MENIU CAUTĂ
02 Aug. 2018 18:18

Cele 3 sectoare uriașe din România care nu reușesc să găsească destui angajați

Distribuie

Poate părea paradoxal, dar câteva dintre cele mai active domenii din România, unde proiectele se înmulțesc anual, iar dezvoltarea este continuă, nu reușesc să găsească destulă forță de muncă pentru a face fața valului de extindere. Asta în timp ce peste 420 de mii de români cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani sunt în momentul de față fără loc de muncă, activând ca șomeri. Cu o rată de 4,6% de șomaj înregistrată în luna ianuarie a acestui an, industriile din România trebuie echilibreze o balanță extrem de sensibilă, între ambițiile salariale ale celor care ori nu au experiență, ori nu sunt foarte interesați să muncească, și lipsurile reale ale angajatorilor, atunci când vorbim despre resursa umană.

Cele 3 sectoare uriașe din România care nu reușesc să găsească destui angajați:

  1. Domeniul IT

În ciuda unei digitalizări reduse și cu multe bătăi de cap la nivel național, România dispune în prezent de specialiști apreciați la nivel internațional în domeniul IT. Salariile mari sau măcar peste media celorlalți salariați care se regăsesc în prezent în domeniul științelor tehnologice atrag tot mai mulți tineri care își doresc ori să își dezvolte propriile idei și proiecte, ori să adune destulă experiență și cunoștințe pentru a pleca în străinătate, acolo unde piețe precum Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie și Germania oferă salarii foarte atractive. Potrivit unui raport de la finalul anului 2017, sectorul IT din România a reprezentat puțin peste 100.000 de angajați, cu București și Cluj Napoca în capul listei. Dacă în Capitală vorbim de 3 din 10 angajați care lucrează în IT, în Cluj Napoca acest raport a crescut la aproape un angajat din 10 care ocupă un loc de muncă în acest sector. Și cu toate acestea, marile firme de IT din România încă mai caută tineri pentru a putea face față propriilor ambiții de dezvoltare pe această piață de 5 miliarde de euro.

  1. Piața de construcții

Traversarea crizei imobiliare din 2007 nu a fost ușoară nici pentru piața de construcții din România, însă în cele din urmă aceasta a reușit să revină în creștere, atât la nivelul cererii, dar și în privința extinderii numărului celor implicați în construcții și reparații. Vorbim așadar despre aproximativ 60.000 de firme și peste 150.000 de angajați. „Dincolo de evoluția segmentului rezidențial, primele două luni din 2018 indică o creștere a volumului construcţiilor inginereşti şi a clădirilor nerezidenţiale cu 34,3%, respectiv cu 17,0%. Încă un semn că piața construcțiilor accelerează și în acest segment, după relativa stagnare din ultimii 2-3 ani. Evoluția pozitivă trebuie pusă pe seama creșterii încrederii investitorilor în economie și a cererii în creștere pe toate segmentele pieței, de la birouri la spații rezidențiale', explică experții de la Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de construcții de pe piața internă, condus de Cezar Rapotan. Dezvoltarea acestui sector a venit însă cu o problemă, și anume resursa umană limitată, fie că vorbim de persoane necalificate, fie de ingineri, găsirea forței de muncă fiind una dintre marile provocări ale acestei industrii.

  1. Locurile de muncă sezoniere

Odată cu sezonul estival, hotelurile, restaurantele și cafenele din marile stațiuni ale României, atât de pe litoral, cât și din restul tării, au mari dificultăți în umplerea locurilor vacante de muncă. Tocmai din acest motiv, mulți angajatori din sectorul HoReCa apelează la forță de muncă din Republica Moldova, pentru a putea umple golurile lăsate de lipsa de interes a candidaților din România, fie din cauza pretențiilor salariale prea mari, fie din comoditate.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: By Halfpoint

Comentarii