Mergi direct la conținut »
CEFC China Energy, compania care vrea să preia Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > CEFC China Energy, compania care vrea să preia Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată

CEFC China Energy, compania care vrea să preia Rompetrol, a intrat în incapacitate de plată

O filială a CEFC China Energy, compania care vrea să preia fostul Rompetrol, nu a putut să plătească luni obligațiuni în valoare de 327,3 milioane de dolari, intrând astfel în incapacitate de plată, scrie Reuters. Tranzacția prin care grupul chinez ar urma să preia 51% din Rompetrol ar trebui să se încheie la finele lunii iunie.

De Daniel Ionașcu,

Este pentru prima dată când compania nu și-a putut plăti datoriile.

În februarie, CEFC a anunţat că preşedintele și fondatorul său, Ye Jianming, este investigat pentru infracţiuni economice.

CEFC Shanghai, filiala în cauză, a anunţat că a planificat să facă plăţi la şase luni după scadenţă. CEFC Shanghai are în total obligațiuni emise în valoare de 4,32 miliarde de dolari.

Ajutor de la stat

Statul chinez a început să ajute grupul CEFC. Un fond de investiții controlat de către stat va prelua acțiuni la unitatea CEFC care va cumpăra mai departe acțiuni la grupul petrolier rus Rosneft.

Concomitent, fondul suveran CITIC ar putea prelua 49% din acțiunile diviziei CEFC care trebuie să cumpere fostul grup Rompetrol. Acesta deține în România rafinăriile Petromidia și Vega și a doua rețea de benzinării ca întindere.

În fine, altă unitate de stat este interesată de un zăcământ din Emiratele Arabe Unite la care CEFC deține acțiuni.

Intrarea în incapacitate de plată a CEFC vine în contextul în care mai multe grupuri private din China au probleme financiare. Autoritățile de la Beijing iau măsuri pentru a evita ca acestea să devină prea îndatorate.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

Conglomerate cu probleme

Pe lângă CEFC, au probleme producătorul de electronice LeEco, grupul de divertisment Dalian Wanda și concernul aviatic și de turism HNA.

Grupul financiar ceh J&T Private Investments a anunţat săptămâna trecută că a preluat controlul asupra filialei CEFC Europe, divizia din Praga a CEFC, din cauza incapacităţii companiei mamă de a-şi rambursa la timp datoriile.

Creștere pe datorie

CEFC s-a transformat în numai câţiva ani dintr-un trader petrolier de nişă din sud-estul Chinei într-un grup cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor.

CEFC susţinea în septembrie că este cea mai mai mare companie privată de petrol şi gaze din China, cu aproape 50.000 de angajaţi şi venituri de peste 40 de miliarde de dolari.

În ultimele două luni, CEFC nu şi-a mai putut plăti angajaţii şi a început să vîndă din active, iar autorităţile de la Beijing au început să investigheze compania.

Tranzacția privind Rompetrol are ca termen de finalizare luna iunie.

Anterior, CEFC voia să cumpere și compania care deține Pro TV.

Close
Închide
  Close