Comandanții ruși își trimit la luptă soldații, adesea înarmați și antrenați inadecvat, cu presupunerea cinică că pur și simplu îi vor mătura pe adversari cu numărul superior de personal, indiferent de propriile pierderi.
Colonelul Aleksei „Tigrul” Ksenofontov, eroul al Rusiei, a dat astfel de ordine nu numai cu un calcul rece, ci și „pentru distracție”, după ce s-a îmbătat, acuză văduva unui soldat rus din unitatea militară 29760, Brigada 25.
Orașul Bahmut, regiunea Donbass, sud-estul țării, a fost asediat de ruși peste zece luni, înainte de a-l captura în mai anul trecut. A urmat Avdiivka din apropiere, o bătălie la fel de sângeroasă, de patru luni.
Soțiile soldaților Brigăzii 25 se plâng acum președintelui Vladimir Putin că bărbații lor au murit acolo într-un „atac ordonat inutil și imprudent”, de „Tigru”, care ar fi trimis zeci de bărbați la un atac sinucigaș, în stare de ebrietate.
„Comandantul le-a spus clar că îi duce la moarte”
Mihail Șcebetun a semnat un contract cu Ministerul rus al Apărării pe 31 ianuarie 2024. Până pe 11 februarie, a fost într-o unitate de antrenament din Kursk, iar apoi a ajuns în unitatea militară 29760, Brigada 25, sub comanda lui Aleksei Ksenofontov, alias „Tigrul”
„Ultima dată când m-a sunat pe 14 februarie 2024… Mi-a spus că aceasta este, cel mai probabil, ultima conversație pe care o vom avea. Deja fuseseră avertizați că le vor fi luate telefoanele după ce vor ajunge la Avdiivka. Comandantul le-a spus clar că îi duce la moarte”, susține Alina Bolvinova. Avea să afle că Mihail Scebetun nu a supraviețuit misiunii.
După această conversație, femeia nu a mai știut nimic despre soarta soțului ei timp de o lună și jumătate. A început să-și caute soțul decedat, contactând foști camarazi și rude ale acestora. În aprilie, ea a fost informată că Mihail a fost ucis în atacul din 9 martie.
Potrivit cercetărilor femeii, în acea zi, comandantul Brigăzii 25, colonelul Ksenofontov, s-a îmbătat și, „într-o dispoziție proastă”, a trimis soldați într-un atac sinucigaș.
„Tigrul” a urmărit și s-a bucurat de modul în care armata ucraineană i-a zdrobit de vii pe soldații noștri cu tancuri și au aruncat dronele ucigase spre ei. În ciuda acestei atitudini, a primit medalia Eroul Rusiei.
Alina nu a obținut încă certificatul de deces al soțului ei, așa că a trimis o scrisoare deschisă către președintele Vladimir Putin, în care se plângea de comandanții teribili: „Până când Aleksei Ksenofontov va tortura și trimite luptătorii noștri la moarte?”.
Prezentat la televiziunea de stat drept un „Rambo modern”
Propagandistul rus, prezentatorul și producătorul Vladimir Soloviov, care are o emisiune la postul de stat Russia 1, a reacționat ferm, numind totul „o minciună și o invenție”. El a cerut ca „jurnaliştii de la Astra să fie închişi”.
Soloviov filmase, în primăvară, un interviu cu Aleksei Ksenofontov: „Cel mai bun luptător nu este nici Rambo, nici sportivul care face sală, ci copilul timid pe care îl aveți în față, la care nimeni nu s-ar gândi”.
Potrivit declarațiilor comandantului de brigadă, „caracterul soldaților este întărit de luptele constante pe linia de contact, sub grindina gloanțelor, unde dezvoltă un puternic spirit de luptă”.
Într-un videoclip realizat după emisiune, soțiile soldaților morți pe frontul din Ucraina s-au adresat lui Soloviov: „Uite câte femei îl blesteamă pe Ksenofontov. Vino și vorbește cu femeile care îl urăsc pe «Tigru». De ce încerci să-l purifici pe acest om? De ce nu spui că are antecedente penale pentru abuz de putere?”.
Rudele victimelor s-au adresat, în ultimă instanță, și Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, condus de Alexander Bastrîkin.
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 20.09.2024, 15:41
Bravo lui. Ar trebui ucrainenii să-i trimită și mai multă băutură. Tot așa, Aleksei, până mai rămân câți am botezat eu.