De Radu Roman, Răzvan Luțac,

Memoria unui jurnalist este târâtă în colbul de la marginea Timișoarei, orașul său natal. Acolo unde, fără vreo dovadă că drumul denumit așa în acte chiar îi poartă numele, strada Mile Cărpenișan duce la o groapă de gunoi.

Unde e și singura dovadă că bărbatul mort în 2010, după zeci de mii de materiale trimise din cele mai fierbinți puncte ale lumii, a fost astfel răsplătită 3 ani după deces. 

Propunerea de acum 6 ani

În urmă cu șase ani, executivul Primăriei a propus și Consiliul Local a aprobat ca o stradă nouă din Timișoara să poarte numele lui Mile Cărpenișan, un cunoscut jurnalist de război decedat în 2010, la doar 34 de ani.

Schița care s-a aflat în documentația Primăriei

În referatul întocmit de Direcția Urbanism, care a stat la baza hotărârii de consiliu local nr. 513 din 22 octombrie 2013, se menționau următoarele: “În şedinţa din data de 13.12.2012 s-a propus, de către Comisia de Denumiri a Primăriei Municipiului Timişoara, ca strada nouă, din Zona Calea Șagului – str. Ovidiu Cotruș – CET Sud, tronsonul 3, perpendiculară pe str. Ovidiu Cotruş, situată la nord de aceasta, alăturată la est Staţiei de Sortare S.C. RETIM Ecologic Service S.A., conform planului de situaţie anexat, să poarte denumirea strada “Mile Cărpenișan”.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

Mile Cărpenişan (n. 23 august 1975 – d. 22 martie 2010) a fost jurnalist de război, corespondent din Iugoslavia, Irak şi zonele afectate de tsunamiul asiatic, care a debutat în presa scrisă, apoi a fost corespondent mai bine de 10 ani al posturilor de televiziune Antena 1 şi Antena 3.

Groapa, stația de sortare și finișul platformelor

La prima vedere, inițiativa Primăriei Timișoara era una lăudabilă, însă concretizarea acesteia a fost catastrofală.

Practic, Municipalitatea a înțeles să onoreze memoria fostului celebru jurnalist dând numele său unei căi de acces către o groapă de gunoi! Căci “strada” Mile Cărpenișan nu este, de fapt, o stradă propriu-zisă, într-una din noile zone rezidențiale ale Timișoarei, ci un tronson de drum aflat la periferie, la câțiva metri de indicatorul care semnalizează intrarea în satul Chișoda.

Bucată semiasfaltată pe care se află:

 • un punct de colectare a deșeurilor aparținând companiei de salubritate RETIM;
 • o stație de sortare a gunoiului;
 • depozitul de mașini al SC Drumuri Municipale SA, adică locul în care ajung mașinile abandonate sau staționate neregulamentar pe străzile orașului.
O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Punctul de colectare a deșeurilor pe care se ajunge prin strada Mile Cărpenișan

Numele străzii, doar pe tabla gropii de gunoi

Pe bucata respectivă de drum, denumită, din octombrie 2013, “strada Mile Cărpenișan” circulă, așadar, doar autospecialele RETIM încărcate până la refuz cu gunoi și vehiculele cu platformă ale SC Drumuri Municipale. Plus, uneori, câte un tir parcat.

Singurul loc în care este marcat numele străzii

Nu există nicio placă stradală cu denumirea “Mile Cărpenișan”, singura mențiune apărând pe tabla aflată la intrarea în punctul de colectare a deșeurilor, unde este trecută adresa: strada Mile Cărpenișan nr. 1.

De altfel, această stradă nici măcar nu este identificabilă pe Google Maps, traseul dintre sediul Primăriei Timișoara și “strada Mile Cărpenișan 1” fiind imposibil de vizualizat.

Cine a fost Mile Cărpenișan

Conform Adevărul, ziaristul Mile Cărpenișan (1975-2010), decedat la numai 34 de ani, a realizat, în cariera sa, peste 60.000 de materiale. Multe dintre acestea au fost exclusivități ori corespondențe de război. Acesta a transmis:

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România
Recomandări

Cultul lui Pomohaci. Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România

Mile Cărpenișan a transmis din colțuri ale lumii măcinate de războaie și de dezastre
 • din Bosnia-Herțegovina și Croația în timpul războiului (1996);
 • din Africa (1997);
 • din Kosovo, fiind, potrivit sursei citate, singurul jurnalist prezent la conflict din prima și până în ultima zi (1999);
 • din Irak, unde a intrat, în Bagdad, în același timp cu trupele americane (2003);
 • din Sri Lanka, Thailanda și Indonezia, unde a fost primul jurnalist român care a ajuns după tsunamiul care a ucis 227.898 de oameni (2005, tsunamiul a avut loc în 26 decembrie 2004);
 • din nou din Irak, de unde a transmis corespondențe după răpirea a trei jurnaliști români (2005).

A murit în 2010, după ce a făcut septicemie. 

Străzi care duc la gropi de gunoi în alte orașe

În general, străzile care duc la gropi de gunoi sunt căi de acces nedenumite. Totuși, în unele orașe din țară acestea poartă și nume. De exemplu:

 • în Roman (județul Neamț): strada Colectorului; 
 • în Brașov: strada Zona CET;
 • în Bacău: strada Chimiei.

Contactat de reporterii Libertatea, Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a răspuns doar pe WhatsApp: „Nu pot vorbi, sunt ocupat”. Acesta a primit întrebarea, dar până la apariția articolului nu a transmis niciun punct de vedere.

Citeşte şi:

Cu ce se ocupă, la 23 de ani, Alexandra, nepoata lui Nicolae Ceaușescu

Cine este geniul din spatele Airbnb. Brian Chesky și-a cunoscut iubita pe Tinder și a fondat compania, care acum valorează 38 de miliarde de dolari, pentru a-și plăti chiria

VIDEO REPORTAJ| Klaus Iohannis, „pompierul atomic” care vrea să readucă nomalitatea în România. Condiţia, să poată lucra cu un Guvern PNL

Anunțul despre Cristina Neagu care zguduie handbalul românesc. Jucătoarea a suferit o accidentare gravă la CE 2018
GSP.RO

Anunțul despre Cristina Neagu care zguduie handbalul românesc. Jucătoarea a suferit o accidentare gravă la CE 2018

Horoscop 23 octombrie 2019. Este momentul ca Taurii să tragă linie și să vadă ce s-a ales de eforturile lor
HOROSCOP

Horoscop 23 octombrie 2019. Este momentul ca Taurii să tragă linie și să vadă ce s-a ales de eforturile lor