La începutul lunii aprilie, Beijingul a impus o licenţă pentru exportul acestor materiale strategice, în condițiile în care China domină mai mult de 60% din minerit şi 92% din producţia rafinată la nivel mondial.

Producătorii, în special din sectorul auto, s-au plâns între timp că licenţele de export sunt eliberate fragmentar.

„Controlul exporturilor de pământuri rare şi al altor materiale este o practică obişnuită la nivel internaţional”, a susținut sâmbătă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului.

Dar „China acordă o mare importanţă preocupărilor UE şi afirmă că este pregătită să stabilească un canal verde pentru cererile conforme, pentru a accelera procesarea acestora”, a adăugat el.

Aceste declaraţii sunt atribuite ministrului chinez al Comerţului, Wang Wentao, în timpul unei întâlniri pe care a avut-o marţi cu comisarul european pentru comerţ şi securitate economică, Maros Sefcovic.

În timpul întâlnirii, Wang şi-a exprimat speranţa că „UE va lua măsuri reciproce şi eficiente pentru a facilita, securiza şi promova comerţul legal cu produse tehnologice cu China”.

Cei doi oficiali de rang înalt au discutat, de asemenea, probleme sensibile legate de exporturile de coniac francez în China, precum și de importurile de vehicule electrice chinezeşti în Europa.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Negocierile privind un angajament de preţ pentru maşinile electrice chineze, vizate de o anchetă antidumping în UE, sunt „în faza finală”, a precizat sâmbătă Ministerul chinez al Comerţului.

În ceea ce priveşte coniacul francez, care face obiectul unor sancţiuni chineze de anul trecut, „cele două părţi au ajuns la un acord asupra principalelor clauze“. „Dacă este validat, o decizie finală ar putea fi anunțată înainte de 5 iulie”, a subliniat Ministerul chinez al Comerțului.

Aceste discuţii au loc în perioada premergătoare următorului summit UE-China, care va avea loc în China, în iulie, pentru a marca 50 de ani de relaţii între Bruxelles şi Beijing. Summitul din iulie ar putea duce la o reechilibrare a relaţiilor UE-China, între care diferenţele politice şi comerciale au fost persistente, notează AFP.

Urmărește cel mai nou VIDEO
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.