Senatoarea USR a precizat că este o prioritate ca victimele violenţei domestice să fie în siguranţă, și să se reducă acest fenomen de violenţă în familie.

”Am pregătit o propunere legislativă pentru modificarea procedurii de emitere a ordinului de protecţie în cazul violenţei în familie. Am introdus obligativitatea măsurilor de control la emiterea acestui ordin de protecţie, iar printre măsurile de control să fie şi brăţara electronică. Este un proiect pe care îl voi depune luni. În acest moment, strângem semnături. Brăţara electronică să fie purtată de agresor, este o măsură practică acum în cazul arestului la domiciliu. Există deja termenul în Codul de procedură penală, nu am făcut decât să preiau această procedură şi să o includ în procedura de emitere a ordinului de protecţie a victimei”, a spus Florina Presadă, într-o declaraţie de presă.

USR mai are, ca priorități, în noua sesiune parlamentară, alegerea primarilor în două tururi, scăderea pragurilor electorale şi a numărului de semnături pentru înregistrarea candidaturilor şi extinderea dreptului de vot la distanţă sau prin corespondenţă pentru noi categorii de cetăţeni şi pentru alte tipuri de alegeri.

„Nu este normal să avem în continuare un sistem electoral extrem de închis, care nu lasă forţe noi să acceadă în Parlament sau în consiliile locale şi nu este normal ca acest drept de vot să poată fi exercitat atât de greoi cum este acum. Noi sperăm ca prin propunerile legislative ale USR să facilităm atât exercitarea dreptului la vot, dar şi exercitarea dreptului de a fi ales”, a argumentat senatoarea.

Presadă a acuzat coaliţia PSD – ALDE că vrea, prin modificarea Codului Penal, ca ”cei care sunt vinovaţi de fapte de corupţie, trafic de influenţă, de dare de mită să nu mai poată fi pedepsiţi”.

”USR va propune o înăsprire a acestor pedepse. Nu e normal ca aceste lucruri să fie abrogate. Trebuie să rămână infracţiuni în Codul penal şi nu este normal ca cei care acum comit aceste infracţiuni de corupţie să nu fie de fapt pedepsiţi”, a precizat Presadă.

Citește și: Editorial de Claudiu Săftoiu. UE – bancomatul grosolan pentru politicosul Meleșcanu

Urmărește-ne pe Google News