de Daniel Ionașcu
Am întrebat Casele de pensii din țară, atât cea publică, cât și cele speciale, care sunt cea mai mare și cea mai mică pensie în plată. Iată ce am aflat.

Un fost magistrat, cel mai bine plătit pensionar

Cea mai mare pensie de serviciu este de 73.890 de lei, din care se reține impozit pe venit de 7.189 de lei. Aceasta este una dintre faimoasele “pensii speciale” și este plătită lunar unui fost procuror sau judecător.

Potrivit Casei Naționale de Pensii, pensiile speciale se plătesc atât din bugetul asigurărilor sociale, cât și de la bugetul de stat (pentru diferența între contribuții și nivelul exact al pensiei de serviciu).

Cea mai mică pensie de serviciu este de 743 de lei și este plătită unui pensionar care a lucrat ca personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor.

Peste 35.000 de lei, cea mai mare pensie a foștilor militari

Datele Ministerului Apărării arată că un fost magistrat militar încasează cea mai mare pensie, de 35.383 de lei, iar cea mai mica pensie plătită unui magistrat militar este de 2.711 lei.

Pensia medie pentru magistrații militari este de 18.608 lei.

Din rândul foștilor militari care nu au fost magistrați, cea mai mare pensie este încasată de un fost director al unei companii din coordonarea Ministerului Apărării: 30.382 de lei.

Pensia medie pentru un militar este de 3.480 de lei, în vreme ce pensia minimă este de 1.564 de lei.

Pensie de 78 de lei

Ministerul Apărării are și un caz special – unui fost angajat îi plătește pensie de 78 de lei, deoarece a avut o vechime de doar 2 ani și 11 luni și un venit lunar de 994 de lei. Acesta are însă și o pensie publică, suma de 78 de lei fiind adăugată acelei sume.

La stabilirea pensiilor militarilor se iau în calcul gradele, funcțiile îndeplinite, soldele, vechimea, condițiile deosebite și o serie de sporuri cuvenite pentru ordinul “Meritul Militar”.i

Foștii parlamentari, cu pensii de la 2.037 la peste 12.000 de lei

Parlamentul spune că foștii senatori și deputați nu primesc pensie, ci “indemnizație pentru limită de vârstă”.

Cea mai mică valoare a indemnizației pentru limita de vârstă este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este de 12.168 de lei, potrivit instituției.

“Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin. (1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”, arată Camera Deputaților.

La SRI, pensiile sunt secrete

Libertatea a întrebat și Serviciul Român de Informații ce pensii are în plată. SRI se ocupă atât de plata pensiilor pentru foștii săi angajați, cât și a celor de la Serviciul de Informații Externe (SIE).

Informațiile despre pensiile plătite sunt secrete la SRI.

“Vă comunicăm că datele solicitate de dumneavoastră excedează sfera informaţiilor de interes public, aşa cum acestea sunt definite la art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001, respectiv fac parte din categoria informaţiilor clasificate ori nepublice”, arată instituția în răspunsul trimis.

Pensia maximă a avocaților este de 6.670 de lei

Casa de Asigurări a Avocaților (CAA) spune că, deși este persoană juridică de interes public, nu este nici autoritate, nici instituție.

Aceasta susține că nu primește bani de la stat, nu utilizează fonduri publice și se autofinanțează din cotizațiile membrilor, adică avocații.

Totuși, aceasta spune că pensia maximă a avocaților nu poate depăși valoarea stabilită prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). În acest moment, valoarea maximă stabilită este de 5 puncte, iar valoarea unui punct este de 1.334 lei.

Astfel, pensia maximă a unui avocat poate fi, teoretic, de 6.670 de lei.i

Cultele nu dau date

Cultele, altele decât Biserica Ortodoxă Română, au și ele case separate de pensii.

Libertatea a trimis întrebări despre cele mai mari și mai mici pensii plătite de către culte. Până la acest moment nu am primit date.

Două miliarde de euro anual pe pensii speciale

În România, primesc pensii speciale judecătorii, procurorii, militarii, politiștii, jandarmii, angajații Curții de Conturi. Mai nou, primesc și parlamentarii și primarii.

În total, statul dă anual două miliarde de euro doar pe pensiile speciale.

“Sistemele neintegrate sistemului public de pensii sunt: sistemele proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege, altele decât BOR, sistemul de pensii al avocaților, sistemul pensiilor militare administrat, după caz de MAN, MAI, respectiv SRI”, arată Casa de Pensii în răspunsul său.i

Casa de Pensii știe de 9.000 de persoane cu pensii speciale

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, în ianuarie 2019 erau 9.193 de persoane cu pensii special sau pensii de serviciu. Dintre acești pensionari sunt:

  • 3.653 foști procurori sau judecători, cu o pensie medie de 17.735 de lei;
  • 1.459 de foști aviatori și personalul aeronautic civil navigant, cu o pensie medie de 10.844 de lei;
  • 854 foști diplomați, cu o pensie medie de 5.559 de lei;
  • 812 foști parlamentari, cu o pensie medie de 4.440 de lei.

Citește și:

Legea pensiilor a picat la Senat, la un vot diferenţă. Ministrul Muncii: „Mergem mai departe!”