Mergi direct la conținut »
COD GALBEN de viitură! Hidrologii avertizează că încălzirea bruscă poate produce inundaţii în anumite zone ale ţării
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > COD GALBEN de viitură! Hidrologii avertizează că încălzirea bruscă poate produce inundaţii în anumite zone ale ţării

COD GALBEN de viitură! Hidrologii avertizează că încălzirea bruscă poate produce inundaţii în anumite zone ale ţării

Hidrologii au emis, miercuri, un Cod Galben de inundaţii, valabil pentru judeţele Caraş Severin şi Timiş, unde, din cauza topirii bruşte a zăpezii se pot produce viituri.

Specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie (INMH) au emis un Cod Galben de inundaţii după ce au stabilit că, din cauza încălzirii bruşte, a ploilor şi a topirii zăpezii, se pot produce viituri pe râurile Bega şi Timiş, din zona de vest a ţării.

„Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile din bazinele: Bega – bazin superior, Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Lugoj, judeţele: Caraş Severin şi Timiş”, se arată în avertizarea INMH.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare ȋn intervalul 17.01.2018 ora 14:00 – 17.01.2018 ora 18:00 pe unele râuri mici, precum Făget, Nădrag şi Bistra.

„Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”, mai atenţionează specialiştii INMH.

Altfel, meteorologii au emis, miercuri după-amaiză, o avertizare cod portocaliu de viscol în mai multe județe din centrul și estul țării, în intervalul 18 ianuarie, ora 01 – 18 ianuarie, ora 17.00.

Close
Închide
  Close