Mergi direct la conținut »
Celebra soprană americană Jessye Norman a murit Galerie foto
6imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Celebra soprană americană Jessye Norman a murit

Cântăreața de operă Jessye Norman, una dintre cele mai renumite soprane din secolul al XX-lea, a murit la vârsta de 74 de ani, luni, la New York, notează BBC.

De Andreea Radu,

Jessye Norman a murit la un spital din New York, din cauza unei septicemii provocate de o rană la coloana vertebrală suferită în 2015, a transmis familia cântăreței, potrivit BBC.

„The Met (Metropolitan Opera din New York, n.r.) deplânge pierderea lui Jessye Norman, una dintre marile soprane ale ultimilor 50 de ani”, a transmis prestigioasa instituţie, unde soprana a cântat în peste 80 de spectacole.

Născută pe 15 septembrie 1945, Norman a crescut într-o familie de artiști amatori și a cântat în biserică încă de la vârsta de patru ani. Ea a câștigat o bursă pentru a studia muzica la Universitatea Howard în Washington DC, înainte să meargă la Conservatorul Peabody și la Universitatea din
Michigan.

Ea și-a făcut debutul la opera din Berlin în anul 196, iar, cinci ani mai târziu, debuta în Franţa, cu „Aida” de Giuseppe Verdi.

S-a instalat în Europa, unde cu vocea sa profundă s-a impus ca una dintre cele mai mari soprane dramatice, fiind cunoscută în special pentru interpretările din opera lui Richard Wagner, scrie Mediafax.

Jessye Norman a fost şi o activistă socială, militând mai ales pentru cauza artiştilor provenind din medii defavorizate. În acest sens, a înfiinţat în oraşul natal, Augusta, Jessye Norman School of the Arts, oferind cursuri gratuite pentru artiştii săraci.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Soprana a cântat la ceremoniile de învestire ale preşedinţilor americani Ronald Reagan şi Bill Clinton, la cea de-a 60-a aniversare a reginei Elizabeth a II-a, în 1986, şi a primit, printre altele, Medalia naţională pentru arte din partea fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009.

Numeroasele sale premii au inclus un prestigiu Kennedy Center Honor, pe care l-a câștigat în 1997, când avea 52 de ani; un premiu Grammy Lifetime Achievement în 2006; Medalia Națională a Artelor în anul 2009 și distincția Legiunea de Onoare din partea Franței.

Close
Închide
  Close