Pe lista transmisă președintelui Klaus Iohannis de către Societatea Timișoara, sunt menţionate, printre altele, numele lui Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Miron Mitrea și Remus Truică.

Iată lista condamnaților trimisă președintelui Klaus Iohannis de către Societatea Timișoara:

Adrian Năstase – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, în anul 2002.

El a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru şantaj şi luare de mită, în 6 ianuarie 2014, şi la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, folosirea influenței sau autorității funcției de președinte al unui partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în 20 iunie 2012.

Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni închisoare. Adrian Năstase a executat efectiv 500 zile de pedeapsă.

Irina Jianu – a primit Ordinul Pentru Merit, în grad de Cavaler, în 2004.

Ea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual la Legea contabilităţii, folosirea creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii, în 20 iunie 2012.

Jianu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Zambaccian”, pentru spălare de bani, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilității şi folosire la autoritatea vamală de documente false, în 6 ianuarie 2014, şi la 5 luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită în dosarul „Casa din Băneasa”, în 13 februarie 2015.

Miron Mitrea – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în anul 2002.

Mitrea a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Casa din Băneasa”, pentru luare de mită, în 13 febriarie 2015.

Şerban Brădişteanu – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Mare Ofiţer (2002) și Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Cavaler (2010).

El a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea făptuitorului, în 2 martie 2015, pentru că a încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din 20 iunie 2012 de condamnare la închisoare a lui Adrian Năstaseîn dosarul „Trofeul calităţii”.

Rodica Stănoiu – a fost decorată cu Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în anul 2002.

Fostul ministru al Justiţiei din Guvernul Năstase, Rodica Stănoiu, se găseşte pe listă întrucât a făcut poliție politică. Societatea Timişoara reaminteşte că CNSAS a stabilit prin decizia nr. 1676/7 decembrie 2006, menţinută prin decizia nr. 85 din 6 februarie 2007, că Rodica Stănoiu a desfăşurat activităţi de poliție politică din anul 1983 până în 1987 și că a semnat note informative sub pseudonimele „Sanda” și „Georgeta”.

Contestația Rodicăi Stănoiu a fost respinsă ca nefondată de Curtea de Apel Oradea prin sentinţa nr. 213/19 iunie 2012, rămasă definitivă prin decizia nr. 968/26 februarie 2014, pronunțată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-Sectia de contencios administrativ şi fiscal.

Dumitru Zamfir – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Comandor, în anul 2000.

A fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pentru fals în declarații, în 28 octombrie 2011.

Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, a fost trimis în judecată în legatură cu locuințe obținute de la RAAPPS și care au fost cumpărate ulterior la prețuri subevaluate.

În 2005, împreună cu alți colegi din SRI a participat într-o schemă ilegală, prin care și-au cumpărat locuințe de la RAAPPS, după ce în prealabil, ca să dea o aparență de legalitate, le-au închiriat pe baza unor declarații pe proprie răspundere că nu dețin și alte locuințe în proprietate.

Ion Stan – a primit Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, în 2004.

Stan a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în 11 martie 2015. Ion Stan, deputat PSD şi fost şef al organizaţiei PSD Dâmboviţa, a fost acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.

Constantin Boşcodeală – a primit Ordinul pentru Merit, în grad de Cavaler, în anul 2004.

El a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, în dosarul „Gloria”, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în 1 martie 2016.

Fostul primar al municipiului Buzău, a acordat în perioada 2002-2008 unor asociaţii sportive, persoane juridice non-profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău, beneficiarii finali ai acestor sume şi ai dreptului de a folosi complexul sportiv fiind societăţi comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociaţiile sportive.

Vasile Astărăstoae – a primit Ordinul Meritul Sanitar, în grad de Comandor (2004) și în grad de Cavaler (2004).

El a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în 26 noiembrie 2015.

Fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România şi fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Astărăstoae s-a angajat pe sine însuşi în proiectul european Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale câştigat şi implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iaşi, al cărui director era la vremea respectivă.

