Mergi direct la conținut »
Cinci arestări în cazul minorilor exploatați din Maramureș. Liderii grupării ar fi avut complici oameni din primărie și poliție
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cinci arestări în cazul minorilor exploatați din Maramureș. Liderii grupării ar fi avut complici oameni din primărie și poliție

Cinci persoane din cele șase propuse de DIICOT pentru arestare preventivă au ajuns în spatele gratiilor, în cazul copiilor germani ținuți în sclavie la centrul de reeducare din zona Vișeului de Sus.

În referatul cu propunere de arestare întocmit de procurorii antimafia apar date potrivit cărora anchetatorii au suspiciuni că liderii grupului infracţional şi-ar fi asigurat complicitatea unor persoane care fac parte din diferite autorităţi locale (poliţie, primărie, asistenţă socială).

Acestea le-ar fi dat informaţii în legătură cu controalele şi verificările efectuate periodic de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Procurorii DIICOT au efectuat, marți, 8 percheziții în Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, la un grup suspectat de trafic de persoane. Aceștia aduceau copii din Germania pentru ”reeducare”, dar odată ajunși în România, aceștia erau folosiți drept sclavi, umiliți și bătuți.

„Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”, arată procurorii DIICOT.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Se pare că, atunci când aveau loc controalele Direcției, copiii ar fi fost sedaţi, nu erau lăsaţi singuri niciodată cu inspectorii şi ar fi fost supravegheaţi strict pentru a nu intra în contact cu persoanele exterioare proiectului, conform acelorași surse.

Unul dintre suspecții din această anchetă a recunoscut acuzațiile și le-a mărturisit procurorilor că activitatea la care erau supuși copiii ar fi fost sub coordonarea cetățeanului german, care ar fi știut că minorii erau pedepsiți prin izolare și supunere la muncă forțată, în cazul în care nu acceptau lucrările care le erau repartizate, au precizat sursele G4Media.ro.

Close
Închide
  Close