fi un demers pentru Primăria Capitalei fără sprijinul acestei coaliții.
- Am făcut conferința de presă la spital pentru că bisturiul din mână n-o să mi-l ia nimeni. Sunt medic, am o meserie. Eu nu am făcut din politică o meserie.
- Din punctul meu de vedere, fiind mandatul meu, acesta e pe masa coaliției.
- Eu în momentul acesta încerc să lămuresc și să lămurim împreună tot ce a apărut în spațiul public. Nu vreau să conving pe nimeni. E un demers personal.
- Am devenit omul negru, nu cred că e corect față de mine.
- Doamna Firea este președintele PSD București și are o influență foarte mare în filială. Sunt lideri din PSD care au participat cu mine la diverse manifestări prin oraș.
- Părerea mea e că am devenit dintr-un candidat pe locul 3, cum am fost prezentat, o țintă. Nu exclud posibilitatea să fi fost și din PSD oameni care nu mă plac.
- Mesajul meu e foarte clar: sunt medic, nu fac din politică o carieră.
- Pentru mine nu era necesar să ajung Primar General, am crezut că demersul meu e să fac ceva mai bine pentru noi toți.
- Nu sunt un deplin cunoscător al Bucureștiului. În luna asta am învățat foarte multe lucruri bune despre Capitală.
- Un pacient externat primește un bilet de externare cu mai multe recomandări. Una e revenirea la control pentru firele de sutură, tratament, proceduri de mobilitate. Chiar credeți că pacienții merg acolo unde li se spune sau unde sunt duși, cum spuneți? Nu, ei merg acolo unde se simt în siguranță și au siguranța continuității tratamentului.
- Mie mi s-a întâmplat frecvent ca pacienți care nu voiau să calce în spitalele publice, i-am convins, i-am operat în spitalul public și la mine asta e situația frecventă. Am văzut și pacienți care au mers în spitalul privat. Problema nu va fi tranșată decât printr-o decizie ca medicii să aleagă dacă lucrează în sistemul public sau privat. Multe țări au aplicat măsura și a rezultat depopularea de medici a spitalelor publice.
- Eu am spus că mandatul meu a fost, este și va rămâne pe masa coaliției. Ar fi ilogic să merg mai departe într-o luptă în care n-ai niciun sprijin.
- Există o hotărâre a Înaltei Curți care spune foarte clar într-o speță, care e definitivă, că un manager al unui spital public medic, care era și manager al unei societăți private ce presta servicii medicale, nu este incompatibil.
- Nu am încălcat legea. Eu când sunt solicitat să mă duc într-o sală de operație în spitalul public… Când un coleg mă cheamă într-o sală de operație, că are probleme, eu mă duc. Asta e menirea mea.
- Toată lumea e speriată de problema infecțiilor nosocomiale din spitale. Pentru a veni în sprijinul acelei doamne care avea o problemă serioasă, colegii mei au considerat că e bine să existe și parafa mea.
- Toți colegii mei care ocupă astfel de poziții fac astfel de lucruri pentru a debloca haosul indus în sistemul medical indus de ordonanța dată de Vlad Voiculescu.
- Aceste poziții sunt ocupate de oameni care sunt cineva, nu de neica nimeni, toți fac așa ceva – ca să oferim servicii competente pacienților. Toți medicii fac asta.
- (Traian Băsescu) mi-a spus că atâte timp ești medic, oamenii îți apreciază eforturile, dar că în povestea politică vei deveni „cel mai urât dintre pământeni”. Cinstit, regret (că nu l-am ascultat).
- Sunt săptămâni întregi poate chiar luni în care nu am fost acolo (la clinica Anemona, n.r.). Contracost? Nu. Un pacient care nu are bilet de trimitere plătește. Peste tot, nu numai la Anemona.
- Domnule Andrei (Cristian Andrei, reporterul HotNews, n.r.), aveți un scop din a face din Cîrstoiu un tâlhar. Eu, și în special copilul meu, am fost hărțuiți.
- Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău în viața personală, pentru că nu mi se pare normal ca la școală, la grădiniță, copilul meu să fie fotografiat, să existe mașini de presă.
- Am două informări de la ANI. Mi s-a comunicat existența unui dosar în cazul ăsta. Nu știu ce decizie a luat ANI.
- Eu sunt un om hotărât, un om decis, când intru într-o operație nu cunosc cuvântul abandon. O candidatură la Primărie nu e o operație, dar nu poți să mergi înainte fără sprijin politic.
- Nu am avut azi nicio discuție cu Ciolacu și Ciucă. Probabil că luni vom avea o discuție și e firesc. Este exclus să candidez independent.
- Continui demersul (de a candida, n.r.) numai dacă are un sens adminisrativ și politic. Mandatul meu a fost din prima zi pe masa coaliției. Nu îmi doresc să fiu primar pentru mine personal. Am avut multe discuții, niciodată nu m-am cramponat de poziția asta (de candidat al coaliției, n.r.).
- Orice raport al ANI, dacă el există, poate fi contestat în instanță. Să îi întrebați pe Nicușor Dan și Clotilde Armand , care sunt în aceeași situație.
- Eu am constatat o atitudine negativă din partea presei înspre mine, eu ăsta sunt.
- Nu mi-am deschis niciun cont de campanie, nu am mandatar, nu am cheltuit niciun leu, nu m-am implicat în discuțiile astea.
- Dacă ați fi pacientul meu, v-aș da un sfat (întrebat dacă va continua să trimită pacienți la clinica Anemona, n.r.). Nu v-ați întrebat niciodată dacă prin asta nu răniți un om, răniți o carieră și o faceți cu multă plăcere.
UPDATE ora 18.32: Principalele declarații ale medicului Cătălin Cîrstoiu:
- „Primul lucru pe care vreau să vi-l spun legat de acuzațiile de incompatibilitate – opinia mea e că nici eu, nici presa, ci doar ANI poate emite raport să constate asta.
- Din punctul meu de vedere, eu am făcut nimic care să îmi dea perspectiva de incompatibilitate.
- Am operat și în spitale publice, și în Republica Moldova, am oferit expertiza mea, la solicitarea colegilor mei, și în alte spitale private, atunci când mi s-a solicitat.
- Eu nu fac o chirurgie simplă, fac o chirugie complicată aici, la spitalul Universitar. Nu e un domeniu accesibil oricui și am făcut orice să-mi ajut pacienții și colegii.
- Legat de participarea mea la consultațiile clinicii Anemona, mi-am ajutat colegii care lucrau acolo și am răspuns și solicitărilor unor pacienți care îmi cereau sprijinul.
- Sunt absolut liniștit și dorm liniștit pentru că mi-am ajutat pacienții.
- Pacienții aleg singuri la ce medic merg și unde merg, la sistemul public sau privat. În orice spital privat e varianta ca pacienții să meargă în regim al CNAS sau în consultație plătită.
- Legea 95 a fost modificată în 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilităților în sistemul medical și a creat haos. Această OUG nu a trecut niciodată de Parlament, nici măcar nu a fost pusă pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune că funcția de manager e incompatibilă cu orice altă activitate remunerată sau neremunerată cu excepția activității medicale în același spital.
- Paragraful din OUG e aplicabil managerilor și șefilor de secții.
- Timpul liber nu mai există pentru că nu poți să faci nicio activitate neremunerată de niciun tip. Dacă am fi obiectivi, am găsi foarte multe situații de acest tip.
- Eu am vrut să fac o administrație publică în București mizând pe un sprijin politic stabili în Consiliul General.
- Eu nu am vrut niciodată să fac o administrație politică în Capitală”.
***
Știrea inițială: Membrii staffului său de campanie au precizat, ulterior, că este vorba, în principal, despre o declarație de presă, urmată de o scurtă conferință.
Anterior în cursul zilei, premierul Marcel Ciolacu a declarat că medicul ar fi trebuit să facă până acum conferinţa de presă în care să răspundă la toate acuzaţiile care i-au fost aduse în spaţiul public.
Prim-ministrul a precizat că alianţa PSD-PNL va avea candidat comun la Primăria Capitalei, indiferent dacă medicul Cîrstoiu va rămâne sau nu în cursă.
„Eu nu cer nimănui să se retragă sau să nu se retragă. Având o experienţă, spun eu, mai mare politică decât domnul doctor Cîrstoiu, i-am făcut o recomandare şi direct, şi prin intermediul presei. Domnul Cîrstoiu trebuie să iasă să ţină o conferinţă de presă, aşa cum am convenit cu domnia-sa şi cu domnul Nicolae Ciucă, şi să explice toate aspectele apărute în spaţiul public”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă în cadrul vizitei sale în Emiratele Arabe Unite.
„Nu vom putea merge înainte până nu se va întâmpla acest lucru. Până când domnul doctor Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliţiei.(…) Din punctul meu de vedere, fără să deranjez pe nimeni, trebuia să facă până în acest moment această conferinţă“, a continuat premierul.
Conform lui Ciolacu, cel târziu luni va avea loc o întâlnire cu Cîrstoiu şi cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, în care se va discuta despre candidatura lui Cîrstoiu şi vor decide care este pasul următor.
Întrebat dacă, în cazul în care medicul Cîrstoiu se retrage din cursă, candidatul comun al alianţei ar putea fi un membru PSD sau un membru PNL, Ciolacu a răspuns: „Candidatul comun poate fi membru PSD sau membru PNL. Cred că perioada de independenţă a apus”.
Într-o investigaţie publicată pe 10 aprilie, HotNews.ro a prezentat documente care arată că medicul Cătălin Cîrstoiu a lucrat în toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacienții la clinica privată Anemona Med, pe care o deține împreună cu soția sa, dr. Monica-Mihaela Cîrstoiu. Pacienții plăteau pe altă firmă, tot a familiei Cîrstoiu.
Ulterior, pe 17 aprilie, aceeași publicație a prezentat mesaje prin care pacienții lui Cîrstoiu erau trimiși de la spitalul de stat la clinica familiei medicului.
În acest context, Cătălin Cîrstoiu a declarat, la începutul acestei săptămâni că va susține o conferință de presă pe tema relației manager la spital de stat – medic la clinica privată Anemona, fără să precizeze când va avea loc aceasta.
În urma acestor dezvăluiri, în spațiul public se discută despre o posibilă retragere a candidaturii lui Cîrstoiu, însă medicul a afirmat că nu va ieși din cursa electorală, nici dacă îi va cere acest lucru Marcel Ciolacu.
De altfel, premierul a mai declarat recent că medicul Cîrstoiu trebuie „să răspundă la toate acuzațiile” pentru că „nu putem merge mai departe dacă nu lămurim”.
Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunțat joi, 18 aprilie, că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL dacă „partidul o va cere”, în cazul în care medicul Cătălin Cîrstoiu îşi va retrage candidatura.
„În consecinţă, da, chiar dacă până acum am refuzat categoric, atâta vreme cât partidul o va cere şi decizia va fi luată, eu nu mai refuz”, a spus Negoiță, întrebat despre posibilitatea de a fi candidatul coaliției la Primăria Bucureștiului.
În cursul acestei săptămâni, Cătălin Cîrstoiu și-a anulat toate evenimentele de campanie. Miercuri seară, el a declarat că nu își pune problema să-și retragă candidatura și a reiterat că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate.
Foto: Hepta.ro
Trandafir • 20.04.2024, 12:57
Cel mai nociv este postul Antena 3 TV, proprietatea *** Voiculescu, care-l promoveaza pe Piedone, presedintele partidului infiintat tot de Voiculescu.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
symypescarul • 20.04.2024, 11:36
Doctore vrei sa fi cineva in ochii cetatenilor????...OPEREAZA TUMOAREA PSD/PNL PE CARE NOI NE DORIM SA SCAPAM DE 30 ANI!!!!!!!!!Poporul va plateste operatia(la privat);)))))))...ca asa-i in tenis!!!!!