Mergi direct la conținut »
Celebra soprană americană Jessye Norman a murit Galerie foto
6imagini

Cântăreața de operă Jessye Norman, una dintre cele mai renumite soprane din secolul al XX-lea, a murit la vârsta de 74 de ani, luni, la New York, notează BBC.

De Andreea Radu,

Jessye Norman a murit la un spital din New York, din cauza unei septicemii provocate de o rană la coloana vertebrală suferită în 2015, a transmis familia cântăreței, potrivit BBC.

„The Met (Metropolitan Opera din New York, n.r.) deplânge pierderea lui Jessye Norman, una dintre marile soprane ale ultimilor 50 de ani”, a transmis prestigioasa instituţie, unde soprana a cântat în peste 80 de spectacole.

Născută pe 15 septembrie 1945, Norman a crescut într-o familie de artiști amatori și a cântat în biserică încă de la vârsta de patru ani. Ea a câștigat o bursă pentru a studia muzica la Universitatea Howard în Washington DC, înainte să meargă la Conservatorul Peabody și la Universitatea din
Michigan.

Ea și-a făcut debutul la opera din Berlin în anul 196, iar, cinci ani mai târziu, debuta în Franţa, cu „Aida” de Giuseppe Verdi.

S-a instalat în Europa, unde cu vocea sa profundă s-a impus ca una dintre cele mai mari soprane dramatice, fiind cunoscută în special pentru interpretările din opera lui Richard Wagner, scrie Mediafax.

Jessye Norman a fost şi o activistă socială, militând mai ales pentru cauza artiştilor provenind din medii defavorizate. În acest sens, a înfiinţat în oraşul natal, Augusta, Jessye Norman School of the Arts, oferind cursuri gratuite pentru artiştii săraci.

CASMB recunoaște că nu sunt bani pentru tinerele mame! Cel puțin 100 de mame din București cu profesii liberale așteaptă de două săptămâni banii pentru concediul postnatal!
Recomandări

CASMB recunoaște că nu sunt bani pentru tinerele mame! Cel puțin 100 de mame din București cu profesii liberale așteaptă de două săptămâni banii pentru concediul postnatal!

Soprana a cântat la ceremoniile de învestire ale preşedinţilor americani Ronald Reagan şi Bill Clinton, la cea de-a 60-a aniversare a reginei Elizabeth a II-a, în 1986, şi a primit, printre altele, Medalia naţională pentru arte din partea fostului preşedinte american Barack Obama, în 2009.

Numeroasele sale premii au inclus un prestigiu Kennedy Center Honor, pe care l-a câștigat în 1997, când avea 52 de ani; un premiu Grammy Lifetime Achievement în 2006; Medalia Națională a Artelor în anul 2009 și distincția Legiunea de Onoare din partea Franței.

Close
Închide
  Close