Mergi direct la conținut »
Nou dosar în cazul mitei de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova! Negustorii de sânge, vinovați de moartea pacienților?
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Nou dosar în cazul mitei de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova! Negustorii de sânge, vinovați de moartea pacienților?

Nou dosar în cazul mitei de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova! Negustorii de sânge, vinovați de moartea pacienților?

Povestea de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, acolo unde doi angajați făceau negoț cu sângele donatorilor, faptă pentru care, acum, sunt trimiși în judecată, e departe de a se fi încheiat. Procurorii verifică acum dacă acești comercianți ce puneau ca pe o tarabă pungile cu ”viață” sunt vinovați și de moartea unor pacienți care au așteptat cu orele sau cu zilele să primească tratamentul salvator.

De Remus Vlad,

Cazul bolnavului Florian Octavian Trițoiu, internat la Secția Oncologie a spitalului din Craiova în mai 2016 și care a decedat la doar câteva zile de când a ajuns pe mâna medicilor, a fost punctul de la care anchetatorii au plecat pentru a face cercetări într-un nou dosar. De această dată pentru omor! ”Deşi, conform propriei declaraţii, martora a adus şi donatori, tatăl său nu a primit nicio unitate de sânge, astfel că, în data de 12.05.2016, întrucât starea de sănătate s-a agravat, a solicitat externarea, iar în ziua următoare tatăl său a decedat”, se precizează în rechizitoriul procurorilor.

Nu a beneficiat nici măcar de o unitate de sânge

Mai mult, deși rudele victimei au donat și au venit cu rude care să facă același lucru, omul care, practic, se zbătea între viață și moarte nu a avut parte de tratamentul care i se cuvenea. ”Astfel că, deşi nivelul hemoglobinei pacientului ajunsese la 4.52 g/dL, iar fiica acestuia, martora Stanciu Eufrosina Mariana era şi este donatoare fidelă a CRTS Craiova, tatăl său nu a beneficiat nici măcar de o unitate de sânge cât timp a fost internat, deşi acesta ar fi avut absolută nevoie, conform prescripţiei medicului”, se arată în documentele anchetatorilor. Culmea este faptul că donatorii care veneau să dea sânge pentru anumite rude aflate pe patul de spital apăreau pe fișele altor bolnavi, acolo unde cei doi acuzați, Mihaela Oprișan (33 de ani), registrator medical, și Cristian Magaon (24 de ani), asistent medical, aveau interes.

Dosarul vizează infracțiunea de ucidere din culpă

Acum, ancheta vizează tocmai acest aspect. Dacă între moartea unor bolnavi care au ajuns în spitalele din Bănie și neregulile de la Centrul de Transfuzii există o legătură. Se vor verifica fișele fiecărui pacient decedat, se va verifica modul în care s-au administrat corect de către medici tratamentele și dacă circuitul cângelui de la centru și până la spital s-a făcut în mod legal și în funcție de priorități. La final se vor lua măsuri și, pe lângă cei doi deja trimiși în judecată pentru luare de mită, vor fi acuzate și alte cadre medicale. De această dată pentru ucidere din culpă, o faptă pentru care cei vinovați ar putea petrece mult timp în spatele gratiilor.


VIDEO. Pelerinaj de Sfânta Parascheva. Reportaj printre 7000 de oameni care au plecat în puterea nopții să caute lumina

Close
Închide
  Close