Acum câțiva ani, untul era considerat un aliment nesănătos. Atitudinea consumatorilor s-a schimbat, untul fiind printre preferințele francezilor. În consecință, Franța se confruntă cu un deficit de aprovizionare.
Creșterea prețurilor și reducerea ofertei au pus presiuni asupra producătorilor și companiilor din industria alimentară, unele oprind livrările și luând în considerare să transfere costurile către distribuitori și consumatori, potrivit Agerpres.
Una dintre problemele acestui dificit este că producătorii de produse de patiserie precum croissanturile, în care untul reprezintă aproape un sfert din conținut, s-au confruntat cu o dublare a prețului la acest produs în ultimul an până la un nivel record de 6 euro per kilogram.
„Având în vedere că se apropie Sărbătorile de sfârșit de an, cu pregătirile de Crăciun, în special prăjiturile ‘Galette des Rois’, la care este nevoie de foarte mult unt, dacă nu va avea loc o scădere semnificativă a prețului, vom fi nevoiți să transferăm majorările de preț către consumatori”, a spus Samir Kichou, un patiser din Paris.
În Paris și în alte locuri din Franța, multe marketuri au rafturile goale în zona rezervată untului, unele magazine punând afișe în care explică lipsa anumitor mărci.
Fermierii se plâng că nu ei sunt cei care beneficiază de pe urma crizei untului, deoarece prețul pe care îl primesc pentru produsele lor lactate este legat de prețul laptelui brut, mai ieftin.
„Problema este că pe piața franceză semnalul corect nu a fost transmis fermierilor din sectorul lactatelor, având în vedere că prețurile nu au fost ajustate în conformitate cu scăderea ofertei de lactate”, a declarat Dominique Charge, președintele federației cooperativelor de lactate din Franța.
Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Travert, a dezmințit existența unei crize, dar i-a informat marți pe parlamentari că distribuitorii și furnizorii ar trebui să cadă de acord asupra unor ajustări de preț pentru ca livrările să fie restabilite.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro