De Flavius Toader,

SUA, Rusia și China rămân și anul acesta cele mai puternice țări din lume, în vreme ce alte state și-au pierdut poziția în topul influenței realizat de revista americană US News and World Report.

Clasamentul analizează puterea, economică, politică și militară, dar și felul în care o țară își proiectează influența asupra lumii.

Topul este parte a studiului anual asupra celor mai bune țări din lume, care evaluează 80 de state, pe baza răspunsurilor primite de la 21.000 de oameni.

25 – Egipt
24 – Brazilia
23 – Norvegia
22 – Singapore
21 – Olanda
20 – Suedia
19 – Spania
18 – Qatar
17 – Italia
16 – Turcia
15 – Australia
14 – India
13 – Elveția
12 – Canada
11 – Emiratele Arabe Unite

10 – Arabia Saudită

Puternicul stat, cu o vastă bogăție datorată rezervelor mari de hidrocraburi, a căzut un loc, comparativ cu anul trecut.

US News and World Report numește Arabia Saudită ”uriașul din Orientul Mijlociu”, observând influența pe care o are asupra musulmanilor.

9 – Coreea de Sud

Cu o economie puternică și o alianță stabilă cu SUA, Coreea de Sud a urcat un loc față de anul trecut, în ciuda eșecului negocierilor cu Coreea de Nord.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

8 – Israel

Și-a păstrat locul din 2019. ”Pentru dimensiunea sa redusă, țara joacă un rol important în politica globală. Israelul are o economie puternică, obiective importante pentru mai multe religii și o relație complicată cu mulți dintre vecinii arabi”, spune US News and World Report.

7 – Japonia

Una dintre țările cele mai ”literate” și avansate din punct de vedere tehnologic, Japonia și-a menținut locul în topul realizat de revista americană.

6 – Franța

Nici poziția Franței nu s-a modificat. Una dintre cele mai puternice țări din Europa și din lume, Franța continuă să își proiecteze influența politică, economică și culturală în lume, în ciuda unor probleme cu care președintele Emmanuel Macron se confruntă acasă.

5 – Regatul Unit

În pragul Brexit-ului, Regatul Unit deține același loc ca în 2019. Ce se va întâmpla în anii următori rămâne de văzut, dar revista americană notează că votul pentru ieșirea din UE a făcut loc unor temeri cu privire la diminuarea rolului Marii Britanii pe scena globală.

O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
Recomandări
O clinică din Târgoviște, acuzată că înghesuie pacienții pe holuri și la cozi, în loc să facă programări. Reacția administratorului
 

4 – Germania

De la reunificare încoace, cea mai puternică economie europeană și-a crescut constant rolul pe scena globală. Mandatele de succes ale cancelarului Angela Merkel au contribuit la acest lucru.

3 – China

Poziția Chinei este neschimbată, în comparație cu anul trecut, deși acest lucru s-ar putea schimba în viitor, pe măsură ce forța militară și economică a uriașului de la est devine tot mai mare.

2 – Rusia

Cea mai mare țară a lumii, ca suprafață, are rezerve semnificative de hidrocraburi, dar o economie nu tocmai performantă, în schimb compensează prin uriașa influență politică și militară externă, care a crescut spectaculos sub președintele Vladimir Putin.

1 – SUA

Este puterea economică și militară dominantă a lumii, iar amprenta sa culturală este vizibilă în întreaga lume, mulțumită producției de filme, TV și muzică.

Revista americană notează în același timp că pozițiile lui Donald Trump pe tema migrației și a comerțului ”au ridicat semne de întrebare în lume, inclusiv din partea celor mai apropiați aliați, cu privire la direcția viitoare a țării pe scena globală”.

Citeşte şi:

Raport Oxfam: Cei mai bogați 2000 de oameni din lume au mai mulți bani decât cei mai săraci 4,6 miliarde la un loc

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

Ce nume vor purta Prințul Harry și ducesa Meghan după ce și-au pierdut titlurile regale

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare