O doctoriță în vârstă de 32 de ani din județul Vâlcea a dezvoltat paralizie facială temporară ca reacție adversă după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech.
Ministerul Sănătății a comunicat că doctorița a fost spitalizată imediat și că și-a revenit complet în scurt timp.
„Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului, este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri”, a mai precizat MS.
Compania pharma producătoare a anunțat după autorizarea vaccinului că au fost înregistrate 4 cazuri de paralizie facială periferică în timpul testelor clinice pe voluntari. Experții nu au putut însă stabili dacă există vreo legătură directă între administrarea serului și apariția acestei reacții.
Cum, chiar dacă e vorba de un caz din cele peste 600.000 de imunizări făcute până acum în România, întrebările legate de ce s-a întâmplat sunt firești, doi medici specialiști au acceptat să explice pentru cititorii Libertatea cum se manifestă paralizia facială temporară. Ce o cauzează și în ce constă tratamentul?
„Este o afecțiune întâlnită în sezonul rece”
Neurologul Mirela Soare, de la Spitalul CF Witting din București crede despre cazul doctoriței de la Vâlcea că este mai degrabă o coincidență decât o reacție cauzată de administrarea vaccinului: „Paralizia facială periferică este o afecțiune care apare mai mult în anotimpul rece sau după o expunere la curenți de aer. Are o componentă virală ce produce o inflamație a nervului facial”.
Clinic, a continuat medicul, se manifestă prin asimetrie facială. „Pacientul nu-și mai poate încreți fruntea, are o pleoapă căzută, la fel și colțul gurii, nu poate zâmbi, chiar mesteca sau pronunța anumite sunete”, a descris ea simptomele.
„Recuperarea poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni, cum este cazul celor care suferă și de diabet, iar tratamentul constă în administrarea de antiinflamatoare steroide sau nesteroide, cură cu vitamine și eventual masaj sau gimnastică facială”, a adăugat medicul Mirela Soare.
Medicul de la spitalul COVID-19 spune că mult mai serioase sunt afectările neurologice după boală și posibilele sechelele cu care rămân pacienții.
„Sunt cazuri de pierdere a memoriei, a puterii de concentrare, situații ce trebuie bine gestionate pentru o recuperare totală a pacienților”, a adăugat specialistul neurolog.
„E greu de asociat cu administrarea vaccinului”
Nici medicul neurolog Irina Orban, de la Spitalul Colentina din București, nu e convinsă că paralizia facială poate fi asociată cu administrarea celei de-a doua doze a vaccinului. „Nu ne este foarte clar acest lucru. Fiind cunoscută ca o afecțiunea cauzată de o inflamație virală, ea a apărut, rar, ce-i drept, ca reacție adversă post-vaccinare la serurile cu virus atenuat, ceea ce nu-i cazul la vaccinul Pfizer sau Moderna, care folosește o tehnologie nouă, cea cu mesager ARN. E greu de spus că ar putea fi o reacție autoimună post-vaccin”, a spus aceasta.
Dacă există vreo asemănare între paralizia facială temporară și senzația de după o anestezie stomatologică, neurologul Irina Orban spune că e greu de făcut așa ceva. „Paralizia facială este cauzată de o inflamație ce irită nervul facial, care se manifestă pe toate cele trei etaje ale feței, începând cu fruntea și terminând cu bărbia”, a explicat medicul, precizând că paralizia este o afectare facială mult mai profundă decât o anestezie stomatologică. „Anestezia stomatologică afectează nervul trigemen, fiind alterată astfel doar sensibilitatea feței la diferiți stimuli”, a spus doctorul Orban.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!