Mergi direct la conținut »
Charlie Chaplin a furat scenariul capodoperei «Dictatorul» de la un român!
Ştiri Libertatea > Ştiri > Charlie Chaplin a furat scenariul capodoperei «Dictatorul» de la un român!

Charlie Chaplin a furat scenariul capodoperei «Dictatorul» de la un român!

Dacă Charlie Chaplin (1889-1977) e considerat unul din geniile cinematografiei, despre Konrad Bercovici (1882-1961) se ştiu mult prea puţine. Şi totuşi, Bercovici, un scriitor român născut la Galaţi, este cel care l-a dat în judecată pe marele Chaplin, acuzându-l că ia furat ideea scenariului filmului “Dictatorul” (1940). Surprinzător e faptul că, în 1947, Bercovici s-a ales cu o despăgubire frumoasă!

Născut la malul Dunării, la Galaţi, în 1882, Konrad Bercovici s-a bucurat de o copilărie “animată”, aşa cum avea să-şi descrie el începuturile. Tatăl lui era geambaş, cumpăra cai de la ţiganii de pe lângă Brăila şi Galaţi. Moartea părintelui său a schimbat însă din temelii viaţa lui Konrad, care a plecat împreună cu familia la Paris, la doar 15 ani.

După ani buni în care a studiat şi a muncit pentru întreţinerea celor dragi, s-a căsătorit cu Naomi Librescu, artist plastic, şi s-au stabilit în SUA, la New York. Aici a devenit un foarte apreciat ziarist la publicaţia New York World, natura meseriei aducându- l aproape de Charlie Chaplin, aflat la începuturile carierei, cu care s-a împrietenit la cataramă, în 1915.

Relaţia dintre cei doi s-a legat tot mai mult, în ciuda gloriei galopante pe care o cunoştea Chaplin, după producţiile “Luminile oraşului” (1931) şi “Timpuri noi” (1936). De altfel, presa vremii a consemnat mărturiile lui Chaplin după o vizită acasă la Bercovici, în care le făcuse multe cadouri fetelor românului: “Nu-i aşa că mă iubiţi mai mult decât pe tatăl vostru?”.

A vrut să apară pe genericul filmului

Cearta între cei doi vechi amici s-a produs după ce Bercovici a văzut filmul “Dictatorul”, lansat pe 15 octombrie 1940, un succes uriaş de casă, în fapt o satiră spectaculoasă la adresa nazismului şi a lui Hitler. Cum românul considera că Chaplin (actor, regizor şi scenarist) i-a furat ideea scenariului pe care i-l prezentase în repetate rânduri, Bercovici nu a pretins iniţial nici un ban, ci doar dreptul de a-i fi recunoscută contribuţia pe genericul filmului. Deşi a afirmat în conferinţa de presă de după premieră că Bercovici i-a dat ideea “Dictatorului”, Chaplin nu i-a îndeplinit dorinţa credinciosului său prieten. În 1947, sătul să aştepte reparaţia morală din partea lui Chaplin, Bercovici l-a dat pe acesta în judecată, împreună cu casa de producţie, solicitând pentru plagiat daune uriaşe, de 6.450.000 de dolari! După ce şi-a redus pretenţiile la 500.000 de dolari, Bercovici a acceptat propunerea lui Chaplin, care i-a plătit despăgubiri de 95.000 de dolari, aproximativ un milion de dolari în zilele noastre.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Fata lui «Charlot» crede că are sânge românesc!

Apropierea marelui Chaplin de ţara noastră nu s-a petrecut doar prin intermediul relaţiei cu Bercovici. Invitată la Festivalul de Film Transilvania, de la Cluj, Geraldine Chaplin (67 de ani, foto), fiica actorului, a declarat în 2012 că tatăl ei i-a spus în copilărie că ea ar avea sânge românesc în vene, după o străbunică ţigancă din România!

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

Geraldine Chaplin s-a născut pe 31 iulie 1944, fiind al patrulea copil al lui Charlie Chaplin şi primul dintre cei opt pe care legendarul actor i-a avut cu cea de-a patra soţie, Oona O’Neill, fiica dramaturgului Eugene O’Neill. De-a lungul vieţii, asemănarea izbitoare cu tatăl ei şi numele Chaplin au atras o atenţie considerabilă asupra lui Geraldine.

Cel care a adus-o pentru prima dată în faţa camerei de filmat, într-un rol minor din „Limelight” (1952), a fost chiar tatăl ei. De atunci, au trecut 60 de ani şi peste 100 de filme.

Nici un comentariu.

Comentează

Close
Închide
  Close