Eugen Bădălan – a primit Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Mare Cruce (2000), Ordinul Meritul Militar clasa a III-a (1989), clasa a II-a (1993) și clasa I (1998), Medalia Meritul Militar clasa a II-a (1978) și clasa I (1984).

El a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (termen de încercare 9 ani), pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei, și plata unei despăgubiri de peste 4,5 milioane lei Ministerului Apărării Naţionale, în dosarul „Tofan”, în 7 decembrie 2011.

Remus Truică – a primit Ordinul Serviciul Credincios, în grad de Cavaler, 2004.

Truică a fost condamnat la 6 luni închisoare cu suspendare, pentru abandon de familie şi răpire internaţională de copii, în 25 noiembrie 2011. Remus Truică a fost secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru Adrian Năstase până în decembrie 2004.

Sergiu Medar – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.
Corneliu Dobrițoiu – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000.
Corneliu Duță – Ordinul Steaua României, în grad de Ofițer, 2000

Medar, Dobrițoiu și Duță au fost condamnaţi la câte un an şi două luni închisoare pentru participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru participație improprie la infracţiunea de fals intelectual, condamnări date, în 24 mai 2016, în dosarul „Case pentru generali”.

Gheorghe Bucur – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, 2004.

El a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în 10 martie 2014. Notarul Gheorghe Bucur, fost judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost condamnat într-un dosar privind fraudarea concursului pentru procurori-şefi.

Mihai Necolaiciuc – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în anul 2000.

Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în 17 octombrie 2014.

Mihai Necolaiciuc, fost director general al SNCFR SA, împreună cu Viorica Olaeru, directorul Directiei Economice a SNCFR SA au fost trimişi în judecată de către DNA sub acuzaţia că în perioada decembrie 2001-ianuarie 2003 și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au utilizat peste 8,6 milioane de lei (2.755.000 de euro), provenită dintr-un credit acordat de catre BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Necolaiciuc mai este judecat în alte dosare penale.

Dorinel Mucea – a primit Ordinul Steaua României, în grad de Cavaler, în anul 2004.

El a fost condamnat la 4 ani închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şi 1 an şi 6 luni închisoare pentru divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, în 28 noiembrie 2016, în „Dosarul privatizărilor strategice”.

Klaus Iohannis a retras distincția lui Adrian Năstase la zece zile după scandalul iscat de participarea acestuia la recepția de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.

Până în prezent, președintele a mai retras decorațiile acordate Irinei Socol, lui Eugen Pena, Viorel Traian Oprea și Laszlo Tokes.

Ce prevede LEGEA nr.29 din 31 martie 2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României

Art. 52. – Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. Art. 53. – Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin.

Citeşte şi:

Adrian Năstase, lăsat de Iohannis fără „Steaua României”: „Voi retrage toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale”

Adrian Năstase a participat la recepția organizată la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis. Explicațiile Administrației Prezidențiale

Organizatorul mitingului Diasporei îi cere președintelui Iohannis să-i retragă Steaua României lui Adrian Năstase

Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
PARTENERI - GSP.RO
Nicolae Mitea a ajuns într-o situație disperată. Ce a ajuns să facă pentru bani: "Vreau o casă ca să supraviețuiesc"
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Playtech.ro
BOMBĂ! Câți bani primește Monica Gabor după divorțul de Mr. Pink. Surpriză colosală, nimeni nu se aștepta la asta
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Observatornews.ro
Cristina Marinela a pierdut lupta cu cancerul la doar 32 de ani, departe de casă, în Italia. Fiica ei de 14 ani o aşteaptă acum să se întoarcă definitiv acasă
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
HOROSCOP
Horoscop 4 august 2021. Scorpionii trebuie să se protejeze de emoțiile negative care îi pot influența
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Știrileprotv.ro
Ce a făcut sportiva care a primit nota 0.0 la Jocurile Olimpice de la Tokyo. VIDEO aici
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!