Mergi direct la conținut »
BREXIT: Ce se poate întâmpla acum, după ce parlamentul britanic a respins acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > BREXIT: Ce se poate întâmpla acum, după ce parlamentul britanic a respins acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE

BREXIT: Ce se poate întâmpla acum, după ce parlamentul britanic a respins acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE

Parlamentul britanic a respins, marți seară, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, înregistrându-se cea mai dură înfrângere parlamentară pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii. În acest caz, există patru posibile scenarii. 

1. Brexit fără acord cu UE

În lipsa unui tratat cu UE care să traseze termenii divorțului aprobat de Parlament, Marea Britanie s-ar confrunta cu nesiguranța financiară și blocajele la graniță și vamă, o situație pe care nu și-o dorește nimeni pentru că ar fi dificil de gestionat.

2. Organizarea unui nou referendum

În cazul în care acordul nu este votat în Parlament, mai mulți deputați (membrii Partidului Național Scoțian, liberal-democrații, 44 de laburiști și 8 conservatori) vor cere organizarea unui nou referendum la care cetățenii să aleagă între demararea unui Brexit fără acord sau rămânerea în UE. Într-un astfel de scenariu s-ar pune problema timpului, deoarece ar trebui amânat termenul de ieșire, stabilit pentru 29 martie 2019, iar în acest fel s-ar ajunge la data alegerilor europarlamentare din luna mai, fără a se cunoaște situația Marii Britanii.

3. Negocierea ieșirii din UE fără acord sau tratat

Considerat cel mai puțin probabil scenariu, acesta ar presupune prelungirea statutului de membru al UE pentru încă un an și apoi continuarea negocierilor cu Bruxellesul pentru o ieșire în 2020 în baza procedurilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization).

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

4. Declanșarea de alegeri anticipate

Și acest scenariu, considerat puțin probabil, ar fi la rândul său constrâns de factorul timp, deoarece ar fi nevoie de o nouă negociere a datei limită impusă de Articolul 50. Organizarea de alegeri anticipate este posibilă în cazul în care îndeplinește una din cele două condiții (sau excepții) din Actul emis de Parlament privind mandatul fix din 2011: are loc un vot de neîncredere în guvern sau două treimi din Camera Comunelor votează pentru organizarea de alegeri generale. În acest caz Partidul Laburist ar putea încerca să obțină majoritatea și să preia puterea în Parlament.

Ce se întâmplă deja

Mai mulți miniştri le-au transmis oamenilor de afaceri, într-o conferinţă telefonică, că se pregătește o moţiune pentru a amâna procesul legat de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din Uniunea Europeană

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

Liderul laburist, Jeremy Corbyn, a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului condus de Theresa May, astfel că premierul se află astfel în faţa unui moment de cumpănă pentru viitorul său politic, dar şi pentru cel al Regatului Unit.

Cei mai importanți liderii ai Uniunii Europene (UE) au reacționat după ce Parlamentul de la Londra a respins acordul premierului Theresa May privind Brexitul.

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunță că a luat notă „cu regret” de respingerea acordului pentru Brexit de Parlamentul britanic și cere Regatului Unit să își clarifice intențiile cât de repede posibil.

Donald Tusk a transmis că, dacă un acord este imposibil, şi dacă nimeni nu vrea să nu existe niciun acord, atunci „cine va avea în cele din urmă curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon spune că Theresa May ar trebui să oprească procesul de ieșire a Marii Britanii din UE și să organizeze un nou referendum, în urma eșecului din Parlament


Parlamentul britanic a respins acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Opoziția a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură


 

Close
Închide
  Close