CCR a transmis că Simion a trimis cererea pe mail, aproape de miezul nopții trecute, mai precis la ora 23.41, dar documentul a fost semnat în copie, nu în original, așa cum cer procedurile CCR.

„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”. […] În considerarea art.52 alin.(3) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, «soluționarea cererii de anulare a alegerilor de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor»”, a precizat instituția condusă de Marian Enache.

Curtea Constituțională a anunțat apoi că, dacă respinge cererea lui Simion, va organiza joi, 22 mai, o ședință solemnă de validare a rezultatului scrutinului prezidențial. Anunțul a venit însă înainte ca judecătorii să se pronunțe asupra contestației depuse de George Simion.

Este prima dată în ultimii ani când CCR comunică public, anticipat, ora și locul unei ședințe de validare înaintea unei decizii care nu a fost luată.

„În consecință, Curtea Constituțională a fixat termen de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru data de 22 mai 2025 ora 10:00. În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în data de 22 mai 2025 ora 12:00, la Sala de ședinţe publice „Alexandru Ioan Cuza” (Palatul Parlamentului, Intrarea B1, nivel PM, Calea 13 Septembrie nr.2)”, se arată în comunicat.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Partidele politice de la putere au o mare influență asupra selecției candidaților la Curtea Constituțională.

În acest moment, PSD are 4 judecători CCR, PNL + Administrația Prezidențială au 4 judecători CCR, iar UDMR are 1 judecător CCR.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a devenit președintele României după ce la alegerile prezidențiale din 18 mai a obţinut 53,6% dintre voturi, iar contracandidatul său, George Simion, 46,4%, potrivit rezultatelor finale.

Simion a anunțat marți, 20 mai, că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul votului și a susținut că a evitat acte de violență după ce Nicușor Dan a ieșit președinte. „Doar pentru că am evitat o vărsare de sânge nu înseamnă că putem fi luați de proști”, a spus Simion.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.