MENIU CAUTĂ
11 Ian. 2019 16:50

Povestea statuii făcătoare de minuni din Harghita unde va merge Papa Francisc. Este centrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est

Distribuie

Papa Francisc va efectua o vizită de trei zile în România și va vizita pe lângă București și orașele Iași, Blaj, dar și Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, a anunțat Administrația Prezidențială.

Ultima locație este necunoscută multor români, dar pentru comunitatea catolică are o semnificație uriașă, datorită prezenței unei statui făcătoare de minuni.

Situată în apropiere de Miercurea Ciuc, Mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc, adăposteşte o statuie făcătoare de minuni a Maicii Domnului și de peste 450 de ani este centrul unuia dintre cele mai mari pelerinaje catolice din Europa.

Sute de mii de credincioși vin în sâmbăta Rusaliilor să se roage la statuia Sfintei Fecioare în cel mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est.

Mănăstirea de la Sumuleu Ciuc aparţine franciscanilor observanţi, iar hramul este cel al Sfintei Fecioare Maria. Lăcașul datează din prima jumătate a secolului XV, când călugării franciscani au construit o biserică în stil gotic, care, în următoarele patru secole, a fost transformată, completată şi reconstruită de mai multe ori.

Foto: destepti.ro

Prima mențiune a mănăstirii a fost făcută în 1440, prin bula papei Eugen al IV-lea, care spunea că „se permit şapte ani de indulgenţă tuturor celor care sprijină cu orice donaţie biserica aflată în construcţie la Şumuleu Ciuc sau o vizitează în săptămâna sărbătorii vizitei Fecioarei la Elisabeta (2 iulie). Biserica gotică nouă avea inscripţionată pe faţada principală anul 1448, ca data terminării construcţiei”.

Cu toate că vechea mănăstire a trecut prin multe, inclusiv incendierea de către tătari, statuia Fecioarei şi altarul Sfântului Anton au rămas neatinse de flăcări.

Statuii îi sunt atribuite puteri tămăduitoare şi tot mai multe persoane vin la Şumuleu pentru a-i cere ajutorul. Cu această ocazie a apărut și pelerinajul de Rusalii, iar la sfârşitul secolului al XVIII-lea apare ideea construirii unei biserici de dimensiuni mai mari care să facă față numărului mare de pelerini.

Piatra de temelie a actualei mănăstiri franciscane de la Șumuleu Ciuc a fost pusă în 1804 şi, din cauza lipsei de fonduri, evoluţia execuţiei a fost sporadică şi a fost influenţată de diverse evenimente, cum ar fi foametea, o furtună care a afectat lucrările sau decesul maistrului zidar. Biserica ridicată în stil baroc este sfinţită abia în data de 20 august 1876.

Statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, sculptată în lemn de tei, este cea mai mare de acest fel din lume. În centrul altarului bisericii şi este primul lucru care-ţi atrage atenţia atunci când păşeşti în lăcaşul de cult.

Foto: destepti.ro

Statuia o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi luna şi purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele.

Sculptura are o înălțime de 2,27 m, fiind cea mai mare de acest fel din lume. În mâna dreaptă a Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, oficial, vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România, în perioada 31 mai-2 iunie 2019.

„Primind invitația Președintelui României, a Autorităților statului și a Bisericii Catolice din România, Sanctitatea Sa Papa Francisc va întreprinde o Vizită Apostolică în țară noastră în perioada 31 mai – 2 iunie 2019”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Cotroceniului, cu această ocazie, Sanctitatea Sa va vizita orașele București, Iași și Blaj și Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc. Programul de călătorie va fi publicat la o dată ulterioară.

Vizita Suveranului Pontif în România era programată în primăvară, însă a fost decalată din cauza faptului că pe 9 mai, România organizează la Sibiu Summitul Uniunii Europene (UE).

Zvonurile că Papa Francisc va efectua o vizită în România au apărut însă încă din 2017. Atunci, primarul Capitalei a anunțat că Papa Francisc vine în România în 2018.

Gabriela Firea a scris pe o rețea de socializare că Suveranul Pontif ne va vizita țara în 2018 însă Arhiepiscopia Romano-Catolică din țara noastră susține că nu există nicio confirmare din partea Vaticanului.

Citește mai multe despre Papa Francisc, Romania și vizita pe Libertatea.

Comentarii